Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Χωρίς θετική αξιολόγηση από την τρόικα τα ελληνικά ομόλογα δεν θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως αναφέρεται στο τεχνικό παράρτημα της απόφασης (σχετική φωτογραφία), στο 4ο σημείο, που δημοσιεύεται στον ιστόστοπο της ΕΚΤ:

Τίτλοι που δεν έχουν επιτύχει αξιολόγηση CQS3 δεν θα είναι επιλέξιμοι, εφόσον το ελάχιστο όριο πιστοληπτικής διαβάθμισης του ευρωσυστήματος δεν εφαρμόζεται με σκοπό την καταλληλότητα των εγγυήσεων.

Κατά τη διάρκεια αξιολόγησης στο πλαίσιο προγραμμάτων στήριξης για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης η επιλεξιμότητα αναστέλλεται και θα συνεχίζεται μόνο σε περίπτωση θετικής έκβασης της αξιολόγησης.

Η διευκρίνιση αυτή σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα της Φρανκφούρτης μόνοι εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη κυβέρνηση (εφόσον είναι ο ΣΥΡΙΖΑ).

Nωρίτερα, ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα τον Ιούλιο και αφότου η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ (SMPs).

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι η Τράπεζα θα αγοράζει, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, ομόλογα αξίας 60 δισ. ευρώ για ένα χρόνο, τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2016, με στόχο ο πληθωρισμός να ανέλθει στο 2%.