Βασικό θέμα στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης και πρακτορεία είναι η κρίσιμη εκλογική μάχη με δεκάδες ανταποκριτές από όλο τον κόσμο να βρίσκονται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Προβολής, στο Ζάππειο Μέγαρο είναι διαπιστευμένοι 1.015 δημοσιογράφοι, ανταποκριτές, παρατηρητές από ξένες χώρες και εκπρόσωποι διπλωματικών αντιπροσωπειών προκειμένου να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών.

 Από αυτούς οι 741 είναι ανταποκριτές ξένων χωρών εκ των οποίων 590 έχουν έρθει στην Ελλάδα ειδικά για τις εκλογές. Η πολυπληθέστερη ομάδα είναι οι διαπιστευμένοι από την Ισπανία που ανέρχονται σε 70.

Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ

Πρώτο θέμα είναι η Ελλάδα στο πρακτορείο Reuters που αναφέρει ότι «οι έλληνες αριστεριστές του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύουν σε μια νίκη-ορόσημο» προσθέτοντας ότι έχουν υποσχεθεί να καταργήσουν τα επώδυνα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

«Oι Έλληνες ψηφίζουν για την επόμενη κυβέρνηση» σημειώνει η Wall Street Journal υπογραμμίζοντας ότι η ψήφος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη και να προκαλέσει αναταραχή στην Ευρώπη.

Οι κάλπες είναι πρώτο θέμα και στο BBC το οποίο τονίζει ότι «ο αντίπαλος της λιτότητας ΣΥΡΙΖΑ μάχεται με τη Νέα Δημοκρατία», σημειώνοντας ότι οι Έλληνες ψηφίζουν για ένα αποτέλεσμα που μπορεί  να έχει επιρροή στην αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με τους διεθνείς δανειστές.

«Οι έλληνες ψηφοφόροι θα επιλεξούν τον ΣΥΡΙΖΑ και θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα» ο βρετανικός Independent. Το δημοσίευμα κάνει εκτενή αναφορά στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα.

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναρωτιέται εάν «Θα καταψηφίσει η Ελλάδα την Ευρώπη», τονίζοντας, σύμφωνα με τη Deutsche Welle ότι «σήμερα η Αθήνα ψηφίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το φαβορί. Το πρόγραμμα της Αριστεράς ακούγεται καλό. Κατώτατος μισθός, περισσότερες κοινωνικές παροχές και πολεμικές επανορθώσεις από τη Γερμανία. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει τα πάντα, ο ρεαλισμός δεν παίζει κανέναν ρόλο».

«Το ευρώ μπροστά στον μεγαλύτερο πόλεμο νεύρων της ιστορίας του» σημειώνει η Welt. Όπως επισημαίνεται, «οι Έλληνες θέλουν ένα κούρεμα του χρέους, οι ευρωπαίοι εταίροι το απορρίπτουν κατηγορηματικά. Κανείς δεν μπορεί να χάσει βέβαια την αξιοπιστία του. Εντούτοις εάν καμία πλευρά δεν υποχωρήσει σημαντικά από τις θέσεις της, τότε θα υπάρξει σύγκρουση στην Ευρώπη», παρατηρεί η εφημερίδα.

«Δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή πολιτική των περικοπών» χαρακτηρίζει τις εκλογές η Frankfurter Allgemeine Zeitung η οποία σημειώνει, σύμφωνα με τη DW: «Από την έκβαση των πρόωρων εκλογών θα εξαρτηθεί η συνέχιση του αυστηρού προγράμματος περικοπών της υπερχρεωμένης χώρας».

Δείτε εδώ ζωντανά τις εξελίξεις των εκλογών