Οι επιτυχίες της ΕΛΑΣ, η αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών, η τομή που έγινε στο θέμα της ασφάλειας στο κέντρο της Αθήνας, πρέπει να πιστωθούν στα παιδιά που τη στελεχώνουν, παιδιά της κρίσης που κράτησαν τη χώρα όρθια στις πιο δύσκολες στιγμές. Και αυτά που έχουν πετύχει δεν πρέπει να αλλάζουν με τις αλλαγές των κυβερνήσεων, δηλώνει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και υποψήφιος της ΝΔ στην Α΄Αθήνας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εκφράζει προβληματισμό και ανησυχία ως προς τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για πιο ελεύθερη μεταναστευτική πολιτική και αφοπλισμό της ΕΛΑΣ, τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει να σταθμίσει ανάμεσα σε αυτό που μπορεί να προσφέρει στους πολίτες της και στον υπόλοιπο κόσμο και να μην τίθεται εν αμφιβόλω η ίδια η υπόσταση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο ίδιος, δηλώνει ότι ήταν και είναι ανοικτός στην επικοινωνία με όλες τις παρατάξεις του δημοκρατικού τόξου, πιστεύει στις συνεργασίες για τα μείζονα θέματα και εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί δυόμισι χρόνια δεν συνεργάστηκε ούτε στην ψήφιση ενός νόμου, ευχόμενος πάντως ότι μετά τις εκλογές θα επικρατήσει η λογική της συναίνεσης.

Θεωρεί τον αθλητισμό και την ιατρική, που έχει υπηρετήσει, βαριές αποσκευές που θωρακίζουν τον αξιακό και ηθικό του κώδικα, ώστε να προσφέρει πραγματικά στην πολιτική.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «σε ότι με αφορά, ως υπουργός, ήμουν σε ανοικτή επικοινωνία με όλες τις παρατάξεις του δημοκρατικού τόξου. Εγώ πιστεύω στις συνεργασίες στα μείζονα, στα εθνικά ζητήματα και για να είμαι ειλικρινής είναι κάτι που δεν είδαμε, ούτε προεκλογικά, από την αξιωματική αντιπολίτευση και δεν το είδαμε ούτε σε όλη τη διάρκεια των δυόμισι χρόνων. Δεν μπορεί να μην υπήρξε ούτε ένας νόμος που να άξιζε να ψηφιστεί και από τη μείζονα αντιπολίτευση. Εμείς ως αντιπολίτευση ψηφίσαμε ό,τι είχε αναπτυξιακή ή μεταρρυθμιστική διάσταση. Ωστόσο, ο πολιτικός χρόνος τρέχει πολύ γρήγορα και είμαι σίγουρος ότι θα υποχρεωθούν όλοι μετεκλογικά να δείξουν την αναγκαία συναίνεση για συνεργασία.

Με τα Σώματα Ασφαλείας δεν μπορεί να παίζει κανείς. Σε κανένα κράτος του κόσμου δεν υπάρχει αφοπλισμένη αστυνομία, τη στιγμή μάλιστα που οι συμπολίτες μας ζητούν περισσότερη αστυνόμευση. Τα παιδιά των Σωμάτων Ασφαλείας κάνουν μια υπεράνθρωπη προσπάθεια, σε αυτούς πιστώνονται οι επιτυχίες του υπουργείου. Και αισθάνομαι ότι είναι άδικο απέναντί τους να μην ακούγεται ένα μπράβο για τις επιτυχίες στον τομέα του βαρέως εγκλήματος και της τρομοκρατίας και να τίθεται εν αμφιβόλω η ίδια η υπόσταση της ελληνικής αστυνομίας, που έδειξε να αντέχει στην κρίση, σε αντίθεση με άλλες υπηρεσίες που κρύφτηκαν μη αντέχοντας την πίεση.

Ειδικά αυτή την εποχή, που η εξωτερική τρομοκρατία ή ο θρησκευτικός εξτρεμισμός εξαπλώνεται και γυρίζει νέα σελίδα για την Ευρώπη, το να λέει κάποιος ότι νομιμοποιώ 500.000 παράνομους μετανάστες και ότι ανοίγω τα σύνορά μου, σημαίνει ότι δίνω σήμα στις χώρες που φλέγονται γύρω από τη Μεσόγειο, «εδώ είμαστε ελάτε». Σ' αυτές τις εποχές που έχει διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός και τα οικονομικά προβλήματα είναι πολύ μεγάλα, με προβληματίζει και με ανησυχεί, τι απ όλα αυτά μπορεί να ισχύσει και τι όχι, τι λέγεται σοβαρά ή προεκλογικά για προσέλκυση συγκεκριμένου κοινού».

Στο ερώτημα αν υπάρχει δικαιολογημένη δυσαρέσκεια των Σωμάτων Ασφαλείας για το μισθολογικό τους αλλά και για άλλες ελλείψεις στις υπηρεσίες, ο κ. Κικίλιας ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός αποφάσισε κι εγώ συνέβαλα να δοθεί ένα κομμάτι του μισθολογικού τους και των αναδρομικών τους. Συμβάλαμε επίσης στην υπηρεσία, η οποία δεν είχε τη δυνατότητα να πληρώνει πανάκριβα το απαρχαιωμένο σύστημα ΤΕΤRA. Φεραμε μια τεράστια δωρεά στην ΕΛΑΣ με τελευταίου τύπου σύστημα ασφάλειας και επικοινωνίας του 2014 με τους κωδικούς ασφαλείας να ανήκουν σε μας, αξίας 28 εκατομμυρίων ευρώ, που μπορεί να αναβαθμίσει άλλη μια Ελληνική Αστυνομία. Δεν πρέπει όλα να τα φορτώνουμε στο κράτος, δηλαδή στον φορολογούμενο. Πρέπει να αναπτυχθουν οι σχέσεις του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, στο επίπεδο του ΣΔΙΤ, να δοθεί η ευκαιρία της ανταποδοτικότητας.

Εχει κλείσει η συμφωνία και μένει στα χέρια της επόμενης ηγεσίας, για 3000 αυτοκίνητα, δωρεά από την κορεατική κυβέρνηση με ανταποδοτικότητα το σέρβις, το οποίο πληρώνουμε έτσι κι αλλιώς πολλαπλάσιο, στα παλιά αυτοκίνητα που έχουμε. Ναι, και μέσα στην κρίση μπορείς να βρεις λύσεις».