current views are: 3

22 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση19:20

Κόντρα Σταθάκη-Βορίδη για την απόφαση της ΕΚΤ

Αντιπαράθεση για την ερμηνεία των ανακοινώσεων της ΕΚΤ είχαν Μάκης Βορίδης και Γιώργος Σταθάκης.

Δημοσίευση 19:20’
αρθρο-newpost

Αντιπαράθεση για την ερμηνεία των ανακοινώσεων της ΕΚΤ είχαν Μάκης Βορίδης και Γιώργος Σταθάκης.

Αντιπαράθεση για την ερμηνεία των ανακοινώσεων της ΕΚΤ είχαν Μάκης Βορίδης και Γιώργος Σταθάκης σε ντιμπέιτ στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για τρία θετικά σημεία στις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι: Το ύψος του προγράμματος, με 30 δισ. να αντιστοιχούν στην Ελλάδα 30 δισ. ευρώ, το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνει όλες τις χώρες, όπως και η διατύπωση του κ. Ντράγκι για τον χρόνο, ως τον Ιούλιο.

«Μιλάει για όρους συμβατότητας και όχι ισχυρή εφαρμογή. Ανοίγει το παράθυρο για την διαπραγμάτευση που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν δεσμευόμαστε από το σημερινό πρόγαταμμα πάμε για επαναδιαπραγμάτευση» είπε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε:

Οι αποφάσεις των κοινοβουλίων δεν έχουν αυστηρά τον όρο της 28ης Φεβρουαρίου. Αφήνει σιωπηλά τον χρόνο να ολοκληρωθεί η συζήτηση με τη νέα κυβέρνηση. Παρατείνεται ένα καθεστώς διευκόλυνσης μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

«Ο κ. Ντράγκι δεν εννοούσε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, εννοούσε το ισχύον πρόγραμμα» απάντησε ο κ. Βορίδης ρωτώντας τον κ. Σταθάκη αν υπάρχει πρόθεση για πληρωμή των υφιστάμενων υποχρεώσεων προς την ΕΚΤ.« Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει για αποπληρωμή του ΔΝΤ. Για τα υπόλοιπα έχει επιφυλαχθεί» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «μας αποκλείεται από αυτή την κοσμογονία».

Ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι «εφόσον έγινε κοσμογονία δεν είναι απαραίτητη η προληπτική γραμμή απάντησε. Προφανώς τα 7 δισ. να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

Και επισήμανε ότι «τα προς λήξη ομόλογα στην ΕΚΤ είναι προς συζήτηση. Άρα θα περιμένουμε να δούμε πού θα καταλήξει η συζήτηση. Ο τελικός στόχος είναι οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους να πέσουν τα επόμενα 10 χρόνια 8-10 δισ. ετησίως».


σχετικα αρθρα