Την άποψή του ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι η τρίτη δύναμη εξέφρασε σε συνέντευξή του στα «Νέα» ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως τόνισε, «Όχι μόνο είναι εφικτός αλλά είναι και το πιθανότερο σενάριο. Σας θυμίζω απλά ότι τόσο στις διπλές εκλογές του 2012, όσο και στις ευρωεκλογές, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν το ΠΑΣΟΚ σε ακόμα χαμηλότερα ποσοστά από αυτά που του δίνουν σήμερα. Λίγη υπομονή λοιπόν μέχρι το βράδυ της Κυριακής». 

«Εμείς λέγαμε πάντα το ίδιο, ήδη από το 2012: Θέλουμε κυβέρνηση όλων των δημοκρατικών και ει δυνατών προοδευτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Και σε αυτή την κυβέρνηση δεν θα είμαστε εμείς ο μπαλαντέρ. Δεν χρειαζόμαστε υπουργικές καρέκλες για να «μπαστακωθούμε» σώνει και καλά. Μπορούμε να συμβάλουμε ως εγγυητές της εθνικής σταθερότητας και από τη Βουλή» πρόσθεσε.

Σχετικά με την εθνική ευθύνη που έχει δείξει το ΠΑΣΟΚ και την έχει πληρώσει ακριβά ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε: Το βάρος γινόταν πιο δυσβάσταχτο γιατί πάνω στις πλάτες μας χόρευαν όλοι οι άλλοι με αντιμνημονιακή υστερία. Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα να μπει «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του». Ας επωμιστούν και άλλοι το ένα εκατοστό της εθνικής ευθύνης που δείξαμε εμείς και θα δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος του καθένα. 

Στο ερώτημα αν πιστεύει ότι στην συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ έχει μπει μία τελεία, απάντησε ότι «εμείς δεν είχαμε  καμία φιλοδοξία να συνεργαστούμε με τη ΝΔ, που είναι άλλωστε ο ιστορικός μας αντίπαλος καθ' όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Όπως σας είπα εμείς θέλαμε συνεργασία των δημοκρατικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου. Θέλαμε και τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα αλλά αυτός δεν ήθελε. Τελικά, προσχώρησαν στην πολιτική μας η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ αρχικά, η οποία αργότερα αποχώρησε. Δεν ζητάμε κάτι διαφορετικό. Και φυσικά το προσκλητήριο περιλαμβάνει πάλι όλους».

«Σε μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, μια κυβέρνηση συνεργασίας, τα κόμματα κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος που είναι το εθνικό συμφέρον. Αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, όπου υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών. Δυστυχώς πάντα ο μικρότερος εταίρος δέχεται ισχυρότερες πιέσεις. Η ταμπέλα «δεκανίκι» όμως είναι άδικη γιατί εμείς δεν προσχωρήσαμε ούτε κατά χιλιοστό στην στρατηγική και την πολιτική της ΝΔ. Η ΝΔ έκανε άτακτη υποχώρηση και προσήλθε στις θέσεις μας και τη δική μας πολιτική αποδέχτηκε στο σύνολό της. Εντός της ΝΔ μάλιστα ο κ. Σαμαράς δεχόταν σκληρή κριτική ότι αφήνει να σέρνεται από το ΠΑΣΟΚ. Η συμβολή μας στην κυβέρνηση αυτή ήταν δηλαδή καθοριστικής σημασίας. Σκεφτείτε μόνο το ενδεχόμενο να είχαμε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Σκεφτείτε την εισφορά του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δυόμιση χρόνια στο συνολικό πλαίσιο, στην αποφυγή λαθών, σε μέτρα κοινωνικής ευαισθησίας, στην ορθολογική αντιμετώπιση προκλήσεων, στην εξωτερική πολιτική».