Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Η θεωρία της χαμένης ψήφου είναι  αυτή που θα αναπτύξει με σθένος ο Αντώνης Σαμαράς τρεις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. «Οι υψηλοί τόνοι στην αντιπαράθεση και η χαμένη ψήφος  οδηγούν τους αναποφάσιστους στη ΝΔ» αναφέρει στο newpost κορυφαίος γαλάζιος βουλευτής.

Επιπλέον, στη ΝΔ εκτιμούν ότι η πόλωση λειτουργεί αυξητικά στη συσπείρωση του κόμματος που έχει περιθώρια τα τελευταία εικοσιτετράωρα να ενισχυθεί. Μπορεί δημοσκοπικά η ΝΔ να υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η διαφορά είναι αντιστρέψιμη, ποντάροντας κυρίως στους αναποφάσιστους.

Στη ΝΔ επιμένουν στην άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντλεί ψηφοφόρους από αυτήν την δεξαμενή σε αντίθεση με τη ΝΔ που μπορεί να κερδίσει ένα μεγάλο κομμάτι των αναποφάσιστων αλλά και να «σηκώσει» από τον καναπέ τους ψηφοφόρους εκείνους που ανήκουν στην κεντροδεξιά και αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Τα νούμερα των ποιοτικών μετρήσεων της ΝΔ δείχνουν ότι σε αυτήν την κατηγορία  ανήκει εάν μεγάλο ποσοστό της μεσαίας τάξης  οι λεγόμενοι «νοικοκυραίοι» που παραδοσιακά στηρίζουν την ΝΔ.

Πάντως, η προσέγγιση της μεσαίας τάξης έφερε και μια ουσιαστική αλλαγή στην στρατηγική Σαμαρά ο οποίος εγκατέλειψε γρήγορα την λογική του «φόβου» αφού  το κοινό της μεσαίας τάξης δεν συγκινείται από την σεναριολογία  περί grexit, επιστροφής σε εθνικό νόμισμα και καταστροφή των  τραπεζών. Γι αυτό και ο Σαμαράς εγκατέλειψε τα περί φόβου και στράφηκε στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ΝΔ και της χώρας που είναι ένα επιχείρημα που έχει απήχηση στην μεσαία τάξη. Στο ίδιο πλαίσιο και η επίθεση του πρωθυπουργού στον ΣΥΡΙΖΑ για την επανεξέταση των όλων των συμβάσεων των ιδιωτικοποιήσεων και των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα όπως η COSCO και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Στις δύο τελευταίες προεκλογικές του ομιλίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα ο Αντώνης Σαμαράς θα συνδέσει την θεωρία της χαμένης ψήφου με την πολιτική σταθερότητα. Πολιτική σταθερότητα και ευρωπαϊκό προσανατολισμό προσφέρει μόνο μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ θα υποστηρίξει ο πρωθυπουργός και η σταθερότητα αυτή κινδυνεύει ακόμη και από μια ψήφο που μπορεί να κρίνει την πρώτη θέση και επομένως το μπόνους των 50 εδρών στη βουλή.