Προειδοποίηση προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση απηύθηνε ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's.

Ο οίκος ανέφερε ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας ακόμη και πριν από την ολοκλήρωση της επόμενης προγραμματισμένης αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος στήριξης, στα μέσα του Μαρτίου, εάν η κατάσταση εξελιχθεί άσχημα.

Ο S&P αναβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας μόλις τον Σεπτέμβριο, αλλά ο Φρανκ Γκιλ, ο επικεφαλής της διεύθυνσης η οποία είναι αρμόδια για την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, ανέφερε ότι η αβεβαιότητα που δημιουργεί η ενδεχόμενη σύγκρουση της Αθήνας με την ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος αλλά και την ακολουθητέα οικονομική πολιτική, ενδέχεται να ακυρώσει την ανάκαμψή της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη υποσχόμενος «να αναδιαρθρώσει το κρατικό χρέος, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου διακρατείται από τον επίσημο τομέα (σ.σ. κράτη της ευρωζώνης), επομένως το ερώτημα είναι τι είδους ελάφρυνση χρέους προτίθενται να αποδεχθούν και σε τι είναι διατεθειμένα να συμφωνήσουν τα άλλη κράτη μέλη της ΕΕ», είπε ο Γκιλ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγησή μας για το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας θα γίνει την 13η Μαρτίου. Πάντως... μπορεί να αποκλίνουμε από αυτήν την ημερομηνία εάν θεωρήσουμε ότι έχει συμβεί κάτι εξαιρετικό, το οποίο βαραίνει στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αυτής», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι διαπραγματεύσεις με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα γίνουν πλέον πολύ δύσκολες για την Ελλάδα, παρατηρεί το Reuters. Πέραν από τις πληρωμές τοκοχρεολυσίων ύψους περίπου 10 δισεκ. ευρώ τις οποίες πρέπει να κάνει το καλοκαίρι η Αθήνα, οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις φθηνές πιστώσεις που εξασφαλίζουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επιπλέον, σημείωσε ο Γκιλ, τα δεδομένα για τις επιδόσεις της Ελλάδας δείχνουν ότι η δημοσιονομική κατάσταση επιδεινώνεται.

«Τι σημαίνει αυτό για το ΑΕΠ και την εγχώρια ζήτηση; Και πάλι... τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά», πρόσθεσε ο ίδιος αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών.

«Τι σημαίνει αυτό για την χρηματοοικονομική σταθερότητα; Δυστυχώς και πάλι δεν είναι καλά τα πράγματα διότι βλέπουμε αποταμιεύσεις να αποσύρονται και την Τράπεζα της Ελλάδας να παρεμβαίνει και να χορηγεί έκτακτη ρευστότητα» στις ελληνικές τράπεζες, ανέφερε ακόμη ο Γκιλ.

Καθώς η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές λόγω του υψηλού κόστους του δανεισμού της και της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανακαλύψει ότι δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της.

«Η πραγματικότητα είναι πως για να μπορεί να κάνει πληρωμές για το υπάρχον χρέος της προς κράτη και τον ιδιωτικό τομέα η Ελλάδα χρειάζεται επιπρόσθετο κρατικό δανεισμό, δοθέντος του ότι δεν έχει πλήρη πρόσβαση στις χρηματαγορές», τόνισε ο Γκιλ.

«Εξετάζουμε σε βάθος τι σημαίνει αυτό για την φαινομενική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τις σχετικά καλές δημοσιονομικές επιδόσεις (της Ελλάδας) ως τα τέλη του Οκτωβρίου (...) και τι σημαίνει αυτό για τις μακροοικονομικές προβλέψεις μας», κατέληξε ο Γκιλ.