current views are: 1

20 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση16:20

Τα αμερικανικά ΜΜΕ για την επόμενη ημέρα των εκλογών

Η επόμενη ημέρα των εκλογών στην Ελλάδα συνεχίζει να απασχολεί τα αμερικανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Δημοσίευση 16:20’
αρθρο-newpost

Η επόμενη ημέρα των εκλογών στην Ελλάδα συνεχίζει να απασχολεί τα αμερικανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η επόμενη ημέρα των εκλογών στην Ελλάδα συνεχίζει να απασχολεί τα αμερικανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal χαρακτηρίζει «πορεία σε αχαρτογράφητα ύδατα», την απόφαση που αναμένεται να λάβει την Πέμπτη η ΕΚΤ για την εφαρμογή του «αμφιλεγόμενου προγράμματος ποσοτικών ελαφρύνσεων, το οποίο έχει στόχο να ενισχύσει την αδύναμη οικονομία της Ευρώπης».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η πρόκληση που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ είναι: εκπόνηση ενός σχεδίου που θα εντυπωσιάσει τους επενδυτές, έγκρισή του από τα συντηρητικά μέλη της και κυρίως βοήθεια για να βγει από την ύφεση η Ευρώπη».

«Η συνεδρίαση βρίσκει την Ευρώπη στο χειρότερο σημείο της» συνεχίζει η εφημερίδα και προσθέτει:

«Το ΑΕΠ παραμένει χαμηλότερο από τα επίπεδα του 2008 και η ανεργία επιμένει να βρίσκεται  σε υψηλά επίπεδα, καταγράφοντας διψήφιους δείκτες και προκαλώντας επώδυνες καταστάσεις στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και άλλες οικονομίες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα».

Σύμφωνα με το άρθρο, «στην Ελλάδα μάλιστα, η οποία οδεύει σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρό προβάδισμα του ακροαριστερού κόμματος που σκοπεύει να αναστρέψει πολλά από τα προγράμματα λιτότητας που αναγκάστηκε να αποδεχθεί η χώρα, ως προϋπόθεση για την παροχή οικονομικής βοήθειας».

Όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, «το διακύβευμα είναι σοβαρό όχι μόνο για την ευρωζώνη, αλλά και για άλλες χώρες εκτός ευρώ. Ήδη, η Ελβετία, με την προοπτική εφαρμογής του προγράμματος της ΕΚΤ, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ταβάνι που είχε θέσει για την ισοτιμία ευρώ – ελβετικού φράγκου, ενώ και η Δανία προχώρησε σε μια, μη σχεδιασμένη απόφαση να μειώσει τα επιτόκιά της. Την ίδια στιγμή, οι προσδοκίες για μεγάλης κλίμακας αγοράς ομολόγων είναι τόσο παγιωμένες, ώστε ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε ένα ασυνήθιστο σχόλιο χθες, αναφέροντας ότι την Πέμπτη η ΕΚΤ θα αποφασίσει να αγοράσει κυβερνητικά ομόλογα, με την ΕΚΤ που διαφυλάσσει την ανεξαρτησία της να αρνηθεί, να σχολιάσει».

Σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας CNBC, γίνεται λόγος για το Ελληνικό χρέος, με αφορμή και τη συνέντευξη της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην εφημερίδα Irish Times, ότι «το χρέος είναι χρέος και αποτελεί συμβόλαιο».

Όπως τονίζεται, «δεν θεωρούν όλοι ότι ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν τόσο τρομακτική για την οικονομία της χώρας ή για τον ελληνικό λαό, ο οποίος στράφηκε στο κόμμα και στον ηγέτη του, Αλέξη Τσίπρα, εξαιτίας κυρίως των μέτρων λιτότητας».

Χθες, η Jubilee Debt Campaign, μια οργάνωση που τάσσεται κατά των άδικων χρεών, δήλωσε, ότι η ανάλυσή της στα στατιστικά στοιχεία του ΔΝΤ δείχνει ότι «το σύνολο των χρημάτων που δάνεισε το ΔΝΤ και η Ευρώπη στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε για την χρηματοδότηση των τραπεζών, ενώ μόλις το 10% έφθασε πράγματι στον ελληνικό λαό». Στη συνέχεια, στο άρθρο υποστηρίζεται επίσης, ότι «διασώθηκαν οι ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες, ενώ το χρέος έμεινε στον ελληνικό λαό», όπως δήλωσε ο Tim Jones, οικονομολόγος στην Jubilee Debt Campaign, προσθέτοντας -σύμφωνα με το CNBC-, ότι «πρόκειται για την ίδια άδικη αντίδραση στην χρηματοπιστωτική κρίση που είχε εκδηλωθεί στον αναπτυσσόμενο κόσμο τις δεκαετίες του ’80 και ’90. Το χρέος πρέπει να ακυρωθεί, ενώ χρειάζεται μια νέα διαδικασία διαχείρισης των κρίσεων χρέους, έτσι ώστε να μην διασώζονται οι τράπεζες και το κόστος να μετατίθεται στο λαό, προκαλώντας νέο απερίσκεπτο δανεισμό και αναταράξεις».

Από την πλευρά του το περιοδικό National Interest τονίζει πως «οι αναταράξεις από τις ελληνικές εκλογές θα έχουν σημαντική επίδραση στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο στο οικονομικό όσο και στο πολιτικό επίπεδο».

Όπως εκτιμά το δημοσίευμα, «αυτό που καθιστά τόσο σημαντικές τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είναι η αλληλεπίδραση του δημόσιου διαλόγου στην Ελλάδα με τις γενικότερες πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, «το καθοριστικό ερώτημα είναι: πού θα γύρει η ισορροπία εξουσίας μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης; Εάν, δηλαδή, η Γερμανία και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ θα υποχρεωθούν να υποχωρήσουν στα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να αποφευχθεί μια καταστρεπτική έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ή εάν η σκληρή πραγματικότητα της ορθόδοξης οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας θα υποχρεώσει τον ΣΥΡΙΖΑ να υπαναχωρήσει από το ριζοσπαστικό προεκλογικό του μανιφέστο; Πολλά», όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, «θα εξαρτηθούν από την ευελιξία που θα δείξει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν βρεθεί στην εξουσία».

Επίσης, σημειώνεται, ότι «μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ταρακούνημα στην Ευρώπη, οδηγώντας τη Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες, στην υιοθέτηση μιας πιο επεκτατικής οικονομικής πολιτικής, ενώ αντίθετα θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη διάλυση της ευρωζώνης».

Τέλος, διατυπώνεται η άποψη, ότι «η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ενδιαφέροντα πράγματα για τον τρόπο προώθησης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η επιτυχία του κόμματος θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στην έναρξη ενός ευρύτερου και πιο συμμετοχικού διαλόγου σε όλη την Ευρώπη. Ο κίνδυνος ωστόσο είναι μήπως οδηγηθούμε στο εντελώς αντίθετο, με τις ευρωπαϊκές ελίτ να διαμορφώνουν μια αμυντική αντίδραση για την απομόνωση των λαϊκιστικών κινημάτων».


σχετικα αρθρα