Μεγάλη ευθύνη στους ευρωπαίους εταίρους για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την υπόθεση της Ελλάδας και της ευρωπαϊκής κρίσης επέρριψε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε ομιλία του στα Ιωάννινα, τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές ​της Κυριακής. 

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών τόνισε: «Μην ψάχνουμε για προστάτεςπου θα αλλάξουν την Ελλάδα ούτε για φταίχτες που δεν την άλλαξαν, συμπληρώνοντας ότι εμείς πρέπει να τα αλλάξουμε όλα και ότι η χώρα δεν πρόκειται να φύγει από την ανασφάλεια αν δεν αλλάξει».

Παράλληλα, επέμεινε στην άποψη ότι λεφτά υπάρχουν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Λεφτά υπάρχουν αν αλλάξουν οι δομές και υπάρξει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα», ενώ συμπλήρωσε ότι «κάπου υπήρχαν και τότε λεφτά, αλλά δεν ήθελαν να τα πειράξουν και γι΄αυτό μας χτύπησαν». 

Την ίδια ώρα, οπαδοί του κ. Παπανδρέου φώναζαν συνθήματα: «Γιώργο προχώρα, άλλαξέ τα όλα».

«Κάποιοι απαξίωσαν συνειδητά το ΠΑΣΟΚ και το θυμούνται μόνο προεκλογικά, επέλεξαν να το κρύψουν πίσω από μορφώματα γιατί ντρέπονται για το ΠΑΣΟΚ, εγώ δεν ντρέπομαι για το ΠΑΣΟΚ και τις Αρχές του» τόνισε.

«Δεν ξεκινάμε από το μηδέν, ξεκινάμε από την αρχή και από τις αξίες μας επεσήμανε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, τονίζοντας ότι η δική του κυβέρνηση συγκρούστηκε με το κατεστημένο και τα συμφέροντα» επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου

Ταυτόχρονα ζήτησε δημοψήφισμα και ελληνικό σχέδιο για να μπει οριστικό τέλος στη λιτότητα και την ανασφάλεια.

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε χαρακτηριστικά: 

«Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας για το χρέος και το πρόγραμμα προσαρμογής, η λύση για να μπει οριστικό τέλος στη λιτότητα και την ανασφάλεια, να βασίζεται σε ένα δικό μας ελληνικό σχέδιο, με βαθιές αλλαγές στο κράτος και την οικονομία, και να έχει τη γνώμη και την απόφαση του ελληνικού λαού. Να έχει την υπογραφή του, μέσα από τη δημοκρατική διαδικασία ενός δημοψηφίσματος».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέλυσε τους 3 λόγους που ισχυροποιούν τη θέση για δημοψήφισμα:

«Πρώτον, γιατί είναι το πιο ουσιαστικό διαπραγματευτικό χαρτί οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης. Δεύτερον γιατί θα εγγυάται ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα φέρει μέτρα και πολιτικές που αποτελούν νέα βάρη ή αποσταθεροποιούν τη χώρα. Και τρίτον, γιατί κανένα σχέδιο, κανένα πρόγραμμα, καμία λύση, όσο καλή κι αν είναι, δεν θα έχει πραγματική επιτυχία, αν ο ελληνικός λαός δεν την αισθανθεί δική του, ότι δεν του την επιβάλλει κανείς, ότι είναι δικό του σχέδιο, δική του απόφαση».