Η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) συγχαίρει τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τη νίκη του στις χθεσινές εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, ο οποίος, όπως σημειώνεται σε γραπτή ανακοίνωση, θα είναι ο νέος πρωθυπουργός στην επόμενη κυβέρνηση, διαδεχόμενος τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρόεδρος της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, Ντέιβιντ Χάρις, τόνισε, ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις», ενώ εύχεται επιτυχία στους «νέους ηγέτες» και εκφράζει την ελπίδα ότι «θα συνεχίσουν τον προσανατολισμό της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, ο κ. Χάρις αναφέρει, ότι «επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει αναπτύξει ισχυρές, αμοιβαίες επωφελείς σχέσεις με το Ισραήλ, καθώς και την ενίσχυση των δεσμών τετράπλευρης σχέσης ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, την Κύπρο και την ίδια και πιστεύουμε ότι θα παραμείνει ένας πυλώνας για τις διεθνείς προοπτικές της χώρας».

Ο κ. Χάρις επισημαίνει ότι κατά την περσινή επίσκεψη αντιπροσωπείας της AJC είχε συνάντηση μίας ώρας στην Αθήνα με τον Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε αφοσιωμένοι φίλοι της Ελλάδας».

Επίσης, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ο κ. Χάρις «εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον απερχόμενο πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά», τονίζοντας ότι «οδήγησε την Ελλάδα μέσω εξαιρετικά δύσκολων καιρών» και ότι «πολλές από αυτές τις προκλήσεις παραμένουν».

Ο πρόεδρος της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής σημειώνει «τις προσπάθειες του κ. Σαμαρά να αντιστρέψει τις οικονομικές ωδίνες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και να συνεργαστεί στενά με τη διεθνή κοινότητα, το θάρρος του να αντιμετωπίσει και να καταπολεμήσει το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή και το όραμά του για την ενίσχυση της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των δεσμών με το Ισραήλ».

Ακολούθως, ο κ. Χάρις τονίζει το γεγονός ότι «η Χρυσή Αυγή, παρά την καταστολή της ηγεσίας της κατά το παρελθόν έτος, κέρδισε αρκετές ψήφους για να είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο Κοινοβούλιο. Είναι απογοητευτικό», αναφέρει, επισημαίνοντας ότι «η Χρυσή Αυγή, ένα νεοναζιστικό κόμμα που απειλεί τον δημοκρατικό ιστό της Ελλάδας» και «απειλεί κατά κύριο λόγο μετανάστες και Εβραίους στην Ελλάδα, συνεχίζει να συγκεντρώνει σημαντική στήριξη».

Τέλος, ο πρόεδρος της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής τονίζει: «Αναμένουμε από την κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει τα μέτρα που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών και να διαβεβαιώσει όλες τις μειονοτικές κοινότητες, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Ελλάδας, πως θα συνεχίσουν να προστατεύονται πλήρως και να γίνονται σεβαστές και ότι δεν θα έχει καμία θέση ο αντισημιτισμός στην ελληνική κοινωνία».