Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Δικαίωσε εκ νέου το προσωνύμιο του «Σούπερ Μάριο», ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, αφού το πακέτο αγοράς ομολόγων που ανακοίνωσε τον κάνει πρόσωπο των ημερών και όχι μόνο.

Μετά το «whatever it takes» («ό,τιδήποτε χρειαστεί») που είχε πει τον Ιούλιο του 2012 ότι θα έκανε για να σώσει το ευρώ και τη νομισματική ένωση κατάφερε να κάμψει τις αντιστάσεις του Βερολίνου και της Bundesbank και να προχωρήσει σε πολιτική νομισματικής χαλάρωσης (QE). Εκείνο το καλοκαίρι μπορεί να προανήγγειλε ένα πρόγραμμα (OMT) που στη  πράξη δεν εφαρμόστηκε ποτέ και μόνο όμως η προαναγγελία του, επικοινωνιακά, έβγαλε την νομισματική ένωση από την άβυσσο.

Δυόμισι χρόνια μετά, το «μπαζούκα» του Ντράγκι όπλισε. Ο ιταλός τραπεζίτης με το πακέτο του τουλάχιστον 1,1 τρισ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 ξεπέρασε τις προσδοκίες, εδώ και μήνες αναλυτές τοποθετούσαν τον πήχη στα μισά χρήματα. 

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ είχε στείλει από καιρό το μήνυμα στο διοικητικό συμβούλιο της Φρανκφούρτης και ιδιαίτερα στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank). Τον Δεκέμβριο είχε διαμηνύσει ότι θα ανακοίνωνε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων «ακόμα και χωρίς ομοφωνία», σημειώνοντας με νόημα ότι θα ήταν «παράνομο» αν δεν ασκήσουν την αρμοδιότητά τους να τηρούν τον στόχο του πληθωρισμού. 

Με αφορμή την κόντρα του με τη γερμανική πλευρά μέσα στο 24μελές συμβούλιο της ΕΚΤ είχε πυροδοτηθεί φημολογία ότι το Βερολίνο θα ήθελε να τον δει να αντικαθιστά τον παραιτηθέντα Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας, όμως ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι δεν είναι πολιτικός και στόχος του ήταν να βγάλει την Ευρωζώνη από το τούνελ.

Η άλλη πλευρά του Ιταλού

0 68χρονος πρώην υπάλληλος της Goldman Sachs από τη μέρα που διαδέχθηκε τον Ζαν Κλοντ Τρισέ το 2011 έχει δώσει άλλο αέρα στην ΕΚΤ. Λιτός, πάντα καλοντυμένος, αποφεύγει τις δεξιώσεις, απεχθάνεται τις πολύωρες συσκέψεις, δεν αντέχει τους φλύαρους συνεργάτες του όπως και τα συνεχή ταξίδια, όπως έγραφε χαρακτηριστικά ο «Nouvel Observateur».

Σημειώνεται ότι έχασε νωρίς τους γονείς του, όταν ήταν έφηβος, με μία θεία του να αναλαμβάνει να τον μεγαλώσει. Οι δυσκολίες δεν τον εμπόδισαν να φτάσει ψηλά. Aπόφοιτος του φημισμένου ΜΙΤ στις ΗΠΑ, έχει διδάξει στο Χάρβαρντ, έχει εργαστεί στην Παγκόσμια Τράπεζα και έχει διατελέσει και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας.

Η καριέρα του στις ΗΠΑ είναι εμφανής και στη στρατηγική του, αφού πάει κόντρα στη γερμανική ακραία λιτότητα ακολουθώντας το πνεύμα της Fed, της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας και της Βρετανίας με την κοπή χρήματος. 

Ο Ντράγκι θεωρείται άνθρωπος του διαλόγου όπως μαρτυρούν όσοι συνεργάζονται μαζί του στην ΕΚΤ και οι συνάδελφοί του τον αποκαλούν απλά Μάριο, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του που ήταν «ο Τρισέ».

Το 2014 το περιοδικό Forbes τον ανακήρυξε ως το όγδοο ισχυρότερο πρόσωπο στον κόσμο. Το 2015, εάν το πρόγαμμα αποδώσει καρπούς και η Ευρωζώνη πάρει «ανάσα» φρενάροντας τις τάσεις αποπληθωρισμούς, τότε μάλλον θα έχει ακόμα μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.