current views are: 2

23 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση05:16

Καρότο και… τρόικα από Ντράγκι για τον ΣΥΡΙΖΑ

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η χθεσινή απόφαση του Μάριο Ντράγκι και της ΕΚΤ για την έναρξη Ποσοτικής Χαλάρωσης με ένα πρόγραμμα- μαμούθ αγοράς ομολόγων, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, είναι ιστορικής σημασίας.

Δημοσίευση 05:16’
αρθρο-newpost

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η χθεσινή απόφαση του Μάριο Ντράγκι και της ΕΚΤ για την έναρξη Ποσοτικής Χαλάρωσης με ένα πρόγραμμα- μαμούθ αγοράς ομολόγων, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, είναι ιστορικής σημασίας.

Γράφει ο Τάκης Χατζής  

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η χθεσινή απόφαση του Μάριο Ντράγκι και της ΕΚΤ για την έναρξη Ποσοτικής Χαλάρωσης με ένα πρόγραμμα- μαμούθ αγοράς ομολόγων, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, είναι ιστορικής σημασίας. Η Ευρώπη απέδειξε ότι έχει κεντρική τράπεζα και ότι αυτή (η τράπεζα) μπορεί να ασκεί νομισματική πολιτική. Όπως έκαναν κατά το παρελθόν οι κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών, όπως της Αμερικής. Το σύνολο σχεδόν των οικονομολόγων και των οικονομικών αναλυτών χαιρέτισαν την απόφαση Ντράγκι, εκτιμώντας ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα ανακάμψει.  

Πάμε τώρα στα δικά μας: Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να δηλώσει ότι «πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, την οποία και θα αξιοποιήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση προς όφελος της χώρας». Ο Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά του, επισήμανε ότι «χωρίς κλείσιμο της αξιολόγησης από τους δανειστές μας για το υφιστάμενο πρόγραμμα που πρέπει να τελειώσει σε ένα μήνα, τέλη Φεβρουαρίου, θα είμαστε αποκλεισμένοι» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν κατάλαβε το τι ακριβώς συνέβη».  

Ο Μάριο Ντράγκι, αν αποφάσιζε να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την Τρόικα, θα έκανε όντως ένα πολύ μεγάλο δώρο στον Αλέξη Τσίπρα. Αλλά –όπως αναμενόταν- δεν το έκανε. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αποτελεί προϋπόθεση.  

Προϋπόθεση αποτελεί και το να βρίσκεται η χώρα σε πρόγραμμα, όπως και να έχει αποπληρώσει τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ. Οπότε, η αγορά ελληνικών ομολόγων μπορεί να αρχίσει από τον Ιούλιο.

Το θέμα του προγράμματος φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα το αντιπαρέρθει. Ο Νίκος Παππάς, δήλωσε χθες (Βήμα FM) ότι «βεβαίως θα έχουμε ένα πρόγραμμα, αλλά δεν θα το λέμε «μνημόνιο». Θα πάμε σε μία συμφωνία.» Το θέμα αποπληρωμής των ομολόγων που λήγουν, ας πούμε ότι με κάποιο τρόπο θα το αντιμετωπίσει. 

Παραμένει όμως ένα μεγάλο αγκάθι: Η ολοκλήρωση του προγράμματος, που συνεπάγεται ότι (αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές όπως φαίνεται) οφείλει να συνομιλήσει με την Τρόικα. Λογικά θα το κάνει, έστω και αν αυτό αποτελέσει κυβίστηση. Θα το κάνει για να μην χάσουμε τη μεγάλη ευκαιρία που όντως δίνει στη χώρα μας το πρόγραμμα Ντράγκι. Πολλοί θα το δουν θετικά. Σαν μια στροφή προς το ρεαλισμό. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι ψηφοφόροι του όμως;  

Θυμίζουμε ότι ως τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ διακήρυττε σε υψηλούς τόνους ότι οι τροϊκανοί είναι ευπρόσδεκτοι στην Αθήνα, μόνο για… καφέ. 


σχετικα αρθρα