Εκτενή δημοσιεύματα για τις επικείμενες εκλογές φιλοξενούν τα αμερικανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ παραθέτουν και τις θέσεις και δεσμεύσεις των διεκδικητών της εξουσίας.

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται επιγραμματικά στα προγράμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, σε δύο ξεχωριστές ανταποκρίσεις από την Αθήνα.

«Εάν νικήσει η Νέα Δημοκρατία, θα κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς σημειώνει το Bloomberg.

Όπως τονίζεται «σ' ένα μήνα από τις εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα επιτύχει τη συμφωνία για την ολοκλήρωση του τελευταίου ελέγχου της τρόικας, η οποία εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο. Το κόμμα δεν θα δεχθεί περαιτέρω μειώσεις μισθών, συντάξεων και αύξηση της φορολογίας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα ζητήσει από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης μόνο την επέκταση της περιόδου ωρίμανσης των δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα και τη μείωση των επιτοκίων, παραχωρήσεις που έχουν ήδη τεθεί το Νοέμβριο του 2012. Δεν πρόκειται να ζητήσει διαγραφή της ονομαστικής αξίας του χρέους. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα συμφωνήσει σύντομα στην παράταση μιας πιστωτικής γραμμής από το ΔΝΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, για να αντικαταστήσει τη συμφωνία διάσωσης που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου».

«Ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει, ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα μειωθεί και η χώρα θα αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στις αγορές ομολόγων εάν κερδίσει η Νέα Δημοκρατία» συνεχίζει το Bloomberg και προσθέτει:

«Ο κ. Σαμαράς δήλωσε, ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει συνετή δημοσιονομική πολιτική, μειώνοντας σταδιακά τους φόρους ιδιοκτησίας, επιχειρήσεων και εισοδήματος, χωρίς να εκτροχιασθούν τα δημόσια οικονομικά. Η Νέα Δημοκρατία δήλωσε, ότι θα μειώσει σταδιακά τον φόρο εισοδήματος στο 33% από το 42% που βρίσκεται σήμερα, ενώ προτίθεται να εισάγει ενιαίο φόρο 15% στις επιχειρήσεις. Η Νέα Δημοκρατία θα μειώσει σταδιακά τον φόρο ακινήτων ώστε τα έσοδα να μην ξεπερνούν το 1% του ΑΕΠ. Τα έσοδα θα πηγαίνουν απευθείας στις τοπικές αρχές και όχι στην κεντρική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θα φέρει άμεσα νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο για την στήριξη 70.000 δανειζομένων που έχουν λάβει δάνειο συνδεδεμένο με το ελβετικό φράγκο».

Στο δημοσίευμα για τις «δεσμεύσεις» του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζεται πως «θα διαπραγματευτεί τη διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας με την τρόικα και θα ζητήσει περίοδο χάριτος πριν την έναρξη καταβολής των οφειλών, ώστε να απελευθερωθούν πόροι για την στήριξη της ανάπτυξης. Θα επιμείνει επίσης στην εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από τους υπολογισμούς της ΕΕ για το έλλειμμα και θα διαπραγματευτεί ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει την επιδίωξη μη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, διατηρώντας ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς από τους οποίους θα εξαιρούνται οι δημόσιες επενδύσεις».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευτεί με την τρόικα μια συμφωνία δημιουργίας μηχανισμών για την τόνωση της ανάπτυξης, προς όφελος όλων των πολιτών και των φτωχών. Η κυβέρνηση θα προστατέψει το τραπεζικό σύστημα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα εγγυηθεί τις καταθέσεις των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εισάγει άμεσα ένα πρόγραμμα στήριξης για τους φτωχούς και χαμηλού εισοδήματος συνταξιούχους, με δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, διανομή τροφίμων, ιατρική φροντίδα, προνόμια σε ταξίδια, και αφορολόγητο πετρέλαιο θέρμανσης» σημειώνεται στο δημοσίευμα και προστίθεται:

«Στα τέλη του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον φόρο ακινήτων και θα απαγορεύσει τους πλειστηριασμούς των τραπεζών για την πρώτη κατοικία και θα αναμορφώσει το φορολογικό σύστημα ώστε να καταστεί πιο δίκαιο, θέτοντας το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ».

Σε δημοσίευμα της Wall Street Journal γίνεται αναφορά σε «ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής» και «στον κίνδυνο μη συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ή πολύ περισσότερο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».

Η WSJ τονίζει πως «οι ψηφοφόροι απομακρύνονται από τα δύο κρατούντα κόμματα και στρέφονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ηγέτης του, Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει να επιδείξει σπάνια πολιτική ικανότητα για να προστατέψει τόσο την Ελλάδα, όπως και το ίδιο το μέλλον της ευρωζώνης. Θα πρέπει επίσης να μπορέσει να καταστήσει αποδεκτή την ιδέα του συμβιβασμού στα ριζοσπαστικά στοιχεία που βρίσκονται στο κόμμα του».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο κ. Τσίπρας δεν είναι ωστόσο ο μόνος που οφείλει να απομακρυνθεί από τον δογματισμό. Οι Ευρωπαίοι πρέπει και αυτοί να αναγνωρίσουν, ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας είναι εξαιρετικά αυστηροί. Τα δημοσιονομικά πλεονάσματα του 4,5% σε σχέση με το ΑΕΠ για το 2016 και για τα επόμενα χρόνια δεν συνάδουν με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ο καλύτερος τρόπος για την ελάφρυνση είναι η αναδιάρθρωση των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ».

Επίσης, διατυπώνεται η άποψη, ότι «η τρόικα, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να ζητήσει ως αντάλλαγμα για την ελάφρυνση τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η χαλάρωση της εξάρτησης από τα καρτέλ, τις ισχυρές επαγγελματικές ενώσεις και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου τομέα θα δημιουργήσει ένα πιο ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον για τους Έλληνες επιχειρηματίες».

Από την πλευρά τους οι New York Times φιλοξενούν άρθρο – ανάλυση του καθηγητή Δημόσιων Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Ν. Καλιφόρνιας, Jacob Soll.

Όπως επισημαίνει, «ενώ οι αγορές "τρομοκρατούνται" από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, η υποτιθέμενη αιτία της κρίσης δεν έχει αλλάξει. Το πολύ υψηλό χρέος της χώρας μοιάζει ασήκωτο για κάθε μελλοντική κυβέρνηση. Όμως, όλο αυτό το δράμα γύρω από το ελληνικό χρέος, ίσως δεν είναι απαραίτητο».

Στη συνέχεια, αναφέρει, ότι «ο τρόπος που έχει διατυπωθεί σχετίζεται με ηθικούς κανόνες και στερεότυπα, με τους κακούς Έλληνες να μην πληρώνουν φόρους και ως εκ τούτου η απάντηση σε αυτό ήταν η υπερβολική λιτότητα. Αλλά, έως τώρα η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει χρησιμοποιήσει διεθνώς αποδεκτά λογιστικά standards, υπολογίζοντας έτσι ένα πολύ μεγαλύτερο χρέος. Οι Έλληνες πολιτικοί σε πρώτο στάδιο δεν θα έπρεπε να απαιτούν ούτε περισσότερη λιτότητα, ούτε απαλοιφή του χρέους: Θα έπρεπε να ζητήσουν εκ νέου υπολογισμό -σύμφωνα με διεθνή κριτήρια- του χρέους της χώρας τους».

Παράλληλα στη New York Times δημοσιεύεται ανταπόκριση με θέμα το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. Μεταξύ άλλων, αναφέρει «Το Ποτάμι ως την τρίτη δύναμη που θα καθορίσει τη νέα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, σε περίπτωση που κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν επιτύχει αυτοδυναμία στις εκλογές».

Επίσης, στη ΝΥΤ προβάλλεται ρεπορτάζ για τον ελληνικό τουρισμό και την «πιθανή άνοδο» του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει, μεταξύ άλλων, δεσμευτεί να περιορίσει τον all inclusive τουρισμό και μάλιστα, ενώ ο τελευταίος έχει πρόσφατα δείξει σημάδια εντυπωσιακής ανάκαμψης, θέτοντας εν γένει το μέλλον της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας σε αβέβαιη θέση».