Γράφει η Μαίρη Πολλάλη

Κρίσιμες ημερομηνίες για την οικονομία έχει μπροστά της η υπό σύσταση κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό του επιτελείου θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρά χρονικά περιθώρια και να εξασφαλίσουν την εφαρμογή του δικού τους προγράμματος. 

Την ίδια ώρα, η διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους αξιωματούχους και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό στο παρασκήνιο. 

Ωστόσο, μια παράλληλη διαπραγμάτευση διεξάγεται τις τελευταίες εβδομάδες και δημοσίως, με τον κ.Τσίπρα να διαμηνύει τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις συνομιλίες με τους θεσμικούς εταίρους της Ελλάδας.

Συγκρότηση κυβέρνησης με Καμμένο

Η ορκωμοσία του νέου Πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί χωρίς καμία καθυστέρηση σήμερα το απόγευμα και ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ήδη έχει συμφωνηθεί κυβερνητική συνεργασία ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες και η σημερινή συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου είναι για να γίνει η πανηγυρική επισημοποίηση ενός προσυμφωνημένου κυβερνητικου σχήματος, που περιλαμβάνει ένα χαρτοφυλάκιο στο κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Σε κάθε περίπτωση, η Βουλή θα πρέπει να συγκροτηθεί σε Σώμα έως τις 6 Φεβρουαρίου

Eurogroup με «ατζέντα» το εκλογικό αποτέλεσμα

Από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής του, ο ΣΥΡΙΖΑ μετέχει σήμερα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες. Χωρίς φυσική παρουσία του οικονομικού επιτελείου, αλλά με "απεσταλμένο" τον Γκίκα Χαρδούβελη και με τις σαφείς κατευθύνσεις του Γιάννη Δραγασάκη. 

Στις 12 Φεβρουαρίου ο κ. Τσίπρας θα πάρει το βάπτισμα του πυρός στη Σύνοδο Κορυφής όπου θα μετέχει για πρώτη φορα ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 16 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπου εκεί θα τεθούν οι εκατέρωθεν κοκκινες γραμμές για την πιστοληπτική γραμμή και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να παρουσίασει -εντός των προσεχών εβδομάδων- τις προτάσεις του με το δικό του σχέδιο μεταρρυθμίσεων.

Η αξιολόγηση από την τρόικα έχει παγώσει από το Παρίσι και όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο, όπως φαίνεται, σε πολιτικό επίπεδο. Η νέα ελληνική κυβέρνηση ειναι πλέον ο θεσμικός συνομιλητής της Ευρώπης, ενώ ο Αλέξη Τσίπρας φέρει στις αποσκευές του μια ισχυρή λα'ι'κη ετυμηγορία. 

Τα κρίσιμα ζητήματα που θα τεθούν στο τραπέζι κυβέρνησης-εταίρων, είναι η απομείωση του χρέους και η μετάβαση σε μια νέα συμφωνία, χωρίς μνημόνιο, αλλά με αυστηρούς στόχους και χρονοδιαγράμματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει αύξηση του πλαφόν έκδοσης εντόκων γραμματίων, ώστε να καλυφθούν τρέχουσες δανειακές ανάγκες χώρις τη λαιμητόμο της διαπραγμάτευσης.

Σύμμαχος της νέας κυβέρνησης φαίνεται να είναι και κεντρικός ευρωαπαίος τραπεζίτης, Μάριο Ντράγκι, που κατά πολλούς, ουσιαστικά έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ έξι μήνες (έως τον Ιούλιο) για να κλείσει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.