Στην απόφαση της ΕΚΤ αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, τονίζοντας ότι «είναι κάτι για το οποίο η κυβέρνησή μου κι εγώ προσωπικά έχουμε εργαστεί εδώ και καιρό». Ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε τον κίνδυνο η χώρα μας να βρεθεί εκτός αυτού του επωφελούς προγράμματος, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θέλει να κλείσει η αξιολόγηση και δεν θα προχωρήσει σε συμφωνία με τους δανειστές.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε: 

«Θα πάρει όμως η Ελλάδα μερίδιο από αυτό το γιγαντιαίο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας και της ανάπτυξης της οικονομίας μας; Ή θα χάσουμε τη μοναδική αυτή ευκαιρία; Η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ το λέει καθαρά: Χωρίς κλείσιμο της αξιολόγησης από τους δανειστές μας για το υφιστάμενο πρόγραμμα, που πρέπει να τελειώσει σε έναν μήνα, τέλη Φεβρουαρίου, θα είμαστε αποκλεισμένοι, και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε αναστολή όσο δεν κλείνει με επιτυχία αυτή η αξιολόγηση.

Άρα, ενώ η δική μας πολιτική εγγυάται την πλήρη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή τη νέα εποχή για όλη την Ευρώπη, η κεντρική θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με βεβαιότητα μας κρατάει έξω από αυτή την κοσμογωνία, διότι ούτε το πρόγραμμα δέχεται ούτε στην αξιολόγηση θα προχωρήσει ούτε και τους κανόνες αναγνωρίζει, αλλά ούτε καν κατάλαβαν. 

Είναι ώρα εθνικής ευθύνης. Κάναμε τεράστιες θυσίες για να φτάσουμε έως εδώ, θα ήταν ολέθριο να πάνε χαμένες οι ευκαιρίες που έρχονται.

Η τελική επιλογή ανήκει, ασφαλώς, στην κρίση του ελληνικού λαού».