Γράφει ο Τάκης Χατζής 

Την εβδομάδα που πέρασε- τελευταία πριν από τις εκλογές, στους κόλπους της ΝΔ υπήρξαν πολλές ζυμώσεις με αντικείμενο το τι μέλλει γενέσθαι με την ηγεσία του κόμματος στην περίπτωση της εκλογικής ήττας. Χθες η ΝΔ έχασε τις εκλογές. Φαίνεται όμως ότι οι συζητήσεις για την ηγεσία έγιναν… τζάμπα. 

Στη δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς αφού τόνισε ότι παραδίδει «μία χώρα χωρίς ελλείμματα, με ασφάλεια για τον πολίτη, μία χώρα που συντεταγμένα βγαίνει από την κρίση. Μία χώρα που είναι μέλος της ΕΕ και του ευρώ», πρόσθεσε «εύχομαι η επόμενη κυβέρνηση αυτά τα κεκτημένα να τα διατηρήσει, εύχομαι να μην επαληθευτούν οι προβλέψεις μου» και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι ο ρόλος της ΝΔ θα είναι κρίσιμος, «εγγυώμαι ότι θα διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο στο ακέραιο». 

Όσοι είχαν αρχίσει να συζητούν το θέμα της ηγεσίας, περίμεναν τουλάχιστον να ακούσουν κάτι για ένα συνέδριο «θέσεων και ιδεών», στο οποίο θα μπορούσε να τεθεί και θέμα αλλαγής Προέδρου. Δεν το άκουσαν και δεν πρόκειται να το ακούσουν. Ο Αντώνης Σαμαράς- σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί. Είναι ενδεικτική των προθέσεών του και η δήλωσή του. Ο Σαμαράς εγγυάται το ρόλο της ΝΔ και (προφανώς) ελπίζει ότι θα επιστρέψει σύντομα στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την απόφαση του Α. Σαμαρά έπαιξε και το ποσοστό που κέρδισε η ΝΔ. «Έχασε μόνο δύο μονάδες σε σχέση με το 2012»- είπε ο ίδιος. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά τονίζουν ότι αν αναλογιστεί κανείς τα μέτρα που πήρε η ΝΔ για να διατηρήσει τη χώρα στην ΕΕ και το ευρώ, οι απώλειες που κατέγραψε είναι μικρές. Ιδιαιτέρως γιατί δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το έργο της και να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, υλοποιώντας ταυτόχρονα και κάποια από τα μέτρα που σχεδίαζε. 

Σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι παίζουν και οι σύμμαχοι του Α. Σαμαρά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κώστας Καραμανλής, τάσσεται υπέρ της παραμονής του στην ηγεσία της ΝΔ, αν και διαφωνεί με ορισμένες πολιτικές επιλογές που απομάκρυναν το κόμμα από τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους. 

Για τους λόγους αυτούς και ουδείς εκ των δελφίνων έθεσε ανοιχτά χθες θέμα ηγεσίας και οι γκρίνιες περιορίστηκαν σε στελέχη που πλέον δεν διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο κόμμα. Προσώρας τουλάχιστον… 

Δείτε εδώ ζωντανά όλες τις εξελίξεις των εκλογών