Την εξέταση του συνόλου της υπόθεσης των υποβρυχίων από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Αμυντικών Εξοπλισμών και Συμβάσεων, η οποία έχει τις αρμοδιότητες και τα δικαιώματα της επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, προανήγγειλε, μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Real Fm", o Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε, σε ότι αφορά τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλου, πως η κατηγορία για διακίνηση "μαύρου χρήματος" δεν συνδέεται με την άσκηση καθηκόντων και άρα δεν παραγράφεται.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως δεν συστάθηκε μία ξεχωριστή επιτροπή, καθώς όπως είπε, με δική του πρωτοβουλία εδώ και ενάμιση χρόνο, η Βουλή διαθέτει μία ολιγομελή επιτροπή, η οποία είναι απολύτως εξειδικευμένη στα θέματα του υπουργείου Άμυνας και ειδικότερα στα θέματα των εξοπλισμών και συνέχισε: "Εφόσον λοιπόν διαθέτει η Βουλή μία τέτοια επιτροπή με 15 βουλευτές, οι οποίοι επί ενάμισι χρόνο ασχολούνται με τα θέματα αυτά και έχουν συζητήσει τουλάχιστον δέκα φορές για το ζήτημα των υποβρυχίων, γιατί να φτιάξουμε μία άλλη επιτροπή, η οποία εκ του μηδενός θα αρχίσει να ερευνά ένα θέμα, με το οποίο δεν έχει καμία επαφή".

Ο υπουργός Άμυνας, επεσήμανε ότι είναι διαφορετικό να υπάρχουν ενδείξεις για διακίνηση "μαύρου" χρήματος και δωροδοκίας, από το αν μία σύμβαση είναι καλή ή κακή, "από το αν ένας υπουργός ενήργησε σωστά ή λανθασμένα, αλλά το λανθασμένα δεν σημαίνει και ποινικό δόλο. Πολιτικές ευθύνες υπάρχουν, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει πάντα να ποινικοποιούνται".

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι η προανακριτική για την υπόθεση των υποβρυχίων δεν θα φτάσει σε αδιέξοδο. "Ακούστηκαν πολλά και αξιόλογα νομικά επιχειρήματα (σ.σ.: από την πλευρά του κ. Τσοχατζόπουλου), όταν υπάρχει ένα ποινικό αδίκημα που συνάπτεται με την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων, τότε αυτό πράγματι υπακούει σε χρονικούς περιορισμούς, οι οποίοι είναι πάρα πολύ αυστηροί. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό, από αδικήματα που δεν συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων, γιατί, για παράδειγμα, το ξέπλυμα "μαύρου χρήματος", σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με την άσκηση καθηκόντων.

Ερωτηθείς για την υπόθεση της Siemens, o κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι θα έρθει στη Βουλή η συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής και θα εφαρμοστεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, όπως τροποποιήθηκε προσφάτως με εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη.

Σε ότι αφορά το "πόθεν έσχες" των πολιτικών, ο υπουργός Άμυνας τόνισε πως "η επιτροπή που λειτουργεί, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και των τριών ανωτάτων δικαστηρίων, κάνει, με τη βοήθεια ορκωτών λογιστών, πάρα πολύ αυστηρό και διεξοδικό έλεγχο των "πόθεν έσχες" και ήδη ο κ. Μαντέλης τιμωρήθηκε με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου με φυλάκιση τριών ετών για την υποβολή ανακριβούς δήλωσης.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος, εξέφρασε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, την λύπη του για το γεγονός ότι λίγοι βουλευτές παρακολούθησαν στη Βουλή την ομιλία του Α. Τσοχατζόπουλου. "Μου έκανε εντύπωση", σημείωσε, "με λύπησε και δεν είναι και καθόλου σωστό, έπρεπε την ομιλία του κ. Τσοχατζόπουλου να την παρακολουθήσουν όλοι όσοι θα ψήφιζαν μετά για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης".