Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Εκτενείς αναφορές και έκτακτες ειδήσεις στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τα αποτελέσματα των exit polls που δείχνουν άνετη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έρτοιμος να καθαρίσει τις εκλογές σε έναν θρίαμβο κατά της λιτότητας» αναφέρει στο βασικό του θέμα το πρακτορείο Reuters.

 


To πρακτορείο Associated Press αναφέρει στον τίτλο του «νίκη του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά στην Ελλάδα».

«Εκτιμάται ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα λάβει από 146 έως 158 έδρες» αναφέρει το AP προσθέτοντας ότι «ο 40χρονος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έχει υποσχεθεί να επαναδιαπραγματευτεί 240 δισ ευρώ (270 δισεκατομμύρια δολάρια) της διεθνής συμφωνίας για τη διάσωση της χώρας».

«Τα exit polls στην Ελλάδα δείχνουν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ» είναι ο τίτλος της αναφοράς του BBC, με τις ελληνικές εκλογές να είναι πρώτο θέμα. Το βρετανικό δίκτυο κάνει λόγο για ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, που τάσσεται κατά της λιτότητας.

«Ελληνικές εκλογές: Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαιος για την νίκη» είναι ο τίτλος του βρετανικού Guardian, που φιλοξενεί την Ελλάδα στο πρώτο του θέμα. Ο ιστότοπος της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να προτείνει τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτή σχετική πρόταση.

Ο ιστότοπος του γερμανικού Spiegel γράφει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκάθαρα το προβάδισμα». «Οι Έλληνες αποφάσισαν: Η χώρα αποφάσισε στροφή προς τα αριστερά» σημειώνεται.

«Ευρω-φρίκη η θριαμβευτική νίκη του Αλέξη Τσίπρα» αναφέρει η γερμανική λαϊκή εφημερίδα Bild. Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για σπουδαία νίκη του ριζοσπαστικού ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος -εάν επαληθευτούν τα αποτελέσματα- θα είναι ο νεαρότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί του Σαμαρά και κερδίζει τις εκλογές» τονίζει το Bloomberg στο βασικό του θέμα, μετά τα exit polls

Το γαλλικό France24 (βίντεο), σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα κάνει αναφορά στα αποτελέσματα των exit polls και τη διαφαινόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε εδώ ζωντανά τις εξελίξεις των εκλογών