Μετάλλια Εξόχου Πράξεως απονεμήθηκαν σε 42 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος –Ελληνικής Ακτοφυλακής, που αποτέλεσαν τα πληρώματα των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας  που συμμετείχαν στη διάσωση των επιβατών του Norman Atlantic στην Αδριατική θάλασσα από τις 28 ως τις 30 Δεκεμβρίου.

Τα μετάλλια απένειμαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης  κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που έγινε στο Πεντάγωνο.

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας είπε μεταξύ άλλων:

Στην επιχείρηση  διάσωσης  οι Ένοπλές Δυνάμεις μας και το Λιμενικό Σώμα έδειξαν για άλλη μια φορά το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας, επαγγελματισμού, ικανοτήτων και αίσθησης καθήκοντος που διαθέτουν.

Η φρεγάτα «ΝΑΥΑΡΙΝΟ» και τα ιπτάμενα μέσα που διαθέσαμε, ως Ελληνική Πολιτεία, ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα και συνεργάστηκαν εξαιρετικά για τον κοινό σκοπό, σε μια γιγάντια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Με σκοπό να σώσουν ανθρώπινες ζωές, αψήφησαν κάθε κίνδυνο, μέσα σε αδιανόητα δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής, σήμερα, για να κάνω μια ιδιαίτερη μνεία ως πολιτικός τους προϊστάμενος, στα  πληρώματα των ιπτάμενων μέσων, και των τριών όπλων, που πετώντας καθημερινά πάνω από τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, πάνω από τα νησιά μας, πάνω από τις ελληνικές θάλασσες, σε  άψογη συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα όποτε απαιτείται, αποδεικνύουν σε κάθε πτήση, σε κάθε κατάσταση, πως διαθέτουν εξαιρετική εκπαίδευση και ιδιαίτερες ικανότητες. Συνδυάζουν ευψυχία με υπευθυνότητα, θάρρος με γνώση.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος στα προβλήματα του ένστολου προσωπικού τόνισε ότι:

Είναι αλήθεια, ότι οι καιροί είναι δύσκολοι για την πατρίδα μας,  μέσα στο κλίμα της δύσκολης οικονομικής περιόδου που διανύουμε, με τεράστιες δυσκολίες για τον κάθε Έλληνα. Τόσο προσωπικά εγώ όσο και το σύνολο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στεκόμαστε αρωγοί και επιδιώκουμε να επιτύχουμε το πρέπον και αναγκαίο επίπεδο ανταπόδοσης στους στρατιωτικούς, στους αποστράτους, στις οικογένειές τους. Ως Πολιτεία έχουμε χρέος να ανταποδώσουμε τις υπηρεσίες που προσέφεραν και προσφέρουν στη χώρα, την οποία κράτησαν όρθια, παρά τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα. Λειτούργησαν και λειτουργούν πέραν σκοπιμοτήτων, πέραν ιδιοτελείας, παρά τις όποιες περικοπές στις απολαβές τους.

Αντιλαμβάνεστε ότι η συγκίνηση και ο συμβολισμός της συνάντησής μας είναι εντονότερα καθώς στην περίπτωση του «Νorman Atlantic, προ της παρέμβασης, θρηνήσαμε θύματα, χάσαμε συνανθρώπους μας. Βέβαια, κινδυνεύαμε επί ώρες να βρεθούμε μπροστά σε μια ναυτική τραγωδία που όμοιο μέγεθος η χώρα είχε να ξαναζήσει από το 1968, όταν χάθηκε το «Ηράκλειο». Η δική σας ενέργεια απέτρεψε την τραγωδία.