Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Με διάθεση για συνεργασία αλλά και αυστηρές προειδοποιήσεις για την επόμενη μέρα υποδέχθηκαν οι Ευρωπαίοι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη νέα ελληνική κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Δανειστές και ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τη βούληση να βρεθεί κοινή γραμμή με την Αθήνα, όμως τόνισαν δύο σημεία: Την τήρηση των συμφωνηθέντων και την απόρριψη της συζήτησης για «κούρεμα» του χρέους.

«Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της ευρωζώνης και δεν μπορεί να ζητήσει ειδική μεταχείριση για το χρέος της» διαμήνυσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μέσω συνέντευξής της στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde». Η ίδια υπογράμμισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη να υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και η επιτάχυνση του ρυθμού απονομής Δικαιοσύνης σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται περί μέτρων λιτότητας» αλλά για «δομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν».

Η γερμανική κυβέρνηση, από την πλευρά της, τόνισε διά του εκπροσώπου της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, τονίζοντας όμως ότι «οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν». Η εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση του προγράμματος, απορρίπτοντας κατηγορηματικά αυτό του «κουρέματος», με τον ίδιο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ζητά, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, τήρηση συμφωνηθέντων και να τεθεί εκτός ατζέντας το θέμα της διαγραφής του χρέους.

«Θα δούμε ποια θα είναι τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης και θα τα συζητήσουμε, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της, όπως κάνουμε με όλες τις κυβερνήσεις» δήλωσε από την πλευρά του, από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Στην επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα στην προώθηση λύσεων για την απασχόληση και την ανάλτυξη, παράλληλα με την εξασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι «το Eurogroup είναι έτοιμο να δουλέψει από κοινού με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, στη βάση των κοινών κανόνων και συμφωνιών και να την υποστηρίξει» και υπογράμμισε για το ελληνικό χρέος ότι «έχουν γίνει ήδη πολλά για την ελάφρυνσή του».

Από την άλλη πλευρά, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

«Συγχαίρουμε την Ελλάδα για την επιτυχή διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών εκλογών και προσβλέπουμε να συνεργαστούμε στενά με την επόμενη κυβέρνησή της» ανέφερε από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος, διά του του εκπρόσωπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Μαρκ Στρο.