Σφοδρότατη επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στην Ομόνοια. Διαμήνυσε εξάλλου πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές.

Ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές για τη διακυβέρνηση του 2009 και τον Γιώργο Παπανδρέου, ξεκαθαρίζοντας ότι:

«Δε ζητάμε αυτοδυναμία αλαζονείας. Για να αναπαράγουμε τον ανήθικο κομματισμό του παρελθόντος. Για να επιστρέψουμε τη χώρα στο 2009. Δεν επιθυμούμε να γυρίσουμε στο 2009. Γιατί το 2009 εμπεριείχε όλες τις αιτίες και τις παθογένειες που μας οδήγησαν στη κρίση».  

Όπως είπε: «Από τη Δευτέρα τελειώνει το πάρτι, επιστρέφουμε στη νομιμότητα για όλους, χωρίς διακρίσεις. Τελειώνουμε, όμως, και με τις έξωθεν εντολές», ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνεργασιών:

«Εμείς στο πιλοτήριο με αντιπροσώπους των απόψεων της κυρίας Μέρκελ δεν πρόκειται να δεχθούμε. Δεν έχουμε σκοπό να συγκυβερνήσουμε με τους εντεταλμένους των μνημονίων παλαιότερους και νεότερους» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε εκ νέου εντολή διακυβέρνησης και αυτοδυναμία. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ποτέ άλλοτε Πρωθυπουργός δεν δυσφήμισε τόσο τη χώρα, ποτέ άλλοτε, ποτέ πρωθυπουργός δεν κακοποίησε τόσο το αξίωμά του, συμπεριφερόμενος σαν περιφερόμενος πλασιέ του φόβου. Ποτέ πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε τόσο επίμονα το δημόσιο διάλογο, προτιμώντας να κρύβεται στα σκοτάδια, τους μονολόγους και το μοντάζ. δεν θα πέσουμε στην παγίδα του διχασμού». 

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην κινδυνολογία και τον φόβο που όπως είπε διασπείρουν «κάποιοι». «Λένε ότι είμαστε κίνδυνος για την Ελλάδα, μην τους ακούτε. Είμαστε κίνδυνος για το δικό τους μέλλον. 

Μην τους ακούτε, είμαστε η μεγάλη πρόκληση για τη μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη η Ευρώπη. Κάποιοι σας είπαν ότι φοβούνται την Ελλάδα, μην τους ακούτε. Φοβούνται για τον ευατό τους». 

Ενώ, αναφερόμενος στην επόμενη μέρα της Νέας Δημοκρατίας μετά τις εκλογές είπε χαρακτηριστικά: «Τον επόμενο μήνα στην Νέα Δημοκρατία θα ψάχνουν για νέο αρχηγό». 

Σημείωσε, επίσης, τη θέληση του ΣΥΡΙΖΑ «να μην εγκαταλείψουμε το όραμά μας και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας». 

Έχουμε όραμα να πληρώνουμε φόρους με βάση της φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, χωρίς εκλεκτούς. Έχουμε όραμα στην πατρίδα μας η ευημερία όλων να είναι συνάρτηση της ευημερίας του κάθε πολίτη ξεχωριστά» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοστολογημένο. Όπως είπε:

«Έχουμε σχέδιο και δεσμευόμαστε να διαπραγματευτούμε σκληρά και να μην έχουμε κηδεμονία απ' όπου κι αν προέρχεται». 

Ο Αλ.Τσίπρας ανέπτυξε εκ νέου τους στόχους και τις δεσμεύσεις του κόμματός του και πρόσθεσε: «Σήμερα ενώπιων σας δεσμευόμαστε ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα το αναγνώσουμε αυτούσιο την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

«Δεν θα διστάσουμε, δεν θα φοβηθούμε, δεν θα γυρίσουμε πίσω» είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα «θα ξαναγίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Και ταυτόχρονα θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με πρόσημο δημοκρατικό, προοδευτικό, ανθρωπιστικό. Μεταρρυθμίσεις που θα επαναφέρουν και θα ενισχύσουν το κοινωνικό κράτος».

Στο τελευταίο μέρος της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας έκανε άνοιγμα προς τους ένστολους, τη νεολαία και τους ηλικιωμένους. Ως προς τους ένστολους τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκαταστήσει τη δημοκρατική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, «την οποία αφάνισαν με τις πολιτικές της τρόικας» και θα δώσει στους ένστολους τη δυνατότητα να ασκούν το λειτούργημά τους σε αρμονία με τον πολίτη και με όρους αξιοπρέπειας.

Απευθυνόμενος στη νεολαία, τόνισε ότι η χώρα τούς έχει ανάγκη γιατί «καμιά αλλαγή δεν μπορεί να γίνει χωρίς εσάς» και τους κάλεσε «μαχητικά, αποφασιστικά, με όλες τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις σας, να πάρετε στα χέρια σας τη μεγάλη ανατροπή».

Κάλεσε, τέλος, την τρίτη ηλικία αυτή την Κυριακή να ψηφίσουν για τα εγγόνια τους, για τους 200.000 νέους επιστήμονες που έφυγαν μετανάστες στο εξωτερικό και δεν μπορούν τώρα να έρθουν να ψηφίσουν και να αποφασίσουν για το μέλλον τους.