Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Η κατάσταση στη χώρα θα ήταν διαφορετική, αν, την κρίσιμη ώρα, το πολιτικό σύστημα θα μπορούσε να συνεννοηθεί και να βάλει το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό.

Την κρίσιμη ώρα που θα έπρεπε η αξιωματική αντιπολίτευση να αφήσει τον Κώστα Καραμανλή να αναλάβει τις ευθύνες του και να κυβερνήσει στην έναρξη της κρίσης, συνεπικουρούμενη από το μιντιακό σύστημα , εξαπέλυε σφοδρότατη επίθεση με σύνθημα το «λεφτά υπάρχουν».

Ο κ. Καραμανλής είχε καλέσει, ήδη, από τον Μάρτιο του 2009, τους πολιτικούς αρχηγούς σε συζήτηση προτείνοντάς τους να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο έξι αρχών για την οικονομική διαχείριση, το οποίο όμως απερρίφθη πρωτοστατούντος του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ίδια ώρα που ηλεκτρονικός και γραπτός Τύπος δημιουργούσαν κλίμα «πλιάτσικου» στα εισοδήματα του λαού.

Και αν δεν είναι πολιτική εξαπάτηση του Γιώργου Παπανδρέου, όταν το ΠΑΣΟΚ υποστήριζε το 2009, ότι λεφτά υπάρχουν για βελτίωση εισοδημάτων και κοινωνικές παροχές, για να ανακοινώσει αφού ανέλαβε την εξουσία, ότι λεφτά δεν υπάρχουν και η χώρα χρειάζεται διεθνή βοήθεια, τι είναι; Έχει όμως το θράσος να ζητάει και τα ρέστα στις τελευταίες του εμφανίσεις, καταλογίζοντας ευθύνες στους άλλους καθώς ο ίδιος έπραξε το καθήκον του…

Ο άνθρωπος που αρνήθηκε τη συναίνεση και βροντοφώναζε «λεφτά υπάρχουν» όταν ο Κώστας Καραμανλής ζητούσε μίνιμουμ συνεννόησης για να συμμαζευτούν τα οικονομικά με πάγωμα μισθών και συντάξεων...

Ο άνθρωπος που έριξε την κυβέρνηση δεν συναίνεσε σε πρόεδρο και οδήγησε τη χώρα στα βράχια...

Ο άνθρωπος που διέσυρε τη χώρα στο εξωτερικό κατ' επανάληψη... κατηγορώντας της για διαφθορά- αρκεί μια αναζήτηση στο google για να βρει κανείς πόσες φορές το έπραξε...

Ο άνθρωπος που άφησε τη χώρα να δια-συρθεί από τις αγορές, εκτίναξε τα spread και άφησε πολύτιμο χρόνο να χαθεί...

Ο άνθρωπος αυτός έρχεται από τη χώρα του Ποτέ και σαν να έχει πάθει αμνησία θέλει να πιστέψουμε πως όλα έγιναν καλώς από εκείνον και κακώς από όλους τους άλλους.

Για να καταλάβει κανείς για το παράλογο των ισχυρισμών του κ. Παπανδρέου αρκεί να ανατρέξει στις 233 μέρες που άλλαξαν τη χώρα.

Τι προκαλεί μια κρίση χρέους

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές μια κρίση χρέους προκαλείται από τον φόβο και τον πανικό. Φόβο στους δανειστές και πανικό στους πολίτες της χώρας.

Η διεθνής εμπειρία δείχνει, ότι η «εμπιστοσύνη» μπορεί να στηρίξει οικονομίες με δημόσιο χρέος και δημοσιονομικό έλλειμμα, πολύ υψηλότερα σε σχέση με εκείνο της Ελλάδας. Η διασφάλιση της, είναι το κύριο μέλημα των πολιτικών και των νομισματικών αρχών μίας χώρας. Η πολιτική ηγεσία της είναι θεσμικά υποχρεωμένη, όχι μόνο να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να την εξασφαλίζει, αλλά και να χρησιμοποιεί ακόμα και ανήθικα μέσα για να τη διατηρεί. Στην περίπτωση που οι επιλογές της δεν είναι συνεπείς σε αυτόν το σκοπό, τότε η κατάρρευση είναι σχεδόν αναπόφευκτη.

Η κρίση του ελληνικού χρέους δεν είναι κρίση οικονομικών μεγεθών, αλλά κρίση εμπιστοσύνης. Οι όποιες ευθύνες των πολιτικών δεν θα πρέπει να αναζητηθούν μόνο στις επιμέρους επιλογές της οικονομικής πολιτικής, αλλά και - ίσως το σημαντικότερο - στις πολιτικές που επελέγησαν προκειμένου η αμφισβήτηση είτε να μετατραπεί σε φόβο είτε να καταλαγιάσει.

Τι από αυτά έκανε ο κ. Παπανδρέου;

«Στις 4 Οκτώβρη κρίνονται πολλά. Κρίνεται σε ποια Ελλάδα θα ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Κρίνεται αν η πατρίδα μας θα εξακολουθήσει να γράφεται στον παγκόσμιο χάρτη σαν μια τριτοκοσμική μαύρη τρύπα διαφθοράς, οικονομικής και κοινωνικής καθυστέρησης, περιβαλλοντικής καταστροφής και διεθνούς περιθωριοποίησης", είχε πει ο κ Παπανδρέου στις 27 Σεπτεμβρίου 2009 σε συνέντευξη στο ΒΗΜΑ.

Την παραμονή των εκλογών απαντώντας σε ερώτηση για υποβολή σχεδίου βοήθειας ως προς το χρέος, απαντά :"Το σχέδιο το οποίο θα καταθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αξιόπιστο, φιλόδοξο, αλλά και ρεαλιστικό. Με βάση αυτό θα διαπραγματευτούμε την παράταση της προθεσμίας για τη μείωση των ελλειμμάτων μας για τρία χρόνια. Θα είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση, γιατί η απερχόμενη κυβέρνηση αποδείχθηκε παντελώς αναξιόπιστη σε όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε." Ουσιαστικά έθεσε και θέμα αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων, συμπληρώνοντας ότι "Ξέρουμε καλά -το ξέρει και η αγορά- πως η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από τα επίσημα στοιχεία."

Και δεν ήταν μόνο ο κ. Παπανδρέου. Λίγο πριν από τις εκλογές ο τότε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κ. Παπακωνσταντίνου σε μία συνέντευξη στον real fm αποσυνέδεε το ύψος του ελλείμματος από την οικονομική πολιτική που θα ακολουθούσε μετεκλογικά το ΠΑΣΟΚ:

«Είτε το έλλειμμα είναι 6% είτε είναι 8% είτε είναι 10% ή παραπάνω, πρέπει να υπάρξει μια τονωτική ένεση στην οικονομία. Γιατί αν δεν υπάρξει, το έλλειμμα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο. Αν δηλαδή δεν δώσουμε ένα θετικό σοκ στην οικονομία για να πάρει μπροστά, τότε το έλλειμμα θα μεγαλώσει περαιτέρω»

Σε άλλη συνέντευξη, στην εφημερίδα «Ισοτιμία», απαντώντας στην ερώτηση: «Αρκετοί προβλέπουν ότι θα επικαλεστείτε «καμένη γη» για να δικαιολογήσετε ενδεχόμενες καθυστερήσεις ή και λήψη δυσάρεστων αποφάσεων, εφόσον αναλάβετε την εξουσία», απαντούσε: «Δεν αναζητούμε κανένα άλλοθι, καμία δικαιολογία. Όσα έχουμε δεσμευτεί θα γίνουν πράξη είτε το έλλειμμα είναι 6% του ΑΕΠ είτε 8% είτε 10%. Γιατί η οικονομία και η κοινωνία χρειάζονται τα μέτρα αυτά. Γιατί διαφορετικά η κρίση θα βαθύνει κι άλλο και θα είναι πιο επώδυνη.»

Όπως επισημαίνουν κάποιοι αυτό το «ή παραπάνω», μπορεί να ερμηνευτεί από κάποιους ότι η εκτίμηση για διπλασιασμό της εκτίμησης για το ύψος του ελλείμματος ήταν προαποφασισμένη, προκειμένου να οξύνει ακόμα περισσότερο την ήδη κλονισμένη αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Πάντως στις 3 Οκτωβρίου του 2009, ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ανοίγει για πρώτη φορά και το θέμα της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων. Λέει χαρακτηριστικά:

«Το πρόβλημα της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας είναι κυρίως αποτέλεσμα της συνολικής αναξιοπιστίας της χώρας μας. Είναι το αποτέλεσμα της απογραφής των πέντε προϋπολογισμών που έπεσαν έξω, της αύξησης του δανεισμού πέρα από το πρόγραμμα που ανακοινώνονταν στην αρχή κάθε χρονιάς. Εμείς με ένα αξιόπιστο τριετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης και με καθαρούς προϋπολογισμούς τριετίας που θα τηρούνται, θα κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία» και συμπληρώνει : «αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ακολουθήσουμε τη μικροκομματική πρακτική της ΝΔ να εκθέσουμε τη χώρα και να πληγώσουμε την αξιοπιστία μας, την οποία πρέπει και θα δουλέψουμε σκληρά για να ανακτήσουμε».

Όταν η εμπιστοσύνη κλονίζεται και η επιχείρηση απαξίωσης αρχίζει

Από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης Παπανδρέου η επιχείρηση απαξίωσης της χώρας στο εξωτερικό ξεκινά.

Στις 12/12 σε συνέντευξη στο CNBC, λέει:

" Για παράδειγμα, το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι, ότι δυστυχώς υπάρχει διαφθορά που επηρεάζει ολόκληρο το σύστημα. Έχουμε έναν πελατειακό τρόπο κατανομής των πόρων. Αυτό σημαίνει ότι στοχεύει σε πολιτικές χάρες, αντί να διοχετεύει χρήματα σε σημαντικούς τομείς ανάπτυξης, παιδείας και κοινωνικών αναγκών".

Πέντε μέρες αργότερα ουσιαστικά ανοίγει το θέμα μίας πιθανής στάσης πληρωμών. Στην ερώτηση δημοσιογράφου του Bloomberg: «Παρόλα αυτά θεωρείτε την αδυναμία πληρωμών πιθανή;» ο κ Παπανδρέου την άφησε ανοικτή απαντώντας : «Δεν νομίζω. Αντιθέτως πιστεύω, ότι η αδυναμία πληρωμών δεν είναι εναλλακτική λύση, απλώς και μόνον γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση μας υποστηρίζει αρκούντως και επίσης, γιατί έχουμε σημειώσει πρόοδο σε θέματα τακτοποίησης της οικονομίας μας.

Για παράδειγμα, το έλλειμμα του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον υπό ψηφοφορία προϋπολογισμό του 2010, θα μειωθεί σχεδόν στο 4%. Πρόκειται για σημαντική περικοπή σε περίοδο ύφεσης, αλλά είναι απαραίτητη και θα γίνει.»

«Όπως γνωρίζετε, έχω ανακοινώσει πακέτα μέτρων σε διάφορους τομείς, τα οποία θεωρώ σημαντικά. Ίσως το «κοκτέιλ» μέτρων που ανακοίνωσα να μην είναι "ορθόδοξο", ίσως ορισμένοι να απογοητευθούν, αλλά όλα τα μέτρα είναι εξαιρετικά σημαντικά για την Ελλάδα και πολύ πιο ρηξικέλευθα από το αναμενόμενο».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μόλις 25 μέρες μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, στις 29/10/2009, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τονίζει μεταξύ των άλλων :

«Με δεδομένη τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα στοιχεία για το έλλειμμα - τα οποία είχε παρουσιάσει η προηγούμενη Κυβέρνηση - και τα πραγματικά στοιχεία, είναι αναγκαίο να γίνουν μια σειρά από κινήσεις, για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των στοιχείων και να πειστεί ο Έλληνας πολίτης ότι η οικονομική πολιτική γίνεται στη βάση συγκεκριμένων και απολύτως αξιόπιστων στατιστικών. Για το λόγο αυτό, ζήτησα τη συνδρομή της Τράπεζας της Ελλάδος».

Ταυτόχρονα ο κ. Παπακωνσταντίνου προχωρά στη σύσταση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την καταγραφή του χρέους. Στο κείμενο της σχετικής απόφασης αναφέρεται ότι το αντικείμενο της Επιτροπής ήταν :η καταγραφή της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης, η αξιολόγηση των προβλημάτων που υπάρχουν σε σχέση με τα στατιστικά στοιχεία. Επίσης η Επιτροπή έπρεπε να καταθέσει εισήγηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, με προτάσεις για βελτίωση της απεικόνισης των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας.

Στις 22 Οκτωβρίου, σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch, αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι η κίνηση αυτή είναι «μία ακόμη συνέπεια της τακτικής της απόκρυψης των πραγματικών στοιχείων της οικονομίας από τους πολίτες, τους διεθνείς εταίρους και τις αγορές, που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση» και καταλήγει:

«Η σχετική ανακοίνωση τονίζει το έλλειμμα αξιοπιστίας της Ελλάδας. Αναφέρεται στο πρόβλημα καταγραφής των δημοσιονομικών δεδομένων και σχεδιασμού της δημοσιονομικής πολιτικής. Δηλαδή στην πολιτική επιλογή της προηγούμενης ηγεσίας του τόπου να αποκρύπτει, αντί να διορθώνει τα προβλήματα και να υποτιμά τη νοημοσύνη των αγορών, που είχαν ήδη τιμωρήσει τη χώρα με υψηλά επιτόκια δανεισμού».

Με την κατάθεση του προϋπολογισμού, ανοίγει και θέμα με το δανεισμό της χώρας. Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι υπάρχει :«Ένα μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης από τις διεθνείς αγορές, που φέρνει τη χώρα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση για την κάλυψη των δανειακών αναγκών».

Καθημερινά παράγονταν ειδήσεις που έθεταν υπό αμφισβήτηση τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία. Στις 16/12/2009, το υπουργείο Οικονομικών εκδίδει ανακοίνωση σχετικά την ανακοίνωση του οίκου Standard and Poor's, για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητα της χώρας. Σε αυτήν αναφέρεται ότι:

«Η εξέλιξη αυτή αντανακλά το γενικευμένο έλλειμμα αξιοπιστίας απέναντι στη χώρα μας, καθώς τα τελευταία χρόνια καμία δέσμευση για δημοσιονομική προσαρμογή δεν τηρήθηκε, αντίθετα συνεχιζόταν η τεράστια σπατάλη και η πελατειακή διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

Την 1η Δεκεμβρίου ανακοινώνεται σχεδίου νόμου για τη «Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Ε.Στ.Α.) ως Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής- Ν.Π.Δ.Δ» προς διαβούλευση. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μία εβδομάδα, μέχρι και την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου.

Το ΔΝΤ «πατάει» Αθήνα... συμβουλευτικά

Τον Ιανουάριο (13/1) ανακοινώνεται ότι: «Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και οι αρμόδιοι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου, συναντήθηκαν σήμερα το πρωί, με αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η συνάντηση έγινε μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ζήτησε τη συνδρομή του ΔΝΤ σε τεχνικά θέματα. Ειδικότερα, συζητήθηκε η δυνατότητα παροχής βοήθειας του ΔΝΤ σε θέματα φορολογικής πολιτικής, φορολογικής διοίκησης, όπως και σε συστήματα κατάρτισης προϋπολογισμού, συστήματα ελέγχου και αξιολόγησης δημοσίων δαπανών.»

Την ίδια μέρα σε συνέντευξη τύπου που έγινε στο Ζάππειο, ο κ. Παπανδρέου αποκλείει την προσφύγει στο ΔΝΤ. Σε σχετική ερώτηση απαντά: "Πρώτα απ' όλα, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να φύγουμε από το ευρώ ούτε να προσφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν το έχουμε ανάγκη."

Σε συνέντευξη που έδωσε στο EURONEWS στις 27/1/2010, λέει :"Υπάρχει κενό αξιοπιστίας. Και θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστη. Αυτό ακριβώς νομίζω ότι αυτήν τη στιγμή, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας" . Όμως ξεκινά και ένα νέο παιγνίδι το οποίο σύντομα η Ελλάδα θα το έβρισκε μπροστά της. Στην ερώτηση που του τίθεται, γιατί επιμένει τόσο σθεναρά στην άρνηση της εξωτερικής βοήθειας από την ΕΕ ή από το ΔΝΤ, απαντά :"δεν ζητάμε πρόσθετη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.".

Ο Γιώργος Παπανδρέου αυτοδιαψεύδεται

Ο ιστορικός του μέλλοντος, όταν αναλύει τις πηγές του θα θεωρήσει ότι στο τέλος του Ιανουαρίου 2010 το παιγνίδι άλλαξε επίπεδο, καθώς ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι είναι σε επαφή με το ΔΝΤ και τον Στρος Καν. Παράλληλα, ανοίγει και ένα καινούργιο θέμα του δανεισμού από εξωτραπεζικές πηγές, το οποίο φυσικά το διαψεύδει, αλλά δεν θα περάσει πολύς χρόνος και θα αυτοδιαψευστεί.

Στις 29/1 και στην ερώτηση : «Η ΕΚΤ ισχυρίζεται ότι μιλάτε με τους πολιτικούς συνεργάτες σας στο πλαίσιο της ΕΕ. Έχετε συζητήσεις και με άλλους Οργανισμούς εκτός ΕΕ, όπως για παράδειγμα το ΔΝΤ;» απαντά : «Μα φυσικά έχω συζητήσει πολλές φορές με τον Ντομινίκ Στρος Καν, αλλά μόνο για να τον συμβουλευτώ πάνω σε χρηματοοικονομικά θέματα, στα οποία έχει μεγαλύτερη εμπειρία. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η συνεργασία μας γίνεται καθαρά για να μας βοηθήσει με την εμπειρία που κατέχει, όπως για παράδειγμα στους τομείς αναδιάρθρωσης, στον τρόπο με τον οποίο θα καταρτίσουμε τον προϋπολογισμό μας και σε κάθε άλλο θέμα στο οποίο θα υπάρξουν αλλαγές.»

Στην ίδια συνέντευξη επιμένει ότι «Δεν ζητάμε επιπλέον χρήματα από την ΕΕ». Έτσι ανοίγει χωρίς να ερωτηθεί και το θέμα της εναλλακτικής χρηματοδότησης, διαψεύδοντας "φήμες" όπως τις χαρακτήρισε, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα αναζητά δάνειο από την Κίνα: «ότι αναζητούσαμε Κινέζους επενδυτές, ...τόσο οι Κινέζοι επενδυτές όσο και εμείς αρνηθήκαμε», απαντά.

Από και πέρα ξεκινά ένα γαϊτανάκι αντιφατικών δηλώσεων. Στις 15 Φεβρουαρίου δηλώνει στο ρωσικό πρακτορείο RIA-NOVOSTI :

«Η Ελλάδα δεν έχει στραφεί για οικονομική βοήθεια ούτε στη Διεθνή Κοινότητα, ούτε στην Ε.Ε». ΄Ομως μία μέρα αργότερα, δίνει συνέντευξη στο CNN, στη δημοσιογράφο C. AMANPOUR η οποία του θέτει ευθέως την ερώτηση : «Τι ακριβώς, θα κάνετε, μια που και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι το τίμημα της βοήθειας προς εσάς θα σήμαινε περαιτέρω περιστολή του προϋπολογισμού;» και απαντά : «Από την πλευρά μας, όσον αφορά το δικό μας σκέλος της συμφωνίας, είμαστε έτοιμοι να πράξουμε ό,τι χρειάζεται». Ο δημοσιογράφος θέτει θέμα μαγειρέματος των στατιστικών και η απάντηση του τότε πρωθυπουργού, τον επιβεβαιώνει λέγοντας : «Και δεν θα κατηγορούσα έναν άνθρωπο, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, αλλά την προηγούμενη Κυβέρνηση. Δηλώσαμε ότι καταρχήν θα διεξάγουμε έρευνα, ώστε οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν.»

Μερικές μέρες αργότερα σε συνέντευξη που παραχώρησε το BBC στις 21/2, ανέτρεψε όλα όσα υποστήριζε από τον Οκτώβριο 2009, μέχρι εκείνη την ώρα.

Οι επίμαχες ερωτήσεις και οι απαντήσεις ήταν:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν δεν μπορείτε να συγκεντρώσετε χρήματα με έκδοση ομολόγου και με επιτόκια που να πλησιάζουν αυτά που ισχύουν για εκείνα με τα οποία δανείζονται άλλες χώρες, τότε θα αναγκαστείτε να ζητήσετε κάποιου είδους οικονομική διάσωση, σωστά;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μα δεν θα πρόκειται για οικονομική διάσωση. Δεν έχουμε όλες τις λεπτομέρειες, καθώς αυτό είναι πολύ καινοφανές, ως προς το ποιο οικονομικό εργαλείο θα χρειαστεί, αλλά θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από μια απλή εγγύηση, μέχρι την εξεύρεση άλλων τρόπων δανεισμού. Επαναλαμβάνω όμως, ότι δεν θα πρόκειται για ελεημοσύνη. Η Ελλάδα θα δανειστεί κεφάλαια, γεγονός που σημαίνει ότι θα τα αποπληρώσουμε. Θέλουμε όμως να επιστρέψουμε τα χρήματα, με επιτόκιο το οποίο θα είναι βιώσιμο για την οικονομία μας και το οποίο θα είναι παρόμοιο με το επιτόκιο που καταβάλλουν άλλες χώρες. Λέμε λοιπόν, ότι αυτή είναι μια δίκαιη συμφωνία και λέμε επίσης ότι εσείς γνωρίζετε ότι είμαστε μια χώρα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την κερδοσκοπία. Το πρόβλημα αυτό έχει γίνει ευρωπαϊκό, γιατί εφόσον εμείς αντιμετωπίζουμε μείζον πρόβλημα, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει και άλλες χώρες, οι οποίες δεν φταίνε σε τίποτα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως αν η κερδοσκοπία εις βάρος της Ελλάδας συνεχίσει και δεν καταφέρετε να συγκεντρώσετε κεφάλαια από τις αγορές με την έκδοση ομολόγου και με τις συνήθεις πρακτικές, δεν βλέπω άλλες εναλλακτικές, εκτός από το να επανέλθετε και να ζητήσετε ευθέως από την υπόλοιπη Ε.Ε. την οικονομική διάσωση, πέραν της ενδεχομένης αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από το ευρώ και το ενδεχόμενο αυτό δεν συζητείται καν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούστηκε ότι στραφήκατε στους Κινέζους, αλλά και ενδεχομένως στους Ρώσους για οικονομική συνδρομή και ότι επιθυμούσατε να διαθέσετε ομόλογα στις χώρες αυτές. Θα θέλατε να το διευκρινίσετε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά είμαστε δεκτικοί βεβαίως στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν αποκλείετε το ενδεχόμενο κινεζικών ή ρωσικών...

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο ενδιαφέρον διαφόρων κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων για τα ομόλογά μας. Επίσης, θα θέλαμε να διαφοροποιήσουμε το χαρτοφυλάκιό μας - και θα το κάνουμε εάν είναι δυνατόν.

Και η αποκάλυψη έγινε την ίδια μέρα στο «DER SPIEGEL» όταν απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου, αποδόμησε πλήρως τη δημόσια εικόνα της χώρας. Συγκεκριμένα είπε μεταξύ των άλλων:

«Το χειρότερο δεν είναι το δημόσιο χρέος, αλλά ότι έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας» και παραδέχθηκε παραποίηση των στοιχείων: «κι εμάς όλους απασχολεί. Ξεκινήσαμε κοινοβουλευτική έρευνα. Κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί τις διαστάσεις αυτού του θέματος», ενώ ταυτόχρονα παραδέχθηκε την άνοιγμα της κερκόπορτας της ΕΛΣΤΑΤ.: «Στο εξής θα πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία να έχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία των επιμέρους χωρών-μελών. Εμείς το έχουμε ήδη προτείνει». Και έδωσε τη χαρακτηριστική βολή για την Ελλάδα, λέγοντας :

«Δυστυχώς, η διαφθορά είναι πολύ διαδεδομένη στις Αρχές και στις δημόσιες επιχειρήσεις. Το πολιτικό μας σύστημα υποθάλπει την ευνοιοκρατία και τη σπατάλη. Αυτό έχει υποσκάψει το κράτος δικαίου και την εμπιστοσύνη στη λειτουργία της πολιτείας. Μία από τις συνέπειες είναι και το να μην πληρώνουν πολλοί πολίτες τους φόρους τους».

Σύντομα, τα γερμανικά ΜΜΕ θέτουν το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων . Τις αποζημιώσεις εμμέσως τις απεμπολεί .

Τι είπε στην «FRANKFURTER ALLGEMEINE» στις 5/3;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι' αυτό όμως είναι περισσότερο λυπηρό, όταν μάλιστα ο ίδιος ο Αναπληρωτής σας στη θέση του Πρωθυπουργού, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ανακινεί τώρα ξανά το εθνικοσοσιαλιστικό παρελθόν της Γερμανίας.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτό είχε να κάνει με το όντως ανοικτό ακόμη θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων. Αποτελεί ανοιχτό ζήτημα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν το βάζουμε στην ατζέντα μας, επειδή στην παρούσα φάση έχουμε άλλες δυσκολίες. Με το ευαίσθητο αυτό θέμα πρέπει να ασχοληθούμε με το σωστό τρόπο και τη σωστή στιγμή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως, διαχωρίζετε ξεκάθαρα το θέμα των επανορθώσεων που ζητά η Ελλάδα για την κατοχή στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, από τη στήριξη που ζητάει τώρα η χώρα σας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Απολύτως.

Και τα νησιά στην ατζέντα του εθνικού ξεπουλήματος

Το θέμα των νησιών το άνοιξε ο ίδιος, κατά τη συνάντηση που είχε στις 5 Μαρτίου με την Μέρκελ, δηλώνοντας:

«Όσον αφορά τη μείωση του χρέους, πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν πολύ πιο ενδιαφέροντες τρόποι και αποτελεσματικοί, τολμώ να πω, για να αντιμετωπίσουμε το χρέος, από το να πουλάμε ελληνικά νησιά!

Κατ' αρχάς, πρέπει να σας πω ότι εμείς οι Έλληνες αγωνιστήκαμε εδώ και χρόνια, ώστε τα δικά μας νησιά να είναι πραγματικά ελεύθερα ελληνικά νησιά. Και τολμώ να πω ότι θέλουμε να είναι ανεξάρτητα ελληνικά νησιά και τα αγαπάμε. Οπότε το να τα πουλήσουμε ή να τα ξεπουλήσουμε, είναι κάτι το οποίο δεν σκεφτόμαστε καν. Αλλά δεν θα βοηθούσε να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα ξέρετε, θα ήταν απλά μια κίνηση την οποία θα κάναμε, ενώ εμείς θέλουμε να έχουμε μια οικονομία η οποία να λειτουργεί.»

Μία δήλωση που έκανε από το Παρίσι κατά τη συνάντηση με τον Σαρκοζί, ανέτρεψε όλα όσα υποστήριζε μέχρι τότε. Στις 7 Μαρτίου δήλωσε: «Όμως, επειδή ξέρουμε τις διεθνείς αγορές, εάν υπάρξει πρόβλημα λόγω κερδοσκοπίας, παρότι εμείς έχουμε πάρει αυτά τα μέτρα, θα χρειαστεί να υπάρξει αλληλεγγύη. Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο συμβάλλει ακριβώς σε τέτοιες καταστάσεις, όταν μια χώρα έχει δυσκολία δανεισμού. Πολλές φορές, δεν χρειάζεται καν να δανείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απλώς το ότι υπάρχει, είναι όπως λένε, σαν να έχει βάλει το πιστόλι στο τραπέζι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε δημιουργήσει τέτοιους μηχανισμούς. Και αν δημιουργήσει, που θα είναι θετικό αν το κάνει στο μέλλον, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει παρόμοιες κρίσεις. Αλλά αυτό δεν είναι για το σήμερα.

Εμείς όμως, θέλουμε ευρωπαϊκή λύση. Δεν είναι επιλογή μας να πάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μέχρι προχθές βεβαίως, το ποια ήταν η ευρωπαϊκή λύση, ήταν μία πιο θεωρητική συζήτηση. Νομίζω ότι και μετά από τις συναντήσεις μου, αλλά και ιδιαίτερα μετά από τη συνάντηση με τον Νικολά Σαρκοζί, διαμορφώνεται όχι μόνο η πολιτική βούληση η οποία υπάρχει, όπως ακούσατε από τον Πρόεδρο της Γαλλίας, αλλά και οι πιο συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους θα αντιμετωπίσουμε ένα πιθανό πρόβλημα- αν υπάρξει- δανειοδότησης της χώρας μας.»

Δυστυχώς για τον κ. Παπανδρέου και ευτυχώς για την αλήθεια, «Verba volant, scripta manent»…