Αντιπαράθεση για την ερμηνεία των ανακοινώσεων της ΕΚΤ είχαν Μάκης Βορίδης και Γιώργος Σταθάκης σε ντιμπέιτ στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για τρία θετικά σημεία στις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι: Το ύψος του προγράμματος, με 30 δισ. να αντιστοιχούν στην Ελλάδα 30 δισ. ευρώ, το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνει όλες τις χώρες, όπως και η διατύπωση του κ. Ντράγκι για τον χρόνο, ως τον Ιούλιο.

«Μιλάει για όρους συμβατότητας και όχι ισχυρή εφαρμογή. Ανοίγει το παράθυρο για την διαπραγμάτευση που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν δεσμευόμαστε από το σημερινό πρόγαταμμα πάμε για επαναδιαπραγμάτευση» είπε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε:

Οι αποφάσεις των κοινοβουλίων δεν έχουν αυστηρά τον όρο της 28ης Φεβρουαρίου. Αφήνει σιωπηλά τον χρόνο να ολοκληρωθεί η συζήτηση με τη νέα κυβέρνηση. Παρατείνεται ένα καθεστώς διευκόλυνσης μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

«Ο κ. Ντράγκι δεν εννοούσε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, εννοούσε το ισχύον πρόγραμμα» απάντησε ο κ. Βορίδης ρωτώντας τον κ. Σταθάκη αν υπάρχει πρόθεση για πληρωμή των υφιστάμενων υποχρεώσεων προς την ΕΚΤ.« Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει για αποπληρωμή του ΔΝΤ. Για τα υπόλοιπα έχει επιφυλαχθεί» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «μας αποκλείεται από αυτή την κοσμογονία».

Ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι «εφόσον έγινε κοσμογονία δεν είναι απαραίτητη η προληπτική γραμμή απάντησε. Προφανώς τα 7 δισ. να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

Και επισήμανε ότι «τα προς λήξη ομόλογα στην ΕΚΤ είναι προς συζήτηση. Άρα θα περιμένουμε να δούμε πού θα καταλήξει η συζήτηση. Ο τελικός στόχος είναι οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους να πέσουν τα επόμενα 10 χρόνια 8-10 δισ. ετησίως».