Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Στον Γιώργο Παπανδρέου αποδίδουν το χαμηλό αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη. Για τον λόγο αυτό η πρώτη κινηση ήταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αποκαθηλώσουν από την αίθουσα του Πολιτικού Συμβουλίου του κινήματος το κάδρο με την φωτογραφία του Γιώργου Παπανδρέου.

Αυτή η υψηλότατου συμβολισμού κίνηση από πλευράς της Χαριλάου Τρικούπη καταδεικνύει εμφανώς πως το ΠΑΣΟΚ καταλογίζει ευθέως στον πρώην πρωθυπουργό το απογοητευτικό αποτέλεσμα των εκλογών κατηγορώντας τον για προσπάθεια διάσπασης και υπονόμευσης του ιστορικού κόμματος.

Το κλίμα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος ήταν μουδιασμένο και αμήχανο. Ο στόχος τού να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ ως τρίτη εκλογική δύναμη απέτυχε. Και τα ερωτηματικά είναι πολλά. Τις απαντήσεις προσπάθησε να δώσει ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος συγκαλώντας νωρίς το απόγευμα σύσκεψη με τα κεντρικά στελέχη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ανακοινώσει το επόμενο διάστημα συνέδριο επανίδρυσης της παράταξης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όλα είναι ανοιχτά ακόμη και το ενδεχόμενο διάλυσης του ΠΑΣΟΚ και δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα με νέο, όνομα, νέα σύμβολα και ενδεχομένως και νέα ηγεσία. Οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πια ένα φθαρμένο προϊόν που δεν πουλάει.

Η χαριστική βολή δόθηκε-κατά την εκτίμηση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ- από τον Γιώργο Παπανδρέου που για προσωπικούς λόγους προχώρησε στην ίδρυση ενός ανταγωνιστικού κόμματος διασπώντας την παράταξη.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα αποφασίσει συν τω χρόνω εάν θα διεκδικήσει ή όχι την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα. Πάντως όπως έγινε σαφές ο καθένας θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για να ηγηθεί του νέου κόμματος.

Σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι χρειάζεται σύνεση και συνεργασία : "Ευχόμαστε το καλύτερο όμως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν φθάνει μόνο η νίκη για να κυβερνήσει" λένε από την Χαριλάου Τρικούπη.