Του Νίκου Φίλη* 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει ισχυρή λαϊκή εντολή, ψήφο για αυτοδύναμη κυβέρνηση, προκειμένου να έχει τη δύναμη να ακυρώσει το μνημονιακό καθεστώς, να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα της διαπλοκής και της διαφθοράς στη χώρα μας και να διαπραγματευτεί ανυποχώρητα για τη ριζική μείωση και το κούρεμα του δημόσιου χρέους. Ζητάει ψήφο κατά της λιτότητας, δηλαδή ψήφο αντιμετώπισης της κοινωνικής καταστροφής και ταυτοχρόνως ψήφο διεξόδου που στο επίκεντρο της θα είναι το δικαίωμα των πολιτών για εργασία. 

Είναι αναμενόμενο, οι δυνάμεις του άπληστου μεγάλου κεφαλαίου και οι καλοί μαθητές της Μέρκελ να δημιουργούν κλίμα πανικού για να τρομοκρατήσουν τους πολίτες. Ο Σαμαράς  συνέγραψε ακόμη και σενάρια τρόμου, τα οποία σκηνοθέτησε με τηλεοπτικές διαφημίσεις της Ν.Δ., ποντάροντας στον εκφοβισμό των πολιτών, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις εις βάρος της χώρας. Όταν παρουσιάζεις τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως παράγοντα πολιτικής ανωμαλίας, σχεδόν… εμφυλίου πολέμου, τότε τι μήνυμα δίνεις π.χ. στη διεθνή τουριστική αγορά; 

Ο Σαμαράς τα παίζει όλα για όλα, γιατί ξέρει ότι την επομένη των εκλογών, ηττημένος, θα αναγκαστεί να απομακρυνθεί από το κόμμα του, προκαλώντας ακόμη και διασπάσεις. Θα είναι το σύστημα Σαμαρά η εστία πολιτικής αποδιάρθρωσης του καταρρέοντος, κυρίαρχου πολιτικού συστήματος.  

Έχει ενδιαφέρον ότι με την κινδυνολογία του, ο Σαμαράς ομολογεί την επικείμενη ήττα του. Υπόσχεται φοροελαφρύνσεις, μόνο που αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο τους πιο πλούσιους. Η μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα, αφορά ένα μικρό μέρος των φορολογουμένων, ενώ και η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, έχει περιορισμένο αντίκρυσμα, αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι περίπου 400 χιλιάδες επιχειρήσεις, έβαλαν λουκέτο την περίοδο του μνημονίου.  

Οι πολίτες δεν είναι λωτοφάγοι. Βιώνουν την κοινωνική τους εξόντωση. Ο ΕΝΦΙΑ είναι παρών! Το αφορολόγητο έχει καταργηθεί. Και οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος τους. Ακόμη και τα χωράφια υπερφορολογούνται!  

Αντιθέτως η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, προστάτευσε σκανδαλωδώς τα κυκλώματα της διαφθοράς και της διαπλοκής . Μόνο από το λαθρεμπόριο καυσίμων το ελληνικό δημόσιο χάνει 2 δις έσοδα ετησίως, όπως υπολογίζει ο αρμόδιος κυβερνητικός παράγων, ο γ.γ. Διαφάνειας κ. Σούρλας. Στους βαρώνους της διαπλοκής, δόθηκαν δωράκια, η διάλυση της ΕΡΤ (προς δόξαν του ελεύθερου ανταγωνισμού!) και ουσιαστικά το χάρισμα δημοσίων συχνοτήτων στο καρτέλ της Digea.  

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ισχυρή λαϊκή εντολή και για να καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου από το δημόσιο βίο. Το διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας, το αμαρτωλό τρίγωνο ¨μεγαλοεργολάβοι και μεγαλοπρομηθευτές του δημοσιού – κανάλια – τράπεζες¨ μαζί με το δικομματικό πολιτικό σύστημα, οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάντια. Καμιά αλλαγή δεν μπορεί να υπάρξει αν το μαχαίρι δεν φτάσει στο κόκκαλο. Η απονομή δικαιοσύνης είναι το ηθικό θεμέλιο για μια νέα πορεία της χώρας, στη βάση των δημοκρατικών αξιών και των λαϊκών συμφερόντων. Θα διερευνηθούν οι συνθήκες και οι ευθύνες που οδήγησαν τη χώρα στα δεσμά του μνημονίου. Θα συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή για αυτό το θέμα. Θα ψαχτεί σε βάθος το σκάνδαλο Siemens, που, εκτός των άλλων, παραπέμπει και στην εξαγορά του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.. Είναι αδιανόητο η Siemens, που η ίδια ομολογεί την εμπλοκή της σε σκάνδαλο διαφθοράς στην Ελλλάδα, να συμμετέχει ακόμη στους δημόσιους διαγωνισμούς της χώρας. Υπάρχουν επίσης «εκκρεμότητες» με τις λίστες τύπου Λαγκάρντ. Θα αναζητηθεί η αλήθεια, όχι για λόγους ρεβανσισμού, αλλά για λόγους δικαιοσύνης και αποτροπής, στο μέλλον, τέτοιων σκανδάλων. 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει, για πρώτη φορά μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, τη μεγάλη εθνική απαίτηση: Το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις. Θα εγείρει θέμα έναντι της Γερμανίας, καταφεύγοντας ταυτόχρονα σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Πρόκειται για μια εθνική αξιώση που η ικανοποίηση της δεν συναρτάται με τη ρύθμιση του γενικότερου θέματος του δημόσιου χρέους. Είναι ανεξάρτητο θέμα, είναι μια οφειλή της Γερμανίας έναντι της ιστορίας. 

Στη μάχη που θα δώσουμε με τους πιστωτές, αλλά και με τα μεγάλα συμφέροντα της ανομίας στη χώρα μας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για το λαϊκό συσχετισμό η ενεργοποίηση των πολιτών. Η δύναμη της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η λαϊκή, δημοκρατική διαθεσιμότητα. Το πρόγραμμα, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που η υλοποίηση του δεν εξαρτάται από την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, μπορεί να αντιμετωπίσει επείγοντα ζητήματα επιβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών. 

Η ελπίδα έρχεται, ο φόβος ηττάται! 

*Ο Νίκος Φίλης είναι δημοσιογράφος, διευθυντής της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ», υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας