Σφοδρή επίθεση στον Γιώργο Καρατζαφέρη για τη στάση που κράτησε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων, εξαπέλυσε η ΝΔ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ πως δεν άντεξε τις αποκαλύψεις και τα ερωτήματα που του έθεσε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης και γι΄ αυτό φρόντισε να μιλήσει στη Βουλή πριν από αυτόν και μετά να αποχωρήσει.

Ο κ. Μιχελάκης απηύθυνε σειρά ερωτημάτων προς τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, παρουσιάζοντας ερωτήσεις που είχαν καταθέσει βουλευτές του κόμματός του στο Κοινοβούλιο, με τις οποίες ήθελαν να ενημερωθούν για ποιούς λόγους δεν είχαν ακόμα παραληφθεί τα υποβρύχια και οι τορπίλες τους.

Έκανε μάλιστα λόγο για "έμμεση πίεση" για την παραλαβή των ίδιων υποβρυχίων και εξέφρασε την απορία του: "Γιατί τόση πρεμούρα από τον κ. Καρατζαφέρη, όχι γενικά για τους εξοπλισμούς, αλλά για τα συγκεκριμένα υποβρύχια; Γιατί πίεζε; Πως είναι δυνατόν ο κ. Καρατζαφέρης όταν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση να εγκαλούσε τους τότε υπουργούς γιατί δεν παραλάμβαναν τα υποβρύχια, επειδή αρνούνταν να συμπράξουν στο σκάνδαλο και τώρα έρχεται να κατηγορεί για δήθεν εμπλοκή στο σκάνδαλο; Και επιτέλους ως που θα φτάσει ο λαϊκισμός τη μια προς το ένα και την άλλη προς το άλλο άκρο;".

Ο κ. Μιχελάκης δεν θέλησε να σχολιάσει τα όσα είπε σήμερα το πρωί σε συνεντεύξεις του ο κ. Μεϊμαράκης περί "νονού" που εκτελεί συμβόλαια, ενώ σε ερώτηση γιατί ο πρώην υπουργός Άμυνας δεν είχε προχωρήσει εδώ και καιρό στις καταγγελίες που κάνει τώρα, υπενθύμισε πως η ΝΔ ούτε υπέγραψε ούτε παρέλαβε τα υποβρύχια.

Επανέλαβε μάλιστα τη θέση του κόμματος για τη σύσταση Ειδικής Προανακριτικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή έρευνας για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, αναφορικά με την περίοδο 1998-2002, ενώ για την περίοδο μετά το 2002 μέχρι και σήμερα προτείνει την εξέταση των γεγονότων της περιόδου αυτής από τη Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής και θα καθορίσει την περαιτέρω στάση της, ανάλογα με το σχετικό πόρισμα.

Για την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό

Κριτική στα όσα είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την Πέμπτη, άσκησε η ΝΔ, κάνοντας λόγο για "κυβέρνηση - σκορποχώρι", η οποία προσπαθεί να καλύψει τη διάλυσή της με "θερμούς εναγκαλισμούς".

Ο κ. Μιχελάκης μίλησε για "μια ομοσπονδία από αυτόνομα φέουδα", απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Παπανδρέου για "φεουδάρχες στα υπουργεία".

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει στο ποιούς εννοούσε όταν έκανε λόγο για "εργολάβους της αγωνίας των πολιτών".

Υπενθύμισε μάλιστα τόσο τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για την αναδιάρθρωση του χρέους, όσο και τα όσα έλεγαν μέχρι πρόσφατα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών περί "οικονομίας στην εντατική" και περί "Τιτανικού".

"Με μια φράση είναι η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που έδρασε σαν έμπορος του φόβου για να επιβάλει τα πιο σκληρά μέτρα που γνώρισε ποτέ ο τόπος", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Για τη ΔΕΗ

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η ΝΔ και για τα όσα συμβαίνουν στη ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα.

Σχετικά με τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ο κ. Μιχελάκης υπενθύμισε πως λίγο πριν από τις εκλογές συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ είχαν "μπουκάρει" και τότε στα γραφεία που συνεδρίαζε το ΔΣ της ΔΕΗ για να ματαιώσουν τη λήψη αποφάσεων, "έχοντας δίπλα τους τόσο τον κ. Παπακωνσταντίνου όσο και τον κ. Σαχινίδη".

"Όλα αυτά φέρνουν στην επικαιρότητα το λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Έταζαν τα πάντα στους πάντες, έλεγαν "όχι" σε όλα, αντιστέκονταν με ακρότητες σε κάθε μεταρρύθμιση. Τώρα είναι αντιμέτωποι του ίδιου τους του εαυτού", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος και επεσήμανε πως "το μισό ΠΑΣΟΚ πλέον είναι εναντίον του άλλου μισού".

"Το ένα απειλεί να καταστήσει όμηρο την κοινωνία, με πρωταγωνιστή τον κ. Φωτόπουλο, με τις κινητοποιήσεις που μεθοδεύει. Και το άλλο παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο", τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.