Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή στάθηκε η συνέντευξη του Γιάννη Βαρουφάκη στην εφημερίδα «Τα Νέα», όπου διαμηνύει πως δεν πρόκειται να πληρωθούν στην ΕΚΤ τα ομόλογα ύψους 7,5 δισ. ευρώ που λήγουν το καλοκαίρι.

«Με σημερινή συνέντευξή του, ο βασικός οικονομικός σύμβουλος του κ. Τσίπρα και υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Βαρουφάκης δηλώνει ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση που εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να πληρώσει στην ΕΚΤ τα ομόλογα ύψους 7,5 δις ευρώ που λήγουν το καλοκαίρι» σημειώνει η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

Όπως επισημαίνει πως «αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα αποκλείεται αυτομάτως από το κοσμογονικό πακέτο ρευστότητας Ντράγκι, αφού η αποπληρωμή των ομολόγων μιας χώρας, αποτελεί απαράβατο όρο».

«Αλλά κυρίως συνεπάγεται όχι μόνο ασφυξία ρευστότητας αλλά και άμεση χρεοκοπία για την Ελλάδα μας» σημειώνει η κ. Σπυράκη και προσθέτει πως οι «δρόμοι που καλείται να επιλέξει ο Ελληνικός λαός είναι δύο»:

«Είτε κλείνουμε την αξιολόγηση άμεσα, παίρνουμε την προαιρετική πιστοληπτική γραμμή στήριξης, μπαίνουμε στο αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ και στο πακέτο ρευστότητας Ντράγκι, που εγγυάται η Νέα Δημοκρατία με Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά,

Είτε η χώρα αρνείται να κλείσει την αξιολόγηση, αρνείται να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της και οδηγείται σε απομόνωση και άτακτη χρεωκοπία με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή ανήκει στον Ελληνικό λαό!».

Σημειώνεται πως ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στα Νέα και απαντώντας πιο είναι το όπλο του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε σε μία διαπραγμάτευση με τους δανειστές, επεσήμανε πως «εμείς δεν πάμε να εκβιάσουμε και είναι λάθος να σκεφτόμαστε με τη λογική του τσαμπουκά και της μπλόφας. Μπλόφα μπορείς να κάνεις όταν παίζεις πόκερ. Δεν δικαιούσαι να το κάνεις με την τύχη της χώρας σου. Από την άλλη, δεν σημαίνει ότι θα πεις “ναι” σε ό,τι και να σου πουν. Όταν είσαι πτωχευμένος και έρχονται και σου λένε “δανείσου κι άλλα χρήματα για να κουκουλώσουμε για άλλη μια φορά το γιατί είσαι πτωχευμένος”, έχεις ιερή υποχρέωση να πεις “συγγνώμη, δεν δικαιούμαι να δανειστώ”. Όταν έρθει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούνιο και σου πει έχω ένα ομόλογο δικό σου που ωριμάζει και είναι 7 δισ. ευρώ, δεν έχεις να μου τα δώσεις, γι’ αυτό θα σου δανείσω, αυτό είναι ένας παραλογισμός».

Συνεχίζοντας, αναφορικά με την ΕΚΤ ανέφερε:

«Τα δάνεια αυτά θα τα αντιμετωπίσουμε διαφορετικά. Γιατί κανονικά θα είχαν κουρευτεί αν δεν είχαν εξαιρεθεί από το PSI και γιατί δεν έχουμε κερδίσει τίποτε και δεν τα δανειστήκαμε εμείς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ τα αγόρασε στη δευτερογενή αγορά. Το έκανε ο κ. Τρισέ, υποτίθεται για να μας βοηθήσει. Απέτυχε. Ηταν λάθος της ΕΚΤ και πιστεύω ότι αυτός που πρέπει να πληρώσει είναι αυτός που έκανε το λάθος. Καταλαβαίνω, όμως, ότι ο κ. Ντράγκι δεν φταίει και ότι υπάρχει ένα νομικό ζήτημα και νομίζω ότι πρέπει να τον βοηθήσουμε κάπως. Γιατί να μην εκδώσουμε ένα νέο ομόλογο με την ονομαστική αξία των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, γύρω στα 27 δισ., απεριόριστης διάρκειας, που να μη λήγει ποτέ, με ένα απειροελάχιστο επιτόκιο 0,1%-0,2%, έτσι ώστε να εξυπηρετείται νομικά τύποις από την Ελλάδα και να το αποθέσουμε στο ενεργητικό της ΕΚΤ; Νομίζω είναι μια πολύ καλή λύση, μια διευκόλυνση».