«Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ενεργήσει μονομερώς, αλλά σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους και το πρώτο που θα κάνει, είναι να ζητήσει χρόνο», τονίζει σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Mundo ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθήνας, Γιάνης Βαρουφάκης, χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ «μοναδική ευκαιρία για την Ευρώπη». 

Ο γνωστός οικονομολόγος σημειώνει ότι υπάρχει πίεση «να υπογράψουμε τα πάντα» μέσα σε επτά ημέρες μετά τις εκλογές, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υπογράψει τίποτα βιαστικά και θα ζητήσει δύο βδομάδες, «κάτι αρκετά λογικό», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Η συνέντευξη που φιλοξενεί η ηλεκτρονική έκδοση της ισπανικής εφημερίδας έχει τίτλο: «Αν τελειώσει η κρίση στην Ελλάδα και η χώρα αναπτύσσεται, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πληρώσει το χρέος».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι θα γίνουν μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι όπως αυτές που προστάζουν η Ουάσιγκτον και η Φρανκφούρτη «οι οποίες καταστρέφουν την απασχόληση, δημιουργούν ένα νέο είδος σκλαβιάς στην Ελλάδα». Σε ερώτηση εάν ζητηθεί από τις Βρυξέλλες να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ, τόνισε: «Κάτι τέτοιο, θα έδειχνε ότι έχουν πολύ φτωχή αντίληψη της δημοκρατίας. Αν η Ευρώπη δεν θέλει να διατηρήσει μια λογική συζήτηση και συνεχίσει να αρνείται την καταστροφή, ας καταστρέψει την Ευρώπη, όπως έχει συμβάλλει στην καταστροφή της δύο φορές τα τελευταία πέντε χρόνια».

«Δεν θα είναι τότε δική μας ευθύνη» σημείωσε.

Αναφορικά με το χρέος, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκδώσει ομόλογα που θα συνδέονται με την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και όχι του πραγματικού, επισημαίνοντας ότι το ΔΝΤ και η ΕΚΤ διαβεβαιώνουν ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 7% τον χρόνο τα επόμενα 20 έτη. Όπως είπε «αν συμβεί αυτό, θα επιστρέψουμε τα χρήματα που μας έχουν δώσει, τα οποία φθάνουν τα 280 δισ. ευρώ».

«Θέλουμε χρόνο για να προετοιμάσουμε τις προτάσεις μας» λέει ο Δραγασάκης

Την ίδια ώρα, ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος στη Β' Αθήνας, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο Βήμα fm, δεν έθεσε τόσο ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, όπως ο κ. Βαρουφάκης. Όπως τόνισε ο κ. Δραγασάκης: «Η διαπραγμάτευση δεν γίνεται με το πιστόλι στον κρόταφο. Μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει χρόνο για να λειτουργήσει η δημοκρατία», ενώ σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχτεί της διορία της 28ης Φεβρουαρίου, οπότε και εκπνέει το τρέχον πρόγραμμα
 
Ο Γιάννης Δραγασάκης ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει χρόνο για να μπορέσει να προετοιμάσει τις δικές της προτάσεις που αφορούν στο νέο πλαίσιο δημοσιονομικών στόχων, το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και το δημόσιο χρέος. Όταν ρωτήθηκε για πόσο χρόνο μιλά είπε ότι ο χρόνος θα τεθεί υπό συζήτηση. «Είναι δυνατόν η νέα κυβέρνηση να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς να λάβει στα χέρια της τα στοιχεία για το δημόσιο ταμείο;» αναρωτήθηκε.