current views are: 1

23 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση15:40

Η τελική ευθεία των εκλογών και το «μοιραίο λάθος» στα αμερικανικά ΜΜΕ

«To μοιραίο λάθος της Ελλάδας και της Ευρώπης», τιτλοφορείται το άρθρο της Wall Street Journal που αναφέρεται στις εκλογές και στις αποφάσεις της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Δημοσίευση 15:40’
αρθρο-newpost

«To μοιραίο λάθος της Ελλάδας και της Ευρώπης», τιτλοφορείται το άρθρο της Wall Street Journal που αναφέρεται στις εκλογές και στις αποφάσεις της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

«To μοιραίο λάθος της Ελλάδας και της Ευρώπης», τιτλοφορείται το άρθρο της Wall Street Journal που αναφέρεται στις εκλογές και στις αποφάσεις της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
 
Το άρθρο υποστηρίζει ότι «οι ξένοι φοβούνται πως οι Έλληνες είναι έτοιμοι να σπρώξουν την ευρωζώνη σε μια νέα κρίση, αν στις εκλογές της Κυριακής αναδειχθεί ένα κόμμα ενάντια στο ευρώ», ενώ κάνει αναφορά στην «μη ρεαλιστική πολιτική ατζέντα» του ΣΥΡΙΖΑ.

 «Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να θεωρηθεί ψήφος διαμαρτυρίας εναντίον της παρούσας κυβέρνησης και όχι αποδοχή των πιο ριζοσπαστικών θέσεων του κόμματος. Ωστόσο, οι πολιτικοί ξεχνούν συνεχώς την πραγματικότητα και υπάρχει η ανησυχία ο κ. Τσίπρας να υπερτιμήσει τις δυνάμεις του στις διαπραγματεύσεις και να καταλήξει κατά λάθος να βγει από το ευρώ. Όχι ότι η ΝΔ και ο Σαμαράς είναι καλύτεροι. Ο Σαμαράς μπορεί να μην είναι έτοιμος να κάνει βήματα που θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και να σπρώξει την Ελλάδα έξω από το ευρώ, αλλά δεν είναι και πρόθυμος να εφαρμόσει ευρείες πολιτικές μεταρρυθμίσεις, που θα διασφάλιζαν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα καταλαβαίνει κανείς γιατί αυξάνεται ο κυνισμός».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει σε δημοσίευμα ότι «ο χρόνος περνά για τον Σαμαρά, καθώς η ελληνική προεκλογική εκστρατεία κλιμακώνεται».

Μεταξύ άλλων,  γίνεται αναφορά σε δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι «το ελληνικό πρόγραμμα ίσως χρειαστεί επέκταση και μετά τον Φεβρουάριο», προσθέτοντας ότι «η παράταση ίσως χρειαστεί να διαρκέσει για περισσότερες από μερικές εβδομάδες».
Προβάλλει επίσης δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι «πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα» και «οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά ζητήματα της οικονομίας. Αν θέλουν πίσω επενδυτές, πρέπει να ανοίξουν τις αγορές».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε, επίσης:

«Η υποστήριξή μας θα συνδεθεί με όρους και οι όροι αυτοί συνδέονται με τη διόρθωση των διαρθρωτικών ζητημάτων, με τη δημιουργία βιώσιμης οικονομίας». Σε ερώτηση για πιθανή παράταση του προγράμματος, τόνισε ότι «θα πρέπει να είναι κανείς πρακτικός», ενώ απαντώντας σε ερώτημα για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, είπε ότι «μόνο αν είναι απαραίτητο» και δήλωσε «ανοιχτός στο ενδεχόμενο παράτασης του χρέους και μείωσης των επιτοκίων». 

Σε άρθρο στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC γίνεται ανάλυση για το ελληνικό εκλογικό σύστημα και εξετάζονται τα πιθανά αποτελέσματα της κάλπης, καθώς και το ενδεχόμενο νέων εκλογών τον Μάρτιο, σημειώνοντας ενδεικτικά: «Όλα μού ακούγονται ελληνικά: τι θα συμβεί στην ψηφοφορία της Κυριακής;». 

Η εφημερίδα New York Times αναφέρει ότι «η Ευρώπη βάζει τα λεφτά της στο τραπέζι». Μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι «ο Μάριο Ντράγκι, ο απρόβλεπτος πρόεδρος της ΕΚΤ, έδωσε στους επενδυτές αυτό που ζητούσαν επίμονα: μια δέσμευση για μαζική αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Η Ευρώπη ακολουθεί έτσι το δρόμο των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας, απελευθερώνοντας τη δύναμη της κεντρικής της τράπεζας να τυπώνει χρήμα». Στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται άρθρο του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος ασκεί κριτική στην «πολιτική λιτότητας» της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «η ευρωπαϊκή οικονομία καταστράφηκε στο όνομα της ευθύνης».


σχετικα αρθρα