Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Το προχθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα έστρεψε, εκ των πραγμάτων, τα φώτα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, έστω κι αν οι μέχρι τώρα δημόσιες δηλώσεις των περισσοτέρων αφορούν στην ανάγκη σύγκλησης των οργάνων προκειμένου να αναλυθούν τα αίτια της ήττας. 

Ο Αντώνης Σαμαράς διεμήνυσε, ήδη από το βράδυ των εκλογών, ότι θα παραμείνει στις επάλξεις. Άλλωστε, στο επιτελείο του εκτιμούν ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις καθώς η σταθερότητα της κυβέρνησης Τσίπρα που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Και, συνεπώς, μπορεί πολύ σύντομα ο κ. Σαμαράς, που ως Πρωθυπουργός έλαβε πολύ δύσκολες και με πολιτικό κόστος αποφάσεις θα δικαιωθεί. Ταυτόχρονα, μέσω της επιλογή να βληθεί ο νέος Πρωθυπουργός για τον πολιτικό όρκο που έδωσε αλλά και της μη παράδοσης – παραλαβής του Μαξίμου -για όποιον λόγο τελικά έγινε αυτό-, η ηγετική ομάδα της ΝΔ έστειλε μήνυμα ότι είναι έτοιμη για σκληρή αντιπολίτευση στη νέα κυβέρνηση. 

Στον αντίποδα, μεταξύ των βουλευτών και στελεχών του κόμματος περισσεύει η γκρίνια και τα αιχμηρά σχόλια που, όμως, δεν μετουσιώνονται αυτή τη στιγμή σε ευθεία αμφισβήτηση του Προέδρου της Ν.Δ. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός δεν υπάρχει το στέλεχος εκείνο που θα μπορούσε να «σηκώσει» το βάρος της αμφισβήτησης με τον Πρόεδρο της ΝΔ. Αφετέρου διότι μία κίνηση, σε αυτή τη συγκυρία, θα μπορούσε εύκολα να απαξιωθεί: δεν είναι δυνατόν η ΝΔ να ομφαλοσκοπεί με τη χώρα σε κρίσιμη μετάβαση. (σ.σ. για τον ίδιο λόγο και ο Ευ. Βενιζέλος εξήγγειλε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για τον... Απρίλιο, όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος επαφών του ΣΥΡΙΖΑ με την Ευρωζώνη και θα είναι σαφής η εικόνα της δυνατότητας μακροημέρευσης της κυβέρνησης Τσίπρα) 

Επί του παρόντος, και στον απόηχο της ανακοίνωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, άπαντες μετρούν τις δυνάμεις τους σε όρους εσωκομματικής απήχησης. Ο κ. Ν. Δένδιας, που «έκλεψε» την πρωτιά στην Β' Αθήνας από τον Κυρ. Μητσοτάκη, εμφανίζεται ενισχυμένος, αν και είναι σαφές ότι η κατάταξη στους σταυρούς, όπως και η τρίτη θέση της Ντ. Μπακογιάννη στην Αθήνα, ουδεμία σημασία θα παίξει για το εάν και ποιός θα κινηθεί. Η φιλελεύθερη πτέρυγα μοιάζει να διατήρησε τις δυνάμεις της, ωστόσο -παρά τις κάποιες απώλειες στελεχών- η νέα κοινοβουλευτική ομάδα παραμένει καραμανλική, με τον κ. Σαμαρά, πάντως, να ενισχύει έτι περαιτέρω τους βουλευτές επιρροής του σε αυτή. Το παράδειγμα της Αρκαδίας είναι ενδεικτικό, εκεί όπου ο καραμανλικός Ανδρ. Λυκουρέντζος έδωσε τη μάχη με την επιλογή του Μαξίμου Εύη Τατούλη, με την έδρα τελικά να καταλήγει στο «πουλέν» του Αντ. Σαμαρά στην περιοχή Κώστα Βλάσση. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι δυνάμεις ενός εκάστου στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας μόνον σχετική σημασία έχουν, ως προς το κλίμα που θα διαμορφωθεί. Διότι κακά τα ψέμματα, εάν ο κ. Σαμαράς αποφασίσει να κάνει την κίνησή του αυτή είναι σαφές ότι θα υπερβαίνει τους 76 της γαλάζιας Κ.Ο.