current views are: 2

23 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση17:23

Σόιμπλε: Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις εντός ή εκτός Ευρωζώνης

Συνεχίζονται τα αυστηρά μηνύματα των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα και την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της Κυριακής.

Δημοσίευση 17:23’
αρθρο-newpost

Συνεχίζονται τα αυστηρά μηνύματα των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα και την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της Κυριακής.

Συνεχίζονται τα αυστηρά μηνύματα των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα και την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της Κυριακής, με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να τονίζει από το Νταβός ότι η χώρα πρέπει να κάνει εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να γίνει ανταγωνιστική εντός ή εκτός ευρωζώνης.

Μιλώντας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην Ελβετία ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι «κάναμε ότι μπορούσαμε για να στηρίξουμε την Ελλάδα σε δύσκολες περιόδους, επανειλημμένως. Μπορώ να μιλήσω για ατελείωτες νύχτες για τις ατελείωτες συζητήσεις όταν στηρίξαμε την Ελλάδα. Η Γερμανία έχει κάνει πολλά για την Ελλάδα και σε διμερές επίπεδο. Οταν στην Ελλάδα κάποιος λέει ότι δεν θέλει πρόγραμμα τον πιστεύουμε. Αλλά αν διαβάζω καλά την απόφαση της ΕΚΤ, αν η Ελλάδα δεν έχει πρόγραμμα, δεν θα συμμετάσχει στην αγορά ομολόγων». 

Και τόνισε οτι «πρέπει λοιπόν, συνέχισε, να περιμένουμε τις εκλογές στην Ελλάδα την Κυριακή. Εχω ήδη δει δύο εκλογικές αναμετρήσεις το 2012. Κάθε φορά που ο ελληνικός λαός έπρεπε να αποφασίσει, αποφάσιζε ότι θα έκανε ότι μπορούσε σε δύσκολες καταστάσεις.  Η αιτία για τα προβλήματα τς Ελλάδας δεν είναι η Ευρώπη, οι Βρυξέλλες ή το Βερολίνο. Η αιτία  -και αυτό πρέπει το πουν οι πολιτικοί στο λαό – είναι τα λάθη του παρελθόντος». 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δηλώσεις Τσίπρα περί σκληρού προγράμματος που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα ανάφερε «είναι ένας τρόπος να κάνεις προεκλογική εκστρατεία. Μπορεί να σου αρέσει ή να μην σου αρέσει. Εμένα δεν μου αρέσει».  

Σε ερώτηση για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ανέφερε ότι δεν έχουμε προσομοιώσει καμία έξοδο, είμαι υπέρ της ενιαίας Ευρώπης και κάνουμε ότι μπορούμε μαζί με τους εταίρους μας και τους θεσμούς, πρόσθεσε. 

Πάντως, είτε είναι είτε δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης, η Ελλάδα πρέπει να κάνει εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να γίνει ανταγωνιστική. Αλλιώς ποτέ δεν θα δικαιώσει τις προσδοκίες για τις οποίες μιλούν οι πολιτικοί στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.  

«Τα δημοσιεύματα που θέλουν να έχουμε φτιάξει μοντέλα για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι ψευδή», τόνισε – μετά από επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων. «Δεν εξετάζουμε καμία έξοδο από το ευρώ», διευκρίνισε. 

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι κατά τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει πετύχει «εντυπωσιακή πρόοδο», που ήταν «καλύτερη από αυτό που αναμενόταν» όταν υπογράφηκε το μνημόνιο.


σχετικα αρθρα