current views are: 1

26 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση05:26

Τσίπρας: Θα διαπραγματευτούμε μια δίκαιη λύση – Σαμαράς: Αντέξαμε, μείναμε όρθιοι

Από νωρίς το βράδυ της Κυριακής το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητείτο. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μόλις ανακοινώθηκε η επίσημη εκτίμηση αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών αναχώρησε από το γραφείο του στη Συγγρού και κατευθύνθηκε στο Ζάππειο.

Δημοσίευση 05:26’
αρθρο-newpost

Από νωρίς το βράδυ της Κυριακής το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητείτο. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μόλις ανακοινώθηκε η επίσημη εκτίμηση αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών αναχώρησε από το γραφείο του στη Συγγρού και κατευθύνθηκε στο Ζάππειο.

Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη 

Από νωρίς το βράδυ της Κυριακής το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητείτο. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μόλις ανακοινώθηκε η επίσημη εκτίμηση αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών αναχώρησε από το γραφείο του στη Συγγρού και κατευθύνθηκε στο Ζάππειο. Είχε προηγηθεί τηλέφωνο προς τον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο συνεχάρη για τη νίκη του. Ο κ. Τσίπρας του είπε πως εκτιμά ιδιαίτερα αυτήν την κίνηση και ο κ. Σαμαράς του απάντησε πως πρόκειται για πολιτικό πολιτισμό. 

Ήδη κύκλοι του κόμματος ξεκαθάριζαν πως ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε μια δήλωση που θα αφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησης αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις. 

Στο Ζάππειο ο Αντώνης Σαμαράς δεν έκρυψε τη συγκίνησή του. Έκανε λόγο για μια δύσκολη αναμέτρηση, ευχαρίστησε τον κόσμο που στήριξε τη ΝΔ ενώ τόνισε πως η παράταξη άντεξε. 

Έκανε εκτενή αναφορά στα τελευταία δυόμιση χρόνια της διακυβέρνησης του, παραδέχθηκε την ήττα, υπεραμύνθηκε των επιλογών του λέγοντας: «Κυρίως έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, γιατί είπα την αλήθεια στον Ελληνικό λαό. Μέχρι τέλους. Εύχομαι ειλικρινά να μην επαληθευτούν οι προβλέψεις μου. Γιατί για την Ελλάδα μιλάμε. Αλλά όφειλα να προειδοποιήσω».

Δήλωσε παρών και εγγυητής στις εξελίξεις μέσα στο κόμμα: «Η Νέα Δημοκρατία άντεξε, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι όρθια. Παρά τα πολύ δύσκολα αλλά αναπόφευκτα μέτρα που πήραμε, σε δυόμισι χρόνια η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να έχασε μόνο δύο μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2012. Και παραμένει έτοιμη να παίξει ρόλο καθοριστικό στις εξελίξεις από εδώ και μπρος ως εγγύηση της Ευρωπαϊκής πορείας της Χώρας, της σταθερότητας, της ασφάλειας και των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να προχωρήσουν», είπε.

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας ανάμεσα σε πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στα Προπύλαια, έκανε λόγο για ιστορική στιγμή. 

«Η ελπίδα έγραψε ιστορία. Ο κυρίαρχος ελληνικός λαός έδωσε καθαρή, ισχυρή, αδιαμφισβήτητη εντολή», είπε. Έδωσε το περίγραμμα των προθέσεών του λέγοντας πως η «Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Αφήνει πίσω τη λιτότητα της καταστροφής, τον φόβο και τον αυταρχισμό, μια πενταετία ταπείνωσης και οδύνης. Η Ελλάδα προχωράει με ελπίδα, αισιοδοξία, αξιοπρέπεια σε μια Ευρώπη που αλλάζει».

Με λόγο ενωτικό έδωσε το σύνθημα για σκληρή δουλειά. «Θα αξιοποιήσουμε την εμπιστοσύνη και θα σχηματίσουμε κυβέρνηση όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων», είπε ενώ έστειλε και σαφές μήνυμα στο εξωτερικό: «Η ετυμηγορία του λαού ακυρώνει με τρόπο αδιαμφισβήτητο τα μνημόνια της λιτότητας. Καθιστά την τρόικα παρελθόν».

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, πρώτη φορά, με τους εταίρους, μια δίκαιη λύση. Για να βγει από το φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης.

Σε αυτό τον ειλικρινή διάλογο, σε αυτήν την ουσιαστική διαπραγμάτευση η Ελλάδα θα προσέλθει με τις δικές της τεκμηριωμένες προτάσεις. Με το δικό της τετραετές σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής. Χωρίς νέα ελλείμματα και χωρίς εξωπραγματικά ανέφικτα πλεονάσματα.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα διαψεύσει τις Κασσάνδρες. Ούτε καταστροφή θα υπάρξει ούτε νέα υποταγή θα γίνει ανεκτή». κατέληξε.

Δείτε εδώ ζωντανά τις εξελίξεις των εκλογών


σχετικα αρθρα