Το δίλημμα των εκλογών έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε στο Ζάππειο ενώ τόνισε ότι τη Δευτέρα τα μνημόνια και η τρόικα τελειώνουν για την Ελλάδα.

Όπως είπε κ. Τσίπρας:

Την Κυριακή ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει για το μέλλον του μπροστά σε ένα ξεκάθαρο δίλημμα, αν θα συνεχιστεί αυτή η τραγωδία που έζησε τα τελευταία χρόνια ή τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πιστεύω ότι είναι μια ιστορική απόφαση, ο κόσμος βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο ιστορικό ραντεβού. Επιλέξαμε να βρεθούμε ενώπιόν σας και ενώπιον ελληνικού του ελληνικού λαού ενώ οι αντίπαλοί μας βρίσκονται σε μισοσκότεινες αίθουσες και τηλεοπτικούς μονολόγους και μοντάζ επειδή δεν είχαν επιχειρήματα. 

Οι αντίπαλοί μας επέλεξαν επικοινωνιακή τους στρατηγική του φόβου και του τρόμου, ο φόβος όμως τελείωσε.

Απευθυνόμαστε σε όλους ανεξάρτητα αν ψήφισαν τα τελευταία χρόνια Αριστερά, ανεξάρτητα αν έχουν σήμερα ταλαντεύσεις και αμφιβολίες, να σταθεούν πλάι στον ΣΥΡΙΖΑ

Ξέρουμε από τις τελευταίες μετρήσεις ότι είματε ένα βήμα πριν από την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, έχουμε ανάγκη από καθαρή λαϊκή εντολή, για να έχουμε τα χέρια μας λυμμένα την επόμενη μέρα, έχουμε δεσμεύσεις συγκρούσεων μέσα και έξωβ από τη χώρα που θέλουμε να υλοποιήσουμε. Απαιτούν ισχυρή λαϊκή εντολή και δύναμη, που δεν θα νοθεύεται μέσα στη Βουλή και σε δυνάμεις που θα θελήσουν να βάλουν εμπόδια στην ποτική του ΣΥΡΙΖΑ

Με το χέρι στην καρδιά καλούμε κάθε ελληνίδα και κάθε έλληνα να δώσει δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Την επόμενη μέρα των εκλογών μετά από ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι προφανές ότι δεν θα υπάρχουν μνημόνια, τρόικα, ο κ. Σαμαράς και οι πολιτικές δυνάμεις που υπέγραψαν και θέλουν να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις. Ο δρόμος θα είναι, όμως, ανηφορικός και δύσκολος και χρειάζεται κοινωνική συμμαχία. 

Για εμάς αποτελεί δέσμευση και μέσα και έξω αλλά έχω την αίσθηση ότι η σύγκρουση μέσα θα είναι μεγαλύτερη, γιατί η Ευρώπη αλλάζει έστω και δειλά.


Για τις εκλογές της Κυριακής είπε: «Δεν προεξοφλούμε καμία νίκη και κανέναν θρίαμβο αν δεν κλείσουν οι κάλπες. Έχει σημασία το αποτέλεσμα, διότι άλλη διαπραγματευτική δυνατότητα έχει κανείς με μια απλή νίκη και άλλη με ισχυρή πλειοψηφία

Αναφερόμενος στην πολιτική που θα εφαρμώσει απέναντι στη μεσαία τάξη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί σε:

1) Επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ μέτρο με το οποίο - όπως είπε «προστατεύουμε τον μεσαίο, τον μικρομεσείο από αυτή τη λαίλαπα»

2) Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση του από Φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας «με υψηλό αφορολόγητο ώστε να μην αφορά στην συντριπτική πλειοψηφία της πρώτης κατοικίας». 

3) Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με όρους κοινωνικής βιωσιμότητας και διαγραφή μεγάλου μέρους ληξιπρόθεσμων οφειλών, «που πολλές από αυτές ούτως ή άλλως δεν μπορούν να εισπραχθούν. 

Απαντώντας σε ερώτηση τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα και τους εταίρους είπε: 

«Η τρόικα είναι ένας εξωθεσμικός οργανισμός, κανένας θεσμός δεν αναγνωρίζει αυτό τον μηχανισμό». Τόνισε, ωστόσο, ότι «αναγνωρίζουμε τις θεσμικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας σε ευρωπαϊκούς θεμσούς και αναγνρίζουμε τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Οι συνθήκες αυτές όμως προσδιορίζουν την ανάγκη τήρησης δημοσιονομικών στόχων από κοινού με τους εταίρους, αλλά δεν υποχρεώνουν τις χώρες σε συγκεκριμένα μέτρα για την τήρηση των στόχων». 

«Η λιτότητα δεν αποτελεί ιδυτική συνθήκη της Ε.Ε.» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ ξεκαθάρισε ότι τον ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύουν οι υπογραφές των προηγούμενων.  «Είναι δεδομένο ότι δεν θα τηρήσουμε δεσμεύσεις και υπογραφές της προηγούμενης κυβέρνησης, οι οποίες δεν δεσμεύουν την επόμενη κυβέρνηση. Άλλωστε η λαϊκή ετυμηγορία είναι αδιαπραγμάτευτη και αποδεκτή από όλους». 

Τόνισε, επίσης, ότι «ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τις δεσμεύσεις της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα». 

Σχετικά με την απόφαση της ΕΚΤ για αγορά ελληνικών ομολόγων τον Ιούλιο, τόνισε ότι μέχρι τότε θα πρέπει να έχει βρεθεί, «και είμαι βέβαιος ότι θα έχει βρεθεί αξιόπιστη και αμοιβαία αποδεκτή λύση για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη και να στηριχθεί στα πόδια της. Ο χρονικός ορίζοντας της διαπραγμάτευσης παραμένει σταθερός και ανοίγονται ορίζοντες, ώστε να είναι επιτυχής»

Παράλληλα, επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά, σημειώνοντας ότι «η τελευταία του ελπίδα ήταν να εξαιρεθούν τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα της ΕΚΤ. Η ανακοίνωση του Μάριο Ντράγκι ήταν σαφής και βάζει διαπραγματευτικό ορίζοντα τον Ιούλιο και όχι τον Φλεβάρη». 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι την επομένη των εκλογών θα ζητήσουν από όλους να βάλουν πλάτη, ενώ αιτιολόγησε τη δική του στάση απέναντι στην απερχόμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι «εγώ δεν έβαλα πλάτη γιατί μου ζητούσαν συναίνεση στην καταστροφή». Απαντώντας στο ερώτημα αν με την ανάληψη της εξουσίας θα επισκεφθεί την κυρία Μέρκελ είπε:

«Έχουμε σχεδιασμό και στρατηγική συμμαχιών μέσα στην Ευρώπη. Δεν αναγνωρίζω στην κα Μέρκελ το προνόμιο να είναι κάτι ξεχωριστό στους 28 της Ε.Ε, δεν βρίσκω επομένως τον λόγο να προστρέξω σε ιδιαίτερη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ. Η διαπραγμάτευση θα είναι ευρωπαϊκή και θα γίνει μέσα στα ευρωπαϊκά όργανα». 

«Το πρώτο μου, πάντως, ταξίδι θα είναι στην Κύπρο» σημείωσε. 

Επιπλέον, είπε ότι «το plan B της τρόικας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει απόλυτη πλειοψηφία ώστε να αναγκαστεί να κάνει συμμαχία με τις δυνάμεις που εφάρμοσαν πολιτικές λιότητας», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα συνεργαστεί με αυτ'ες τις δυνάμεις, τονίζοντας ότι «μόνο και μόνο για να αποδείξουν ότι δεν έκαναν λάθος, ότι δεν φταίνει αυτοί, την κρίσιμη στιγμή θα υπονομεύσουν τη χώρα».

Αναφορικά με τις συνεργασίες είπε: «Εμείς και με αυτοδύναμη πλειοψηφία στη Βουλή θα επιδιώξουμε συνεργασίες, με εκείνες τις δυνάμεις που δεν θα θελήσουν να βάλουν τρικλοποδία ή δεν θα υπερασπίζονται τις λογικές των εταίρων και των δανειστών». Χαρακτήρισε «κατάντια» την ακατάσχετη κινδυνολογία, τονίζοντας ότι γελοιοποιούνται όσοι συνεχίζουν στην ίδια στρατηγική. 

«Δεν θέλω να σκεφτώ ένα σενάριο που θα γυρίσει τη χώρα σε περίοδο αστάθειας. Δεν πρόκειται να συγκυβερνήσουμε όμηροι με τους εκπροσώπους της Μέρκελ στην Ελλάδα», υπογράμμισε.

Για το «ναυάγιο» της συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι παρόλο που δεν υπήρξε συνεργασία, υπήρξε κοινός τόπος, ειδικά το τελευταίο διάστημα, σχετικά με την προοδευτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, αλλά και την καταψήφιση της πρότασης Σαμαρά για την προεδρική εκλογή.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους, λέγοντας πως είναι ιστορική συνεργασία. «Είναι πρώτη φορά που συναντιέται η Αριστερά με την Οικολογία σε ένα ψηφοδέλτιο», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «μας δίνει τη δυνατότητα διεύρυνσης των συμμάχων μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Θεωρώ ότι με τις δυνάμεις της Αριστεράς και της Οικολογίας υπάρχει περιθώριο για μετεκλογικές συνεργασίες», διεμήνυσε. 

Όσον αφορά στα σώματα ασφαλείας, τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει ο ρόλος τους. «Η Ελληνική Αστυνομία να είναι παρούσα εκεί που γίνεται το έγκλημα και να προστατεύει τον πολίτη που κινδυνεύει κι αυτό απαιτεί τομές», πρόσθεσε. Ακόμη είπε πως δεν είναι δυνατόν να είναι αφοπλισμένη η αστυνομία. 

Δεν έχει σχέση η φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με αυτή των καταθέσεων, οι οποίες είναι εγγυημένες. Για τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή επανέλαβε πως «είναι ανεύθυνο να μιλήσουμε νούμερα, όταν έχουμε προαναγγείλει τον επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών». 

Για τις πολεμικές αποζημιώσεις, υπογράμμισε ότι η διεκδίκησή τους αφορά το μέλλον και όχι το παρελθόν. 

Τέλος, ο κ. Τσίπρας είπε πως δεν είναι οπαδός της άποψης «λεφτά υπάρχουν» και επανέλαβε πως πρέπει να δημιουργηθεί πλούτος, για να βγει η χώρα από την κρίση, ενώ αναφορικά με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι τα χρήματα για την υλοποίησή του θα βρεθούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής και το «μαύρο» χρήμα.