Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Στη Β΄ Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης περιοδεύει σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της επιχείρησης συσπείρωσης των αναποφάσιστων και της μεσαίας τάξης στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου θα κριθεί και το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Ωστόσο το βλέμμα του Αντώνη Σαμαρά και των συνεργατών του σήμερα και αύριο θα είναι στραμμένο στη Φρανκφούρτη και τη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Ήδη χθες ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας ένα κύκλο επαφών με ξένους αξιωματούχους επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, καθώς σήμερα θα κριθεί το θέμα του ELA, του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας και αύριο το ζήτημα της αγοράς κρατικών ομολόγων

Από τη Γλυφάδα όπου περιόδευε χθες το απόγευμα ο κ. Σαμαράς, σε δήλωσή του χαρακτήρισε «πρωταρχική του μέριμνα τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας», επισημαίνοντας την ανάγκη να «υπάρξει στον τόπο σοβαρότητα από όλους». 

Οι συμπατριώτες μου όπως με εμπιστεύτηκαν αυτά τα δύσκολα χρόνια, να είναι βέβαιοι ότι σήμερα και στις 26 Ιανουαρίου θα κάνουμε ότι είναι αναγκαίο για την πατρίδα με σιγουριά, χωρίς παχιά λόγια και υπερβολές που αυτή τη στιγμή μόνο κακό κάνουν», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στη ΝΔ παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και για τον αντίκτυπο που θα έχουν στις αποφάσεις των Ευρωπαίων και της ΕΚΤ, καθώς οι διαρροές που υπάρχουν από τη Φρανκφούρτη μιλούν για πράσινο φώς στις αγορές ομολόγων από την ΤτΕ μόνο με πρόγραμμα σε ισχύ ή με την Έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.  

Στο πλαίσιο αυτό από τη Λεωφόρο Συγγρού θα συνεχίσουν στη στρατηγική των δύο  εκ διαμέτρου αντίθετων προτάσεων, της ΝΔ που έχει στο επίκεντρο τη μεσαία τάξη και μεταρρυθμιστική ατζέντα και του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι γεμάτη αντιφάσεις και με κρυφή ατζέντα.  

Ως επιχείρημα στα όσα λένε προτάσσουν τις δηλώσεις στελεχών της Κουμουνδούρου, όπως του Γιάννη Βαρουφάκη που όπως υπενθυμίζουν σε συνέντευξή του στη La Tribune, απέρριψε την «ποσοτική χαλάρωση», καθύβρισε τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ για το αναπτυξιακό πακέτο και δήλωσε ευθέως ότι προτιμά τον «θάνατο» της Ελλάδας”, ή τα όσα είπε χθες στον Alpha ο Παναγιώτης Λαφαζάνης για άμεση ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. 

Την ίδια ώρα προτάσσουν το σχέδιο της ΝΔ για ανάπτυξη και μειώσεις φόρων, που θα γίνουν με σταθερά βήματα και είναι, όπως λένε, υπολογισμένα τα πάντα μέχρι και την τελευταία υποδιαστολή, χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η πορεία της οικονομίας και της χώρας.