Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Κεντρικό θέμα σε όλα τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης είναι η εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα, με τις αναφορές να τονίζουν την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στη λιτότητα και τους φόβους σύγκρουσής του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι «ο έλληνας αριστεριστής ηγέτης Τσίπρας κάνει λόγο για νίκη κατά της λιτότητας». Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο 40χρονος Τσίπρας πρόκειται να γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός, της πρώτης κυβέρνησης στην Ευρωζώνη που θα αντιτεθεί στις πολιτικές των δανειστών της.

«Οι αριστεριστές καταλαμβάνουν την εξουσία στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της Wall Street Journal, η οποία σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς τη νίκη αλλά μάλλον θα χρειαστεί κυβερνητικούς εταίρους. Το Bloomberg από την πλευρά του, αφήνει αιχμές προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόντας ότι «έφτιαξε» το μονοπάτι προς την εξουσία με την υπόσχεση να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ αλλά και να θέσει τέρμα στη λιτότητα. 

«Ο Τσίπρας θα είναι Λούλα ή Τσάβες;» αναρωτιούνται οι Financial Times σημειώνοντας στο βασικό τους άρθρο ότι «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μία πρόκληση για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξαιτίας των απαιτήσεών του για ευρεία ελάφρυνση του χρέους και να μπει ένα τέλος στη λιτότητα».

Αναφερόμενη στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel αναφέρει ότι «Η ευρωπαϊκή Αριστερά πανηγυρίζει τη νίκη στην Ελλάδα» σημειώνοντας ότι η νίκη γιορτάζεται από την Αριστερά σε όλη την Ευρώπη.

«Επιλογή του θυμού» χαρακτηρίζει την ψήφο των Ελλήνων στον ΣΥΡΙΖΑ η ιστοσελίδα της Handesblatt. «Η οργή των Ελλήνων ήταν μεγαλύτερη από τις αβέβαιες συνέπειες μια αλλαγής ηγεσίας» επισημαίνει η αναφορά λέγοντας ότι το κοινωνικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί.  

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θέτει την Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη» εκτιμά ο βρετανικός Guardian, εξηγώντας ότι οι έλληνες ψηφοφόροι απορρίπτουν την λιτότητα της Ε.Ε. για τη «ριζοσπαστική εναλλακτική της άκρας αριστεράς».

«Ιστορική νίκη για τη ριζοσπαστική αριστερά στην Ελλάδα» τονίζει ο ιστότοπος της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, με εκτενείς αναφορές στις εξελίξεις, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη είναι διχασμένη μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εφημερίδα Liberation αφιερώνει το σημερινό πρωτοσέλιδό της στην Ελλάδα. Έχοντας μία φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα, η γαλλική εφημερίδα γράφει «Ελλάδα, το νέο πρόσωπο της Ευρώπης».