Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα και παίρνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Το σημείο αυτό όμως έχει και μεγάλη σημασία για κορυφαίους αξιωματούχους στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, από το Βερολίνο ως τις Βρυξέλλες. Οι αξιωματούχοι αυτοί εκτιμούν ότι η συνεργασία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, μεγάλου νικητή των εκλογών, με ένα ή και περισσότερα κόμματα κρίνεται ως χρήσιμη, διότι θα μπορούσε να λειάνει ορισμένες από τις πιο ριζοσπαστικές πλευρές του προγράμματος. 

Η πραγματικότητα είναι ότι στο εξωτερικό δεν περίμεναν μία τόσο ευρεία νίκη του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα. Το παραδέχονταν το βράδυ της Κυριακής και ξένοι διπλωμάτες των Αθηνών. Ίσως αυτός να ήταν ο λόγος που τις τελευταίες ημέρες είχαν αρχίσει να στέλνουν πιο θετικά μηνύματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, υποδηλώνοντας την πρόθεσή τους για διάλογο υπό την προϋπόθεση όμως μίας αποδοχής – έστω «διπλωματικής» - εκ μέρους του κόμματος των συμφωνηθέντων με τους εταίρους. Πλέον, η εικόνα που υπάρχει είναι ελαφρώς πιο συγκρατημένη, αν και οι επαφές με συγκεκριμένους παράγοντες του ευρωπαϊκού κατεστημένου υπάρχουν και θα συνεχιστούν.

Το βασικό πρόβλημα που ίσως κληθεί να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι έχει ανεβάσει πάρα πολύ τις προσδοκίες του ελληνικού πληθυσμού για αλλαγές στον σημερινό δρόμο της οικονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Το γεγονός αυτό, σημείωναν ξένες πηγές, θα μπορούσε να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκρουση με την πραγματικότητα, παρά τον χρόνο που φαίνεται ότι οι εταίροι είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν χρόνο στον Αλέξη Τσίπρα για να προσαρμόσει σε αυτή τις υποσχέσεις του.  

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τέσσερις μεγάλες προκλήσεις για μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με άλλο/άλλα κόμμα/τα, είναι α) η αντιμετώπιση της βραχυπρόθεσμης δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης, β) η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, γ) ο κίνδυνος ενός φαύλου κύκλου από την ανησυχία της εξέλιξης του προϋπολογισμού και του τραπεζικού τομέα και δ) οι αυταπάτες που μπορεί να καλλιεργηθούν για απόλυτη ικανοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων. Η ελπίδα των εταίρων είναι ότι οι πρόσφατες, πιο μετριοπαθείς, δημόσιες τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα μπορούν να αποτελέσουν βάση για συζήτηση και διαπραγμάτευση. 

Δείτε εδώ ζωντανά όλες τις εξελίξεις των εκλογών