Αίτημα για νέα παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος αναμένουν από τη νέα κυβέρνηση οι ευρωπαίοι πιστωτές.

Λίγες ώρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές, ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους, διεμήνυσε πως η επόμενη κυβέρνηση πιθανότατα θα πρέπει να ζητήσει παράταση του προγράμματος αν και δεν απέκλεισε εντελώς την πιθανότητα να κλείσει η αξιολόγηση του πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου.

«Αν μία κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση μπορεί να κλείσει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου» είπε. Ωστόσο εκτίμησε ότι είναι «εκτός στατιστικών πιθανοτήτων» να συμβεί κάτι τέτοιο.

Προϋπόθεση για την παράταση, όπως είπε, είναι να το ζητήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση, ενώ αναφερόμενος στη χρονική διάρκεια της παράτασης είπε ότι αυτό θα το αποφασίσει η Ελλάδα αν και σχολίασε πως «λίγες εβδομάδες προφανώς δεν είναι αρκετές». 

Όπως πρόσθεσε «όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις ελληνικές εκλογές, έχει συμφέρον να περιορίσει οποιονδήποτε κίνδυνο για το καλό της χώρας και των πολιτών». 

Σε ερώτηση για το ελληνικό χρέος, ο ίδιος αξιωματούχος απάντησε ότι η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. 

Σημειώνεται ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα εξεταστεί στο Eurogroup που συνεδριάζει την Δευτέρα 26 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.