Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος 

Ιδιαίτερα ομιχλώδες είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται σε σχέση με τη διαπραγμάτευση που θα πρέπει να κάνει μία κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α ή με κορμό τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης της προσεχούς Κυριακής (με δεδομένο φυσικά ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο νικητής όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις). 

Το σκηνικό αυτό, που θεωρητικά θα αποφευχθεί αν κερδίσει η ΝΔ, έχει να κάνει με δύο ζητήματα.

Το πρώτο είναι το ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται σε σχέση με την ταμειακή κατάσταση της χώρας. Το δεύτερο αφορά στην πίεση του χρόνου εντός του οποίου η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευθεί μία συμφωνία με την τρόικα και τους πιστωτές επί της αξιολόγησης και του χρέους. 

Άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν επισημαίνουν ότι ενώ ο αρχικός σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου ήταν να διασφαλίσει τη ρευστότητα στα κρατικά ταμεία μέχρι τα τέλη Μαρτίου, αυτό πλέον δεν καθίσταται εφικτό. Η τελευταία δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, η οποία δεν καλύφθηκε, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Οι ελληνικές τράπεζες, οι μόνες που πλέον συμμετέχουν στις δημοπρασίες, έχουν σχεδόν στεγνώσει από ρευστότητα και πλέον στρέφονται προς τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας του ELA. Οι ίδιες πηγές λένε ότι πλέον τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου θα κρατήσουν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου στην καλύτερη περίπτωση, ίσως και νωρίτερα, αν δεν κλείσει η αξιολόγηση και δεν λάβει η χώρα τα χρήματα που αυτή περιλαμβάνει – περίπου 7 δισ. ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο σημείο, σε κοινοτικούς κύκλους συζητείται πλέον έντονα το σενάριο νέας παράτασης του τρέχοντος προγράμματος. Αυτή θα πρέπει να ζητηθεί από την επόμενη κυβέρνηση, κάτι που είναι άγνωστο, ενώ δεν είναι σαφές και πόσοι μήνες είναι αναγκαίοι. Η στάση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α επί αυτού του θέματος είναι ασαφής, αν και υπάρχουν υπόγεια κανάλια επικοινωνίας. Οι αισιόδοξοι επιμένουν ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή, ίσως με μία δήλωση εκ μέρους των Ευρωπαίων ότι σέβονται τις ελληνικές δημοκρατικές διαδικασίες και μία εκ μέρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ότι θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της χώρας.

Ένας τέτοιος συμβιβασμός θα είναι επίπονος και θα χρειαστεί χρόνο, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι η τρόικα στο σύνολό της έχει τις ίδιες επιδιώξεις. Επιπλέον, δεν λείπουν όσοι προειδοποιούν ότι αν μία λύση καθυστερήσει, τότε θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο προβληματικές καταστάσεις, ακόμη και σε ένα τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Η ομίχλη δεν θα καθαρίσει εύκολα λοιπόν…