current views are: 2

22 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση08:25

Μητρόπουλος: Οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση

Την εκτίμηση ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα διώξουν την Ελλάδα από την Ευρώ έκανε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ- Νόβοστι».

Δημοσίευση 08:25’
αρθρο-newpost

Την εκτίμηση ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα διώξουν την Ελλάδα από την Ευρώ έκανε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ- Νόβοστι».

Την εκτίμηση ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα διώξουν την Ελλάδα από την Ευρώ έκανε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ- Νόβοστι».

Στη συνέντευξή του ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι πλέον στην ΕΕ συζητείται η αναγκαιότητα αλλαγής της πολιτικής αυστηρής λιτότητας και τη διευθέτηση του ζητήματος του χρέους σε μια ευρωπαϊκή διάσκεψη, που δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα, όπως εκείνη του 1953 για τη Γερμανία, που κατέληξε στη Συμφωνία του Λονδίνου. 

Μάλιστα τονίζει ότι οι ευρωπαίοι δεν θα επιτρέψουν την απομάκρυνση μιας χώρας από την Ευρωζώνη καθώς αυτό θα δείξει πως το ευρώ είναι αδύναμο και ευάλωτο, κάτι που δεν θέλει η κυρία Μέρκελ για την οποία είπε χαρακτηριστικά πως «η Γερμανία ποτέ δεν θα θελήσει να σφάξει την κότα, που γεννά χρυσά αυγά». 

«Κανείς δεν μπορεί να επιτρέψει την απομάκρυνση μιας χώρας από τη νομισματική ένωση, γεγονός που θα δείξει ότι το ευρώ είναι αδύναμο και ευάλωτο. Η ίδια η κυρία Μέρκελ ομολόγησε ότι εάν κάποια χώρα αποχωρούσε από την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, τότε θα ξεκινούσε η διάλυση της ευρωζώνης σε κομμάτια και όπως λένε επιφανείς Γερμανοί οικονομολόγοι και αναλυτικά κέντρα με κύρος: η Γερμανία ποτέ δεν θα θελήσει να σφάξει την κότα, που γεννά χρυσά αυγά». 

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητρόπουλος τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο να εκτιμά πως θα αλλάξει η επίσημη ευρωπαϊκή πολιτική και πως «οι ευρωπαϊκές δομές ενδιαφέρονται να μην προκαλέσουν ούτε προσωρινές αναταραχές σε μια ήδη επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση, καθώς σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ εισέρχονται σε περίοδο οικονομικής πτώσης και αποπληθωρισμού» .

Σχετικά με τη νέα σύμβαση για την χώρα μας ο κ. Μητρόπουλος, είπε πως «θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους και τον όρο εξυπηρέτησης του υπολοίπου χρέους από την ανάπτυξη της οικονομίας και όχι δια του πλεονάσματος του προϋπολογισμού, που πετυχαίνεται χάρη στην καταστροφική αυστηρή λιτότητα». 

«Θα εξετάσουμε τη νομιμότητα των ιδιωτικοποιήσεων- Θα καταργήσουμε το ΤΑΙΠΕΔ» 

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις κάτι που ενδιαφέρει ζωηρά τη ρωσική πλευρά, η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του λιμένος Θεσσαλονίκης, ο Α.Μητρόπουλος δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ερχόμενος στην εξουσία θα ελέγξει τη νομιμότητα όλων των συμβολαίων αγοραπωλησίας κρατικής ιδιοκτησίας στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων και σε τιμές ταχύτατης απαξίωσης.

Η γραμμή αυτή προς την αποσύνθεση, η οποία προσομοιάζει προς κράτη-παρίες, που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε τις βασικές κοινωνικές και εθνικές ανάγκες, πρέπει να αλλάξει και «να αρχίσει γρήγορη αποκατάσταση των στοιχειωδών θεμελίων του κράτους» όπως συνέβη κατά την περίοδο Πούτιν στη Ρωσία, «μια μεγάλη χώρα η οποία ξεκινά και πάλι να παίζει τον ιστορικό της ρόλο» είπε.

Κάτι που θα κάνει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «αποκαθιστώντας υπό κρατικό και κοινωνικό έλεγχο όλα τα τα απαραίτητα για τη λειτουργία του κράτους και της κοινωνίας στοιχεία» και καταργώντας άμεσα το ΤΑΙΠΕΔ, που συγκροτήθηκε κατά τα πρότυπα του Treuhandanstalt για την εκπώληση της δημόσιας περιουσίας της Α.Γερμανίας. 

Από τις τράπεζες το έκτακτο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης

Ο κ. Μητρόπουλος κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του αναφέρθηκε στις τράπεζες λέγοντας πως στις τέσσερις λεγόμενες συστημικές τράπεζες, το κράτος είναι ο βασικός μέτοχος.

«Το μόνο που απομένει στο Δημόσιο είναι να υλοποιήσει τα δικαιώματά του αυτά και να προτείνει εμμέσως ή αμέσως τη διεύθυνση των τραπεζών, ώστε να διευκολυνθεί για τη νέα κυβέρνηση η υλοποίηση του έκτακτου προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης» είπε χαρακτηριστικά. 

Ανάκληση των κυρώσεων στην Ρωσία 

Ο Αλέξης Μητρόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να απαιτήσει την ανάκληση των κυρώσεων «ως προς την παραδοσιακή φίλη και ομόδοξο Ρωσία», καθώς είναι προς το συμφέρον κυρίως της ελληνικής αγροτικής παραγωγής η διακοπή των καταστροφικών κυρώσεων και ο τερματισμός του άδικου πολέμου κατά της Ρωσίας με αφορμή τη σημερινή κρίση στην Ουκρανία.
 
«Η νέα Ελλάδα πρέπει γρήγορα να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία και όχι μόνο εξαιτίας των σχέσεων του πληθυσμού, των πολιτιστικών, θρησκευτικών και ιστορικών δεσμών» αλλά και γιατί συμμερίζεται την άποψη του στρατηγού Ντε Γκολ, ο οποίος ήθελε μια ενωμένη Ευρώπη από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια και επιδιώκει την εξάλειψη των ακροτήτων της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, καθιερώνοντας την πρωτοκαθεδρία των δημοκρατικών πολιτικών θεσμών και του λαού επί της ανεξέλεγκτης σήμερα οικονομίας.


σχετικα αρθρα