Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα των εκλογών τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρτογραφούν τις πρώτες κινήσεις του κόμματος της Αριστεράς στην εξουσία.  Με το στόχο της αυτοδυναμίας να είναι «πολύ κοντά», στην Κουμουνδούρου ρίχνουν το βάρος στις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης, «αυτές που θα δώσουν και  το στίγμα της νέας κυβέρνησης». 

Αν και  είναι αυτονόητο ότι το βάρος θα πέσει στα κρίσιμα οικονομικά ζητήματα, εν τούτοις αυτό που απασχολεί είναι το ύφος και το ήθος της εξουσίας. Με ιστορικό δεδομένο ότι η Αριστερά δεν διακατέχεται απo  ρεβανσιστικά σύνδρομα και  τις συνήθεις μεγαλοστομίες, τα στελέχη του κόμματος έχουν γνώμονα το μότο «γρήγορα σταθερά και σοβαρά βήματα ώστε να επιτύχουμε την ανασυγκρότηση της χώρας».  Όπως επεξηγούν αυτό σημαίνει ότι  «οι δεσμεύσεις για ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα, ελάχιστο αριθμό συμβούλων, και αναδιάρθρωση της διοικητικής μηχανής»« είναι  αυτές που θα χαρακτηρίσουν  την εικόνα του κόμματος.  Και επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός , έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη επισημαίνουν « ήδη έχουμε δημιουργήσει ένα κορμό του σχήματος εξουσίας» χωρις υποχρεωτικά να αναφέρονται στους «υπουργοποιήσιμους», αλλά κυρίως στη λογική που αυτός θα εχει. 

Το τρίπτυχο «συλλογικότητα, τήρηση του προγράμματος, ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες» είναι αυτό που αποκτά θεσμική σημασία για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ειναι χαρακτηριστικό ότι η πλέον  συνηθισμένη προτροπή που άκουγαν απο τους πολίτες ήταν η απλή και ταυτόχρονα πολιτικά περιεκτική «μη μας απογοητεύσετε, δικαιοσύνη και ισονομία ζητάμε». Προτροπή η οποία αποκτά ιδιαίτερη αξία όταν συμπληρωνόταν απο το απλό και όχι απλοϊκό « μη γίνεται σαν τους άλλους». 

«Αυτό το τελευταίο μας δημιουργεί αυξημένες υποχρεώσεις» έλεγε στέλεχος του κόμματος , εκφράζοντας την πεποίθηση ότι « η κυβέρνηση της Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ, θα πορευτεί μαζί με την κοινωνία».  Εξάλλου μόνο τυχαία δεν ήταν και η αποστροφή του Α. Τσίπρα απο την Ομόνοια ότι «θέλουμε ένα δυνατό, διεκδικητικό και απαιτητικό κοινωνικό κίνημα ακόμα και  αν βρίσκεται απέναντί μας». Και αυτό γιατί άπαντες γνωρίζουν στην Κουμουνδούρου ότι η στήριξη της κοινωνίας  « είναι αυτή που θα δώσει την προωθητική δύναμη στη κυβέρνηση και θα της εξασφαλίσει την παραμονή στην εξουσία».