Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Η απόφαση του Μαξίμου να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας και όσα, ενδεχομένως, συνεπάγονται οι θολές και ενίοτε αντικρουόμενες θέσεις που διατυπώνουν τα στελέχη του, είναι ειλημμένη. Ο κ. Σαμαράς θα πορευθεί, στα τρία 24ώρα που απομένουν για τη λήξη της προεκλογικής περιόδου, με υψηλούς τόνους, ισχυρά διλήμματα αλλά και με τη φαρέτρα του γεμάτη από το... φόβο που προκαλούν σε μερίδα ψηφοφόρων οι διακηρύξεις της Κουμουνδούρου.

Άλλωστε, μόνον χθες ο μεν κ. Γ. Βαρουφάκης δήλωνε ότι είναι προτιμότερος ο θάνατος (δηλαδή η χρεοκοπία) αν δεν υπάρξει καλή συμφωνία με τους εταίρους, η κ. Νάντια Βαλαμβάνη έκανε λόγο για τεχνική επέκταση (σ.σ. τίνος;) έως ότου υπάρξει συμφωνία για το χρέος και η νέα κυβέρνηση προβάλλει τις θέσεις της ενώ ο κ. Παν. Λαφαζάνης τασσόταν υπέρ της άμεσης καταγγελίας του μνημονίου! Και όλα αυτά ενώ επίσημη θέση του κ. Τσίπρα παραμένει η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Πέραν των λόγων του ίδιου του κ. Σαμαρά, που σήμερα το απόγευμα θα επιδιώξει να δώσει άμεση απάντηση από το Βελλίδειο στη χθεσινή ομιλία Τσίπρα στη συμπρωτεύουσα, ισχυρό όπλο στην προσπάθεια αυτή της Ν.Δ. -με στόχο την προσέγγιση προς τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους και τους μικρομεσαίους- είναι και τα σποτ που προβάλλονται στην τηλεόραση και το διαδίκτυο. Σποτ με έντονο στίγμα, που κατηγορήθηκαν από την αντιπολίτευση ως «μαύρη διαφήμιση».

«Δεν κινδυνολογούμε, προειδοποιούμε» απαντούν από το Μαξίμου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να αναδείξει τους κινδύνους που συνεπάγεται η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν κάναμε τίποτε παραπάνω από το να οπτικοποιήσουμε όσα λένε στις δηλώσεις τους στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τελευταίο τον Γ. Βαρουφάκη, προσθέτουν. Δεν δείξαμε ούτε νεκρούς, ούτε επικαλούμαστε αυτοκτονίες όπως κατά κόρον πράττουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου, προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

Ο κ. Σαμαράς, ισορροπώντας ανάμεσα στην ανάγκη να εκφράσει το ευρωπαϊκό μέτωπο στις επικείμενες εκλογές αλλά και να απευθυνθεί στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ θα επιμείνει σε υψηλούς τόνους τις ώρες που απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες. Προβάλλοντας είτε την ανάγκη να συνεχιστεί η πορεία ανάπτυξης και να μην απολεσθούν ευρωπαϊκά κεκτημένα (όπως το ΕΣΠΑ), είτε επιλέγοντας τη σύγκρουση σε ένα ιδεολογικό και έντονα φορτισμένο υπόβαθρο κάνοντας λόγο για... σοβιέτ.