Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Από σήμερα ως την προσεχή Κυριακή η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν μια ευθεία αναμέτρηση για να κερδίσουν τη μάχη των εντυπώσεων, από την έκβαση της οποίας εικάζεται ότι θα επηρεασθεί σε μεγάλο βαθμό το σώμα των «αναποφασίστων», που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις υπολόγιζαν κατά μέσον όρο στο 10-13% των εκλογέων.

Από τη στιγμή που ένας στους έξι ψηφοφόρους θα λάβει τις αποφάσεις του από τις κινήσεις της τελευταίας στιγμής, τα κομματικά επιτελεία έχουν πολλή δουλειά ακόμη. Ήδη τα μέτωπα των αναμετρήσεων έχουν διαμορφωθεί και οι «μονομάχοι» ετοιμάζουν τα «κρυφά χαρτιά» τους.

Ένα από αυτά είναι οι συγκεντρώσεις που δεν έχουν την αίγλη του παρελθόντος, αλλά ασκούν ακόμα μια γοητεία και γι’ αυτό και επιλέγονται για να κλείσει η προεκλογική εκστρατεία.

Τα δύο κόμματα ετοιμάζονται να αντιπαρατάξουν τις δυνάμεις τους σε δύο μεγάλες συγκεντρώσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Η ΝΔ σχεδιάζει να αναδείξει τη δυναμική της, η αρχή θα γίνει αύριο στη Θεσσαλονίκη που είναι η εκλογική περιφέρεια του πρώην Πρωθυπουργού και επί 13 έτη προέδρου της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή που θα είναι παρών.

Παράλληλα η ΝΔ δίνει βάρος στην συγκέντρωση της Αθήνας την προσεχή Παρασκευή. Θα είναι το τελευταίο χαρτί που θα ρίξει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στη μάχη των εκλογών, την επομένη της συγκέντρωσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Ομόνοια. Αν και αρχικά η σκέψη ήταν να γίνει η κεντρική ομιλία του Αντ. Σαμαρά στο ΟΑΚΑ, μόλις πληροφορήθηκαν ότι οριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει ομιλία στην Ομόνοια αλλάξανε τα πλάνα και από το ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ, επελέγη η πλατεία Συντάγματος.

Ήδη ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός του Λεκανοπεδίου και των γειτονικών νομών έχει τεθεί επί ποδός, ώστε να κερδίσουν την ύστατη στιγμή τη μάχη της εικόνας.

Η επόμενη ημέρα

Όσο και αν προσπαθούν να το κρύψουν, στα υψηλά κλιμάκια και των δύο κομμάτων έχουν ήδη αρχίσει οι υπολογισμοί για την επόμενη ημέρα ανάλογα με το αποτέλεσμα και αυτό είναι φυσικό να επηρεάζει εμμέσως την προεκλογική συμπεριφορά τους ακόμη και τα τελευταία 24ωρα.

Στη ΝΔ π.χ., δεν είναι βέβαιο ότι όλα τα στελέχη της αντιμετωπίζουν αυτές τις εκλογές με τον ίδιο τρόπο. Ορισμένοι υπουργοί και πολλοί βουλευτές ενδιαφέρονται περισσότερο για τις εκλογικές τους περιφέρειες. Μιλούν για «νίκη», αλλά δείχνουν ότι ενδιαφέρονται «να μη χρεωθούν την ήττα». Έτσι, ο εκλογικός στόχος του κόμματος είναι ασαφής. «Πάμε για πρώτο κόμμα» επαναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός και άλλοι απλά περιορίζονται στη διατύπωση «η ΝΔ θα έχει ένα καλό αποτέλεσμα σ' αυτές τις εκλογές».

Κανένας δεν μπορεί να κρύψει ότι την επομένη των εκλογών θα υπάρξουν εξελίξεις. Αν αντιστρέψει το κλίμα η ΝΔ, οι επίδοξοι δελφίνοι θα… λουφάξουν.