current views are: 1

21 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση10:57

Βενιζέλος: Άγαρμπος ο εκφοβισμός της ΝΔ – Κουτοπόνηρος εφησυχασμός του ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Δημοσίευση 10:57’
αρθρο-newpost

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Μιλώντας στον Αθήνα 9,84, είπε πως οι πολίτες θα κρίνουν ποιες πολιτικές δυνάμεις θέλουν να παίξουν τον καταλυτικό ρόλο για τη διαπραγμάτευση, για το μέλλον της χώρας του επόμενους πολλούς μήνες ίσως και χρόνια. 

«Αν θέλουν τη δική μας συμβολή, ας δώσουν τη δύναμη να τη δώσουμε» σημείωσε και υπογράμμισε τη σημασία του τρίτου κόμματος, της τρίτης εντολής και του συμβολικού, θεσμικού χαρακτήρα της.

O κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι στη σημερινή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Σπόρτινγκ, θα γίνει παρουσίαση όλων των θέσεων της παράταξης. Ως προς το θέμα του ντιμπέιτ, που δεν έγινε, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε υπέρ του διαλόγου και υπέρ όλων των ντιμπέιτ, προσθέτοντας ότι «αλλά εγώ μπορώ να μιλάω εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ» και σημειώνοντας ότι «ο διάλογος μόνο διευκόλυνση μπορεί να προσφέρει σε εμάς, εμείς μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας».

Σε αυτό το σημείο άσκησε κριτική στη ΝΔ που βασίζεται, όπως είπε, στον άγαρμπο εκφοβισμό, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ που «προβάλλει έναν απλοϊκό και κουτοπόνηρο εφησυχασμό». 

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στέλνει το μήνυμα «μην ανησυχείτε, χρόνο έχουμε» και ότι έτσι εννοεί να μείνουμε στο μνημόνιο και ότι θα πάρουμε χρήματα από τα έντοκα γραμμάτια, ενώ αυτό, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, δεν γίνεται, «γιατί στέγνωσε αυτή η μηχανή». Είπε ακόμα ότι υποψήφιοι βουλευτές Κοζάνης ακολουθούν μια συνυποψήφια τους και λένε ότι θα τυπώσουμε ευρώ, για να σχολιάσει ότι «αυτά δεν είναι σοβαρά» και για να στηλιτεύσει την αντίληψη που είπε ότι επικρατεί ότι θα υποκλιθεί η Ευρώπη αν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για Grexit εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών και των Ευρωπαίων εταίρων, «γιατί δεν το θέλουν, δεν συμφέρει κανέναν και διότι έχουν κάνει μια πολύ μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα και νομικά δεν γίνεται». Ωστόσο, σημείωσε ότι πρέπει κι εμείς να αποσαφηνίσουμε τη στάση μας. «Εγώ δέχομαι ότι δεν υπάρχει σοβαρή πολιτική δύναμη στη χώρα που να θέλει έξοδο από το ευρώ, αλλά μπορεί να γίνει λάθος, να κάνουμε λάθος εκτίμηση σε επιμέρους ζητήματα και αυτό να προκαλέσει ατύχημα και αυτό να μας αναγκάσει όχι να βγούμε με τη θέληση μας, αλλά να είμαστε σε μια αναστάτωση και περιδίνηση, με κόστος πολύ μεγάλο και είναι κρίμα από τον Θεό να προκαλούμε χρηματοοικονομικά προβλήματα μόνοι μας».

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Μάκη Βορίδη που προκάλεσαν αντιδράσεις, είπε ότι «ο κ. Βορίδης οφείλει να εξηγήσει τι εννοεί, γιατί έχουμε μια δημοκρατία που λειτουργεί με τους κανόνες της όπως προβλέπει το Σύνταγμα και αποφασίζει ο ελληνικός λαός ελεύθερα και κυρίαρχα». Αυτό, είπε, «δεν αφορά μόνο τον κ. Βορίδη αλλά και τις συστάσεις από το εξωτερικό που είναι όχι μόνο από την πλευρά της “ευρωπαϊκής ορθότητας” αλλά και εξ αριστερών, με κόμματα που προσδιορίζονται ως ριζοσπαστικά και λένε ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί τον λαό και όλοι οι άλλοι τη Μέρκελ. «Τέτοιου είδους αγένειες και προκλήσεις μπορεί να έχουμε από πολλές πλευρές» είπε.

Αναφορικά με το θέμα της πολυδιάσπασης της κεντροαριστεράς, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η ΔΗΜΑΡ έφυγε από την κυβέρνηση, εν συνεχεία χάθηκε πολιτικά, αρνούμενη να συνεργαστεί και κάνοντας παλινδρομήσεις. «Οι “58” ήταν πρόσωπα τα οποία χάθηκαν, για να είμαστε ειλικρινείς, αφ’ ης στιγμής είπαμε ότι η εκλογή των ευρωβουλευτών θα γίνει με σταυρό. Είναι κεντρικό το θέμα αυτό, προκύπτει απ’ τη ροή των γεγονότων» πρόσθεσε. 

Ερωτηθείς εάν χάθηκε η ευκαιρία επειδή δεν έκανε ο ίδιος πίσω στο κομμάτι της ηγεσίας, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Για να γίνει ηγέτης της παράταξης ποιος; Όχι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που έχει εκλεγεί δημοκρατικά, αλλά ποιος; Ποιος σωτήρας της κεντροαριστεράς και με ποιους τίτλους και γιατί, με ποια λογική, με ποιο ηθικό και ιστορικό επιχείρημα; Αυτός που δεν μπορούσε να πάει να πάρει τους σταυρούς ως ευρωβουλευτής;». Υποστήριξε δε ότι το κίνητρο του «να βγω βουλευτής» επηρεάζει πάρα πολύ και εκτίμησε ότι επηρέασε πολλούς που πήγαν στο Ποτάμι. Άσκησε δε, κριτική στο Ποτάμι, χαρακτηρίζοντάς το ετερόκλητο σχήμα.

Σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η πολιτική αβεβαιότητα που είχε δημιουργηθεί δεν μας επέτρεπε να κάνουμε τη διαπραγμάτευση με τον σωστό τρόπο για την προστασία του εθνικού συμφέροντος». Κατηγόρησε την αντιπολίτευση που αμφισβητούσε τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης και την αρχή της συνέχειας του κράτους και πρόσθεσε ότι η τρόικα είχε ανεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων λόγω της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί πολιτικά στη χώρα και που στένευε τον ορίζοντα της κυβέρνησης. Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ, απέναντι σε αυτόν τον πήχη απαιτήσεων της τρόικας που ανέβηκε παράλογα, έθεσε κόκκινες γραμμές. Υποστήριξε ακόμα ότι η στάση των εταίρων είναι πάντα ίδια, πάντα πολύ μονοδιάστατη και σκληρή, με την κρατούσα φωνή στην Ευρώπη να λέει ότι για να πας σε ανάπτυξη πρέπει να εξυγιάνεις τα δημοσιονομικά σου.»


σχετικα αρθρα