current views are: 1

21 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση12:29

Γερμανικά ΜΜΕ: Ελληνικές εκλογές και διαπραγμάτευση της επόμενης κυβέρνησης

Οι ελληνικές εκλογές ​αποτελούν κεντρικό θέμα του γερμανικού Τύπου και συγκεκριμένα η επόμενη μέρα στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

Δημοσίευση 12:29’
αρθρο-newpost

Οι ελληνικές εκλογές ​αποτελούν κεντρικό θέμα του γερμανικού Τύπου και συγκεκριμένα η επόμενη μέρα στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

Οι ελληνικές εκλογές αποτελούν κεντρικό θέμα του γερμανικού Τύπου και συγκεκριμένα η επόμενη μέρα στην πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle οι εφημερίδες σημειώνουν ότι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών «είναι πρακτικά αδύνατο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την τελευταία δόση του ευρωπαϊκού προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου».

Ειδικότερα, η Rheinische Post του Ντύσελντορφ τιτλοφορεί ανάλυσή της για τις ελληνικές εκλογές ως εξής: «Μόνο ένα πατ στην Αθήνα προκαλεί φόβο» αναφέρει, χρησιμποιώντας ορολογία του σκάκι. «Πατ» σημαίνει αναγκαστική ισοπαλία των αντιπάλων και πιθανότατα επανάληψη της παρτίδας. Η εφημερίδα σημειώνει ότι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, «είναι πρακτικά αδύνατο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την τελευταία δόση του ευρωπαϊκού προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Κάτι τέτοιο δεν είχε επιτευχθεί ούτε στην αρχικά προβλεπόμενη προθεσμία στα τέλη του 2014, καθώς η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά δεν κατάφερε να συμφωνήσει με την τρόικα σε νέες μεταρρυθμίσεις και περικοπές».

Και συνεχίζει η εφημερίδα: «Τώρα, ακόμα και αν οι συσχετισμοί δυνάμεων είναι σαφείς, ο επόμενος πρωθυπουργός δεν πρόκειται να ορκιστεί πριν από τις 12 Φεβρουαρίου, ημέρα σύγκλησης της επόμενης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής». Σχετικά με τα περιθώρια διαπραγμάτευσης μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «οι ευρωπαίοι εταίροι είναι διατεθειμένοι να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις» απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ παραθέτει το ανώνυμο σχόλιο διπλωμάτη στις Βρυξέλλες, ο οποίος διευκρίνιζει ότι «θα πρόκειται για κάποιες συμβολικές παραχωρήσεις, τις οποίες (ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ) θα μπορεί να ʻπουλήσειʼ στο εσωτερικό».

«Ακόμη και χωρίς Grexit υπάρχουν αρκετά προβλήματα» τονίζει η Neue Zürcher Zeitung της Ζυρίχης. Στο άρθρο σημειώνεται ότι με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στα τέλη Φεβρουαρίου, «όχι μόνο θα ακυρωθεί η τελευταία δόση ύψους 1,8 δις ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), αλλά και θα επιστραφούν στον EFSF περίπου 10 δισ, ευρώ, τα οποία είχαν προβλεφθεί για παροχή βοήθειας προς τις τράπεζες», ενώ τονίζει ότι «σε αυτήν την περίπτωση τίθεται υπό αίρεση και το δανειακό πρόγραμμα του ΔΝΤ, το οποίο σε αντίθεση με εκείνο του EFSF συνεχίζεται μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016 και προβλέπει πληρωμές ύψους 16,3 δις ευρώ προς την Ελλάδα».

Στην Ελλάδα αναφέρεται και ο Γιούργκεν Σταρκ, πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του στην οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. Απαντώντας στην ερώτηση εάν η ευρωζώνη θα μπορούσε να αντέξει μία αποχώρηση της Ελλάδας, ο γερμανός οικονομολόγος δηλώνει: «Θα μπορούσε να την αντέξει, καθώς οι πιθανοί κίνδυνοι μετάδοσης σε άλλες χώρες είναι σχεδόν μηδενικοί. Αλλά πλέον δεν υπάρχει λύση χαμηλού κόστους για την Ελλάδα. Υπολογισμοί του ινστιτούτου ΙFO του Μονάχου υποδεικνύουν ότι και οι δύο πιθανότητες, τόσο η έξοδος της Ελλάδας όσο και η παραμονή της, θα έχουν περίπου το ίδιο κόστος για τους φορολογούμενους».

Πάντως ο Γιούργκεν Σταρκ δεν δέχεται τη σύγκριση της Ελλάδας με την Ισπανία: «Η χώρα αυτή δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα, καθώς από μόνη της έχει πραγματικά δρομολογήσει μεταρρυθμίσεις. Και αυτό φαίνεται στα οικονομικά στοιχεία».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η ΕΚΤ θα έπρεπε να περιμένει τις εκλογές στην Ελλάδα πριν λάβει τις σχετικές αποφάσεις, ο Γερμανός οικονομολόγος τονίζει: «Ναι, θα έπρεπε να το κάνει αυτό. Αλλά προφανώς δεν θα το κάνει, γιατί θα θέλει να δώσει μήνυμα στήριξης, ακριβώς επειδή πλησιάζουν οι εκλογές. Μέχρι τώρα η ΕΚΤ πάντοτε βοηθούσε όταν υπήρχαν πολιτικές δυσκολίες».

«Πώς η ΕΚΤ υποστηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα» είναι ο τίτλος σε σχετικό ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine. Η εφημερίδα φιλοξενεί σχόλια του διευθυντή της Kapa Research, ο οποίος πειχειρεί να ερμηνεύσει τις δημοσκοπήσεις και τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Εάν η ΕΚΤ αποφασίσει ή τουλάχιστον εξαγγείλει ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων την Πέμπτη, τότε «στην Ελλάδα θα κερδίσει κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτό» εξηγεί σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine.

Και αυτό για τον εξής λόγο: «Εάν η ΕΚΤ πει ότι θα αγοράσει και ελληνικά ομόλογα, τότε πολλοί εκλογείς θα πειστούν ότι η Ελλάδα δεν απειλείται με έξοδο από την ευρωζώνη ακόμη και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Κατά τα άλλα ο γερμανός αρθρογράφος σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να προηγείται ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, όπου συγκεντρώνει την προτίμηση του 36% των ψηφοφόρων, ενώ η ΝΔ έχει σταθερό προβάδισμα στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Την ίδια ώρα, η Süddeutsche Zeitung σημειώνει ότι η Γερμανία χρηματοδοτείται πλέον στις διεθνείς αγορές με επιτόκιο 0%. «Η κρατική υπηρεσία διαχείρισης δημοσίου χρέους στη Φραγκφούρτη εξέδωσε την Τρίτη για πρώτη φορά στην ιστορία της ομοσπονδιακά ομόλογα ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ για πέντε έτη και με επιτόκιο 0%. Στην τελευταία αντίστοιχη έκδοση ομολόγων είχε προσφερθεί επιτόκιο 0,25%» σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου.


σχετικα αρθρα