Το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή για το πως μπήκαμε στο μνημόνιο αφήνει ανοιχτό ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ δηλώνει ωστόσο πως «μεγαλύτερη σημασία για την κοινωνία έχει να καταργηθεί στην πράξη το Μνημόνιο, να εφαρμόσει δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμά του. Τα άμεσα μέτρα που θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ, (...), για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την επανεκκίνηση της οικονομίας, την ανάκτηση της εργασίας και τη λειτουργία του κράτους απαντούν σε αυτή την ανάγκη».

Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα συστήσει επιτροπή εσωτερικού ελέγχου για το πώς χρεοκόπησε η Ελλάδα και να εντοπίσει παράνομα, μη θεμιτά και απεχθή χρέη, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό της ΕΕ, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συνολική διευθέτηση του χρέους στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Προσθέτει ότι τα επιχειρήματα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλά και ισχυρά και τα «εργαλεία για να πετύχουμε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα είναι εξίσου πολλά και η επιτροπή είναι ένα απ’ αυτά».

Απαντώντας στα δημοσιεύματα σχετικά με τη ρευστότητα των τραπεζών, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ότι «οι αντίπαλοι μας επενδύουν στο καθεστώς φόβου και επιστρατεύουν κάθε μέσο» και σημειώνει ότι «τα δραματικά πρωτοσέλιδα περί μείωσης της ρευστότητας, φυγής των καταθέσεων και προσφυγής στον ELA εντάσσονται σε αυτό το σχέδιο».

Σχετικά με την φορολογική πολιτική που πρόκειται να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει πως θα επανέλθει το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ για όλους και την εισαγωγή πολλών κλιμακίων.

«Αυτό θα διασφαλίζει ότι καθένας θα επιβαρύνεται ανάλογα με τις δυνατότητες του. Είναι κοινό μυστικό ότι στην Ελλάδα οι πλουσιότεροι δεν πληρώνουν τους φόρους που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται περισσότερο οι φτωχότεροι» σημειώνει και προσθέτει:

«Ας σημειώσουμε εδώ ότι η ΝΔ εξαπέλυσε μια χυδαία προπαγάνδα για το όριο των 80.000, ισχυριζόμενη ότι πλήττονται τα μεσαία στρώματα. Παρέλειψε, βέβαια, να αναφέρει ότι εισόδημα πάνω από 80.000 ευρώ δηλώνει μόνο το 0,3% του πληθυσμού και όχι η μεσαία τάξη αλλά, έστω και έτσι, έγινε ξεκάθαρο ποιων συμφέροντα εξυπηρετεί. Η θέσπιση του περιουσιολογίου θα είναι το εργαλείο που θα φέρει στην επιφάνεια αυτά τα συμφέροντα που τόσα χρόνια παραμένουν στο απυρόβλητο».