Ο προϋπολογισμός του 2011 - ο πιο κρίσιμος και δύσκολος της μεταπολίτευσης, για πολλούς- θα τεθεί επί τάπητος την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβούλιου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Οι υπουργοί καλούνται να συμφωνήσουν στη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ για το 2011, αφού οι Βρυξέλλες απέρριψαν το αίτημα να επιμεριστεί σε δύο έτη η πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή, που απαιτείται μετά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009.

Στην «καυτή» ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνονται ακόμη οι αλλαγές στα εργασιακά (συμβάσεις και διαιτησία), το ταμείο επιχειρηματικότητας και η παροχή ασύλου.

Επιπλέον αποκλείει το ενδεχόμενο των απολύσεων μόνιμων υπαλλήλων σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ υποστηρίζοντας ότι η μείωση του προσωπικού που μετ' επιτάσεως ζητά η τρόικα στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης μπορεί να γίνει με μετατάξεις προσωπικού και μισθολογικό συμμάζεμα σε ότι αφορά επιδόματα κτλ.

Η ατζέντα του Υπουργικού

Αναλυτικά τα θέματα του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου το πρωί της Πέμπτης, είναι:

1. Προϋπολογισμός, με εισηγητή τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου

2. Σχέδιο Νόμου: Σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, με εισηγητή τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοϊδη,

3. Σχέδιο Νόμου: Διαδικασία επίλυσης συλλογικών διαφορών, με εισηγήτρια την υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη

4. Σχέδιο Νόμου: Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής με εισηγητή τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή.