Μόλις μια ημέρα μετά τις εκλογές, τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν και στην ατζέντα θα βρίσκεται και η Ελλάδα.

Σήμερα ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ,  Μισέλ Σαπέν έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης, επισημαίνοντας ότι το Eurogroup θα αξιολογήσοει πόσος χρόνος πρέπει να δοθεί στη νέα κυβέρνηση της χώρας ώστε να μπορέσει να διαπραγματευθεί με ηρεμία το πρόγραμμα στήριξης.

Οι υπουργοί θα εκτιμήσουν «ποιες είναι οι δεσμεύσεις που μπορεί να λάβουμε, ώστε να δώσουμε ένα επαρκές χρονικό διάστημα στην επόμενη κυβέρνηση για να είναι σε θέση να κάνει διάλογο», είπε ο Σαπέν στους δημοσιογράφους στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου συμβουλίου, το Eurogroup είχε αποφασίσει να παρατείνει ως τα τέλη Φεβρουαρίου το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, το οποίο τυπικά έληγε στα τέλη του Δεκεμβρίου, με στόχο τότε να δοθεί επαρκής χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η «ανάλυση» θα επικεντρωθεί στο «έως πότε η Ελλάδα μπορεί να αντέξει από την άποψη της επάρκειας των μετρητών», ανέφερε ο Μισέλ Σαπέν, ο οποίος φάνηκε να υπονοεί μια νέα επέκταση του προγράμματος βοήθειας.

Το ελληνικό χρέος στο μεγαλύτερο μέρος του διακρατείται πλέον από τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

«Θα είναι σε θέση η Ελλάδα στα τέλη του Μαρτίου να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους της;», διερωτήθηκε ο Σαπέν.