Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, της στήριξης δηλαδή των ελληνικών ομολόγων, θα έπρεπε να διαλύσει και την τελευταία ψευδαίσθηση όσων θεωρούν ότι η Ευρωζώνη περιμένει την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αλλάξει ρότα.

Ο Μάριο Ντράγκι, που είχε να διαχειριστεί και την άρνηση του Βερολίνου στα σχέδιά του, υπήρξε σαφής. Η Αθήνα θα μπορέσει να τύχει της στήριξης υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που πλέον μοιάζουν με «θηλιά» για την όποια αυριανή ελληνική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα

  • να βρίσκεται η Ελλάδα σε πρόγραμμα, όχι απαραιτήτως μνημόνιο, αλλά σε κάποιου είδους σταθερή σχέση με την Ευρωζώνη είτε αυτή αφορά την προληπτική γραμμή πίστωσης είτε την ενισχυμένη εποπτεία που προβλέπεται για όλες τις χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα μέχρι να αποπληρώσουν το 70% του χρέους τους
  • να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας, καθώς όσο αυτή τελεί σε εκκρεμότητα η Αθήνα δεν θα περιλαμβάνεται στα σχέδια δράσης της ΕΚΤ
  • να αποπληρωθούν τα ομόλογα ύψους 7,5 δισ. ευρώ το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι δυνατή η αγορά ελληνικών τίτλων καθώς θα έχει ξεπεραστεί το όριο του 33% που προβλέπεται σε κάθε έκδοση.

Υπό κανονικές προϋποθέσεις, το μήνυμα της ΕΚΤ θα έπρεπε να προβληματίσει για τα καλά την ελληνική κοινωνία καθώς αποτελεί ένα πρώτο δείγμα των αποκλεισμών που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα εφόσον βρεθεί σε τροχιά ρήξης με τους δανειστές της. Και αυτό τον κίνδυνο αποφάσισε να αναδείξει χθες ο κ. Σαμαράς, με το διάγγελμά του προς του πολίτες αλλά και με όσα είπε, λίγο αργότερα, από το λιμάνι του Πειραιά και την επένδυση της Cosco.

Ωστόσο, το «μπαζούκα Ντράγκι» δεν μοιάζει, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ικανό να μεταβάλλει την κατάληξη του εκλογικού πολέμου. Ο κ. Σαμαράς, που σήμερα έριξε την αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας από το γήπεδο του Ταε Κβον Ντό, επέμεινε ότι η Ν.Δ. αποτελεί την κυβερνητική ευρωπαϊκή επιλογή στις κάλπες της Κυριακής και υπογράμμισε τον κίνδυνο ενός νέου μνημονίου ή ακόμη και εξόδου της χώρας ακόμη και από την ευρωζώνη σε περίπτωση που υλοποιηθούν όσα ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί φοβούνται ότι ο κ. Σαμαράς απευθύνει τις, δικαιολογημένες, προειδοποιήσεις του σε ώτα μη ακουόντων.

Παρά τα σαφή μηνύματα από το εξωτερικό ότι όσα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, και κυρίως το κούρεμα του χρέους, δεν γίνονται ή αν γίνονταν θα οδηγούσαν σε ρήξη και, άρα, απομόνωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μεγάλη μερίδα των πολιτών επιμένουν ΣΥΡΙΖΑ, προεξοφλώντας μάλιστα ότι δεν θα κάνει όσα υπόσχεται.