Ολοκληρώθηκε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας το Eurogroup, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ συνεχάρη «τα κόμματα που κέρδισαν τις εκλογές», ενώ όρισε την περίοδο που θα αρχίσει η διαπραγμάτευση με τη νέα κυβέρνηση:

«Το Eurogroup αναμένει να γίνει επί της ουσίας συζήτηση με την Ελλάδα στα μέσα Φεβρουαρίου».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επεσήμανε πως όλοι οι υπουργοί Οικονομικών «είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη νέα ελληνική κυβέρνηση» και προσέθεσε πως «φιλοδοξώ το μέλλον της Ελλάδας να είναι εντός Ευρωζώνης».

Παράλληλα επεσήμανε πως προς το παρόν δεν υπάρχει αίτημα για παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε την ανάγκη να «διατηρηθεί και διασωθεί η πρόοδος της Ελλάδας» ενώ έκρινε ήπια την αντίδραση των αγορών στο αποτέλεσμα των εκλογών.

«Η νέα κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο» συμπλήρωσε και προσέθεσε: 

«Το σχέδιο της ενισχυμένης πιστωτικής γραμμής προς το παρόν έχει παγώσει».

Ακόμη, αποκάλυψε πως έχει ήδη επικοινωνήσει με τον επόμενο υπουργό Οικονομικών ο οποίος του κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Τόνισε, επίσης ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρωζώνης να στηρίξει την Ελλάδα σε αυτό το έργο. Όπως είπε, υπάρχει ακόμα χρόνος έως το επόμενο Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι σημαντικά και δεν εξαλείφθηκαν εν μία νυκτί επειδή έγιναν εκλογές. «Τα προβλήματα παραμένουν και υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει. Εμείς θα βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση, στη βάση μιας ειλικρινούς διαπραγμάτευσης» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

 

Τέλος, απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους, αποσαφήνισε πως η διαπραγμάτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διεξαχθεί μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την ετοιμότητα της Κομισιόν να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και προσέθεσε πως «οι θυσίες των Ελλήνων έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς». 

Από την πλευρά του το ΔΝΤ, εκφράζει τη διαθεσιμότητά του στο τραπέζι των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα και αναμένουμε τις συζητήσεις με τη νέα κυβέρνηση» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διευθύντρια του ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν δοθεί στην Ελλάδα 141,8 δισ. ευρώ και ότι ο EFSF διακρατεί το 44% του ελληνικού χρέους. Όπως είπε, ο ΕFSF είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας. Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο μέσος όρος ωρίμανσης των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 32 χρόνια.

ΥΠΟΙΚ: Δεν άλλαξαν στάση οι Ευρωπαίοι

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του σημερινού Eurogroup, πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι η Ευρωζώνη αναμένει να δει τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης. Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει σημαντική αλλαγή στις θέσεις των εταίρων της Ελλάδας, οι οποίοι επιμένουν στην ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό, καθώς και στην ανάγκη να ζητηθεί παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Επιπλέον, πηγές του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασαν την εκτίμηση ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, το πρώτο τρίμηνο του 2015, είναι αυξημένες. Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι πριν από τις εκλογές προσδιοριζόταν περί τα 2,6 δισ. ευρώ, αλλά τώρα έχει αυξηθεί, λόγω των μειωμένων εσόδων του Δεκεμβρίου και λόγω των εκλογών.

Τέλος, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι το τελευταίο διάστημα το ΔΝΤ έχει σκληρύνει τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως η χώρα έχει λαμβάνειν από το ΔΝΤ 9 δισ. ευρώ, ως το πρώτο τρίμηνο του 2016.