Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Τον κατάλογο των βουλευτών και τις... εκλογικές επιδόσεις τους θα αξιολογήσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, για να επιλέξει σε ποιους θα στηριχθεί τη νέα περίοδο, παράλληλα με την αποκωδικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο ίδιος αποφεύγει επιμελώς να εκφράσει τις σκέψεις του και τις επιλογές του, καθώς δεν θέλει να λάβει αποφάσεις εν θερμώ. Το σίγουρο είναι με δεδομένο ότι κυριαρχεί στην ηγετική ομάδα το σενάριο περί «αριστερής παρένθεσης» πως θα ζητήσει «στενό μαρκάρισμα» στην κυβέρνηση σε όλους τους τομείς.

Ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να μην έχει αποφασίσει ποια θα είναι η ανακατανομή ρόλων στο κόμμα, έχει όμως αποφασίσει το πώς θα πολιτευθεί έναντι της κυβερνήσεως σε αυτή τη νέα αλλά τόσο διαφορετική περίοδο.

Το κυρίαρχο θέμα της αντιπολιτευτικής τακτικής για την ηγεσία της ΝΔ είναι μάλλον λυμένο, καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών τής παρέχει τη δυνατότητα συντήρησης υψηλών τόνων και κυρίως ασφυκτικής πίεσης στην κυβέρνηση, έστω και αν αυτό ενέχει κινδύνους κόπωσης.

«Θα πρέπει να μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους» είναι το σύνθημα των επιτελών της ΝΔ που πρέπει να αρχίσουν να συνηθίζουν με την ιδέα της αντιπολίτευσης αλλά μεταξύ τους θέλουν να ελπίζουν ότι αυτή τη φορά ο χρόνος θα είναι συντομότερος.

Περιθώρια συναίνεσης δεν υπάρχουν για τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πέραν των άλλων θα δεχθεί και πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματος για σκληρή αντιπολίτευση, χωρίς την πολυτέλεια των θετικών κρίσεων για την κυβέρνηση.

Αν για τα περισσότερα στελέχη της ΝΔ η ηγεσία Σαμαρά είναι αυτονόητη, υπάρχουν ήδη παρασκηνιακές συζητήσεις για το εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να αμφισβητηθεί ο απερχόμενος πρωθυπουργός.

Ουδείς μπορεί να αποκλείσει εκ των προτέρων ότι ­αν οι εξελίξεις και τα δεδομένα το επιτρέψουν ­ δεν θα αμφισβητηθεί η αρχηγία Σαμαρά. Το πολιτικό σκηνικό δεν είναι δεδομένο για κανέναν και ίσως προκύψουν στην πορεία ανακατατάξεις που θα θέσουν σε νέα βάση τις εσωτερικές ισορροπίες στη ΝΔ.

Ισχυρές πιθανότητες έχει η διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου που υπηρετεί δύο ανάγκες: Η μία αφορά την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον ίδιο τον Αντ. Σαμαρά προτού κινηθούν άλλες δυνάμεις και αρχίσουν το ψαλίδισμα της ηγεσίας. Είναι σαφές ότι δεν θα αφήσει περιθώρια αδράνειας και θα κινηθεί ώστε να προλάβει και να υπερκεράσει τυχόν φιλοδοξίες.

Η δεύτερη ανάγκη αφορά την αναζήτηση ενός κομματικού σχήματος που θα υπηρετεί στοιχειωδώς τις ανάγκες παρουσίας του πολιτικού του λόγου σε όλη τη χώρα. Ουσιαστικά θα επιχειρηθεί ξεκαθάρισμα της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος, αν και ορισμένοι φοβούνται ότι δεν αποκλείονται συγκρούσεις με πρόσχημα την ιδεολογική καθαρότητα.

Μια ενδιαφέρουσα περίοδος για την κεντροδεξιά και το μέλλον της μόλις άρχισε…